Marcin Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Obawiam sie, że pod hasłem 'drony' już wszystko w tym jest wciśnięte, a przynajmniej będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Ok. Już znalazłem...Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Mam nadzieje, że to dotyczy dronów, a nie popierdółek z depronu czy też motoszybowców ? Latam jedynie nad polami i z daleka od domów. Jeżeli się mylę proszę o sprostowanie. Pozdrawiam PawełDotyczy to każdego bezzałogowego statku powietrznego. Wystarczy DroneRadar. Nawet na polu czy na podwórku latasz, może być taka sytuacja, że Ratownik będzie nisko leciał, bo ma takie prawo, jak wyślesz info przez apkę, to piloci już mają info, że coś tam lata... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 tu macie przykład chyba trochę przesadzonego stosowania DroneRadar... ale znów się robi bałagan z tym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario70 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Jutro w takim razie pierwsza próba z DroneRadar w naszym obszarze - mam ustawione loty do 150m i model 0,6-25kg. Wg aplikacji to będzie obszar z "drugim" w kolejności od najjaśniejszego kolorem niebieskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 a tu taki "kwiatek"......znowu cuda na kiju.......no pełne gratulacje Przepraszamy, ale wystąpił mały problem. Nie masz uprawnień do przeglądania tej zawartości. Kod błędu: 2F173/K Formularz kontaktowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubert_tata Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Jak przeszliście etap 5.Rejestracja przy dodawaniu nowego drona (u mnie samolotu) ? Podpowiedź, że w przypadku drona DIY wpisać numer kontrolera lotów jakoś nic mi nie mówi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Nr seryjny czyli wszelkie DJI są pięknie przypisane już widzę - kto gdzie i kiedy lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kpawel Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Może troszkę obok tematu, ale pokazała się taka informacja: "Termin stosowania przepisów, które zgodnie z art. 23 ww. rozporządzenia miały być stosowane od 1 lipca 2020 r., został przesunięty o 6 miesięcy, co oznacza, że zaczną one obowiązywać od 1 stycznia 2021 roku" https://dlapilota.pl/wiadomosci/polska/ulc-przesuniecie-daty-stosowania-przepisow-dotyczacych-dronow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 ten pasztet zafundowaliśmy sobie sami na nasze własne zyczenie, pozwalając wsadzic do jednego wora pod nazwą DRONY wszystko to co unosi sie w powietrzu i lata.... nie mam żadnych dronów, mam rózne modele latające napedzane silnikami spalinowymi i jednego elektryka i nie mam pojecia co to jest "kontroler lotu"...Nadajnik ??? nr seryjny , a jak mam 5 różnych to co ?zdjęcie z ekranu programu obsługującego kontroler ??? czy może ktos to na język ludzki i zrozumiały przetłumaczyć ? 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 26 minut temu, hubert_tata napisał: Jak przeszliście etap 5.Rejestracja przy dodawaniu nowego drona (u mnie samolotu) ? Podpowiedź, że w przypadku drona DIY wpisać numer kontrolera lotów jakoś nic mi nie mówi Wpisujemy DIY jako nr seryjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 24 minuty temu, hubert_tata napisał: Podpowiedź, że w przypadku drona DIY wpisać numer kontrolera lotów jakoś nic mi nie mówi Chodzi chyba o numer seryjny płytki FC. Jak widać skupiono się na kupnych dronach lub budowanych z komponentów. A jak zrobię sobie piankowca to co mam podać? Poczekam na aplikację PlaneRadar, bo DroneRadar jakoś nie spełnia moich oczekiwać 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Jacek, nie bronię tu tego, co tworzył te przepisy i wymagania, ale jak wyobrażasz sobie faktyczne rozróżnienie między dronem a modelem? Bo o ile my, siedzący w temacie, od razu łapiemy różnicę, to jednak, jakby na to nie patrzeć, tej różnicy nie ma. W obu przypadkach sterujemy modelem z ziemi. W obu przypadkach potrzebna jest do tego jakaś elektronika. Powiesz, że DJI lata samemu - OK, a co w sytuacji jak ktoś wrzuca do "normalnego" modelu odbiornik Jeti Assist który stabilizuje lot - to tak samo jak stabilizuje Ci lot kontroler w dronie. Nie da się oddzielić jednego od drugiego pod kątem technologicznym. "Drony" są naturalnym etapem rozwoju i ewolucji technologicznej, kolejnym krokiem. Nasze modele są ich poprzednikami. Wymagają więcej, wybaczają mniej, ale prawda jest taka, że ewoluowały w kierunku "dronów". Sam mam kilka kopterów i lata mi się nimi równie dobrze jak "normalnymi" modelami. Po prostu każdy jest do czegoś innego. A to co Hubert pokazuje to wg mnie jest faktycznie oparte na tym, że koptery DJI (nie wiem jak inne marki) mają swoje nr seryjne na kopterach i kontrolerach (aparaturach) - pewnie o to im chodzi. Mój nowy Jeti Duplex DS12 też ma swój nr seryjny do zarejestrowania go na stronie producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 To jest kontroler lotu. Szczerze mówiąc, to chyba tam nie ma żadnych numerów seryjnych. Co da zrzut ekranu z Mission Plannera czy podobnego, też nie wiem. Czy ktoś pamięta jak to jest z tymi kontrolerami? Czy dobrze kojarzę, że jak wejdą nowe przepisy, to każdy model będzie musiał to mieć żeby zapewnić RTL (Return to launch)? 3 minuty temu, Marcin napisał: Powiesz, że DJI lata samemu - OK, a co w sytuacji jak ktoś wrzuca do "normalnego" modelu odbiornik Jeti Assist który stabilizuje lot - to tak samo jak stabilizuje Ci lot kontroler w dronie. Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby kontroler lotu wsadzić do "normalnego" modelu (samolotu), tak żeby sam wrócił na lotnisko i wylądował w przypadku utraty linku RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 25 minut temu, Marcin napisał: Jacek, nie bronię tu tego, co tworzył te przepisy i wymagania, ale jak wyobrażasz sobie faktyczne rozróżnienie między dronem a modelem? Bo o ile my, siedzący w temacie, od razu łapiemy różnicę, to jednak, jakby na to nie patrzeć, tej różnicy nie ma. W obu przypadkach sterujemy modelem z ziemi. W obu przypadkach potrzebna jest do tego jakaś elektronika. Powiesz, że DJI lata samemu - OK, a co w sytuacji jak ktoś wrzuca do "normalnego" modelu odbiornik Jeti Assist który stabilizuje lot - to tak samo jak stabilizuje Ci lot kontroler w dronie. Nie da się oddzielić jednego od drugiego pod kątem technologicznym. "Drony" są naturalnym etapem rozwoju i ewolucji technologicznej, kolejnym krokiem. Nasze modele są ich poprzednikami. Wymagają więcej, wybaczają mniej, ale prawda jest taka, że ewoluowały w kierunku "dronów". Sam mam kilka kopterów i lata mi się nimi równie dobrze jak "normalnymi" modelami. Po prostu każdy jest do czegoś innego. A to co Hubert pokazuje to wg mnie jest faktycznie oparte na tym, że koptery DJI (nie wiem jak inne marki) mają swoje nr seryjne na kopterach i kontrolerach (aparaturach) - pewnie o to im chodzi. Mój nowy Jeti Duplex DS12 też ma swój nr seryjny do zarejestrowania go na stronie producenta. Marcinie, wszystko jasne...tylko to było dyskutowane jesienia ubiegłego roku..ULC miał coś z tym zrobić, Przemek tam jezdził ale nikt mi nie odpowiedział a i ja takiej informacji nie znalazłem( bo wszystko ku......a dotyczy dronów) co mam zrobić aby polatać modelem( makietą) helikoptera, makietą która ma lat 30, nie ma żadnego numeru seryjnego, kontrolera lotu itd , itp....nadajnik Futaba, odbiornik Futaba, serwa Futaba, zyro Futaba....a i last but least... na własnej łące a co z modelami klasy F1C ???? "Jacek, nie bronię tu tego, co tworzył te przepisy i wymagania,...." i słusznie bo jest to wyjątkowy gniot "Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby kontroler lotu wsadzić do "normalnego" modelu (samolotu), tak żeby sam wrócił na lotnisko i wylądował w przypadku utraty linku RC.".... może i nie ma , tak jak i nie ma żadnego problemu z zainstalowaniem fabrycznie w każdym samochodzie systemu GPS , który będzie przekazywał wszelkie info do bazy... te o przekroczeniu predkości równiez. bo takie pomysły również się pojawiły........Orvell coraz bliżej 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 18 minut temu, karambolis8 napisał: Czy ktoś pamięta jak to jest z tymi kontrolerami? Czy dobrze kojarzę, że jak wejdą nowe przepisy, to każdy model będzie musiał to mieć żeby zapewnić RTL (Return to launch)? Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby kontroler lotu wsadzić do "normalnego" modelu (samolotu), tak żeby sam wrócił na lotnisko i wylądował w przypadku utraty linku RC. Zanim napiszesz coś pomyśl albo przeczytaj u źródła. Wrzucając takie nie sprawdzone info (o kontrolerze i RTL) znowu rozpętujesz burze i nerwy. Już widzę jak gościu robi jeta 10kg i ładuje mu kontroler lotu i planner aby model wylądował - ciekawe jak? chyba pionowo w dół na marchewkę. W ten sposób właśnie każdy model robi się "dronem"... a pisząc takie "kojarzę" robi się niepotrzebny syf. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 21 minut temu, karambolis8 napisał: Nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby kontroler lotu wsadzić do "normalnego" modelu (samolotu), tak żeby sam wrócił na lotnisko i wylądował w przypadku utraty linku RC. Poza tym, że to jest dodatkowe 150 gram do wożenia, w modelu o wadze 400g np typu ESA robi to różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 nr seryjny wpisz: model samolotu własnej konstrukcji - jak w bazie pojawi się dużo takich wpisów to może się ogarną, że ta aplikacja jest z dupy. 1 minutę temu, robertus napisał: Poza tym, że to jest dodatkowe 150 gram do wożenia, w modelu o wadze 400g np typu ESA robi to różnicę. Nie 150 tylko 10 - ale nadal to strzał w kolano i absolutnie tą drogą nie należy iść. Chociaż obserwuję taką modę - że każdy samolot musi być na arduino i najlepiej z kontrolerem i kamerą FPV. To wtedy jest cool... i do tego absolutnie każdy może to pilotować - bo nie dość, że widzisz gdzie leci to jeszcze samo leci... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Tylko popcorn brać i rozkładane krzesełko na lotnisko i oglądać przy browarku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 13 minut temu, japim napisał: Zanim napiszesz coś pomyśl albo przeczytaj u źródła. Wrzucając takie nie sprawdzone info (o kontrolerze i RTL) znowu rozpętujesz burze i nerwy. Już widzę jak gościu robi jeta 10kg i ładuje mu kontroler lotu i planner aby model wylądował - ciekawe jak? chyba pionowo w dół na marchewkę. W ten sposób właśnie każdy model robi się "dronem"... a pisząc takie "kojarzę" robi się niepotrzebny syf. Pytanie o to żeby ktos kto pamięta się wypowiedział, to jest pytanie, a nie info. Przykład automatycznego lądowania. Jak jesteś poinformowany, to proszę napisz jaką różnice robi napęd i waga. Zgadzam się, że FC i akcesoria to dodatkowa waga niewskazana w wielu modelach, szczególnie zawodniczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Pachnie mi tu bardzo robotyką. Generalnie fajne, ale wygląda to jak pierwszy krok do budowania dronów mapujących obszar. Dla rolnika jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi