robertus Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Jak w tytule. Ponieważ multikoptery mi nie leżą postanowiłem, że chcę zamienić takiego drona w taki samolot z pomocą takich pianek Pianki wyciął @marek rokowski z napolskimniebie. Rozpiętość samolotu ma być 150cm. Waga pianek 425g. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 22 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Super!! Proponuję malowanie w stylu "Polka Warrior" To były samoloty prowadzące inne bombowce w celu ułatwienia zbudowania formacji, takie też latały jako prowadzące nad cel (Target Tug). Więcej: http://www.vintagewings.ca/VintageNews/Stories/tabid/116/articleType/ArticleView/articleId/477/Polka-Dot-Warriors.aspx "The Spotted Cow" "Birmingham Blitzkrieg" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Wiesiek, chcesz mnie zabić? Nie, nie , nie. Żadnych pstrokacizn, będzie oliwkowy albo podobny. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Eeee tam. Wszyscy robią oliwkowe a Twoja była by wyjątkowa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans-polon Opublikowano 23 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Z przyjemnością będę obserwował temat. Kilka dni temu kupiłem od Marka pianki Jaka-3. B-17 robiłeś na specjalne zamówienie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Na wymiar, bo chyba normalnie to Marek ma B-17 jest w rozpiętości 150cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hans-polon Opublikowano 24 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2020 W dniu 23.05.2020 o 20:45, robertus napisał: Na wymiar, bo chyba normalnie to Marek ma B-17 jest w rozpiętości 150cm. Z tego co widzę, ma tylko 1000mmm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 25 Maja 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Rozpiętość 1000mm to wymiar modelu do walk ESA - taki model zbudował kiedyś Adam z Eskadry Kraków i model dobrze spisywał się w zawodach. Wymiar 1200mm albo 1500mm bardziej pasuje do takiej wielkiej maszyny bo przy wymiarze zgodnym z regulaminem ESA dla wielosilnikowców wygląda troszkę "rachitycznie" ? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 19 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Temat odleżał swoje, czas się za niego wziąć. Takie zdjęcie na dobry początek. Polówka skrzydła sklejona z trzech części. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 8 Października 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Robert nie każ nam już dłużej czekać? Zaprezentuj postęp prac, rozwiązania techniczne, podziel się przemyśleniami na temat budowy/konstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 8 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2020 Nie ma co prezentować, na razie brak weny twórczej i czasu. Jak tylko coś się ruszy na pewno dam znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 2 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 Mały update. Wydrążyłem gondole silnikowe bo były z pełnego EPP. Gondole silnikowe wkleiłem na dwa razy. Za pierwszym razem wkleiłem dolną cześć i ustaliłem kąty czoła gondoli. A po wyschnięciu przykleiłem górną część. Tak wklejone gondole ładnie trzymają kąty i są proste. Sprawdzenie kątów. Nie wiem na ile to jest dobry sposób, ale przynajmniej wszystkie cztery gondole mają czoło pod takim samym kątem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Mam ( na zimowe wieczory ) też taki zestaw, tylko na 160 cm.,wycięty przez Marka. Jak planujesz wykończyć powierzchnię? Planowałem całość pokryć cienką tkaniną lub japonką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 3 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 Planuję coś zrobić z gondolami z EPP aby pasowały strukturalnie do reszty w XPS. Poza tym malowanie, nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 lekka szpachla akrylowa + polimerowy klej Dragon rozcieńczony denaturatem/alkoholem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Skrzydło sklejone i przeciągnięte kable. Sporo tych kabli Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 27 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 Ktoś poradzi czy robić skłon silnikom? wmontowałbym już tak wręgę. Wykłonu rozumiem, że nie trzeba bo silniki są przeciwbieżne, natomiast co do skłonu to nie wiem. Śmigła mają ledwie 5 cali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 27 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 Ja bym zrobił. Masz gondole na 0 względem cięciwy także może zadzierać bo skrzydło pewnie ustawisz na dodatnim kącie więc silniki też będą na dodatnim kącie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RyżyKoń Opublikowano 27 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2020 Jeżeli nie zrobisz skłonu, a moc silników jest znaczna, czeka Cię dużo problemów ze stabilnością modelu. Będzie zadzierał, dziwnie skręcał, a korekcja sterem wysokości niewiele przyniesie. Doświadczyłem tego. Super model się zapowiada, a powiedz proszę, podwozie będzie chowane? Pozdrawiam. Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majula7 Opublikowano 29 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2020 Jakieś 6-7 lat temu zbudowałem gada, na tubie są filmy z oblotu. Skłon silników konieczny, u mnie z tego co pamiętam wręgi na zero, ale kąty korygowałem podkładkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi