dekooral Opublikowano 20 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2020 Tak. Jest na całej długości wycietej lotki. Wygląd na to że zawias też jest na całej długości wklejony. Teraz sprawdziłem centropłat. Tam też jest tak samo. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 27 Czerwca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2020 Witam. Dziś udało mi się zrobić kilka rzeczy przy silencie. Niestety prace idą bardzo mozolnie. Przy pomocy poziomicy laserowej wkleiłem belkę z statecznikami do kadłuba. Pozostało jeszcze zainstalować serwa w skrzydło oraz rozmieścić resztę elektroniki. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Witam. Troszkę od świerze temat.Model ukończony i oblatany. Lata naprawdę świetnie w termice. Co prawda nigdy nie latałem, żadnym innym modelem klasy f5j, wiec ocena subiektywna, ale zdarzało się mi latac w towarzystwie Jantara sterowanego przez dużo lepszego pilota. Pomimo moich braków mój silent całkiem dobrze zachowywał się w kominach na tle Jantara. Z pewnością jest to bardzo dobry model termiczny i to nie tylko dla nowicjusza. Czasy lotu na jednym wyciagnieciu od 8min do 30min, pewnie można i dłużej ale kark boli wiec nie ma co przeginać. Niestety popełniłem błąd wkładając serwa jakie miałem, przez co model jest przeciążony i waży 1410g. Same serwa ważą 137g. Przez co musiałem doważyć ogon. Korzystając z zimy bede odchudzał motoszybowiec, zaczynając od wymiany serw na lżejsze. Wybór padł na 6 serw Corona ds939. Dzieki temu zejdę około 62g. Same serwa parametrami odpowiadają tym zalecanym przez producenta a są dużo tańsze. Obecnie na wyposażeniu posiadam:Silnik - ART 1900 Śmiglo- 14x8 Naped w tym układzie rwie model prawie pionowo do góry, spełnia moje oczekiwania w zupełności. Wrega aluminiowaESC - turnigy plus 40ASerwa SK i SW hitec hs 82mgSerwa klap Rotorstar 3870Serwa lotki Corona ds 239mgPakiet - SLS Quantum 3s 1000mahOdbiornik Graupner gr 16 + GPS graupner.Złącza serw - zielone wtyki mpx. Uważam że zakup silenta jako pierwszy model f5j to strzał w dziesiątkę. Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uve Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Witam serdecznie Jestem również na etapie składania modelu. Dziś wycinałem klapy i wszystko ok, zgodnie z instrukcją. Jednak przy wycince lotek okazało się, że przeciąłem zawias o ile tam był, bo przy drugiej lotce byłem bardzo ostrożny a mimo to, lotka oderwała się od skrzydła. Macie pomysł co z tym zrobić, montaż lotek na taśmę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Tak, wcześniej jak AH nie wklejało zawiasów to zalecali zawiasy z taśmy np. tej: https://hobbyking.com/en_us/1-x-4m-roll-3m-blenderm-tape-hinging-tape-twin-pack.html?queryID=d898c29914924ca2e92a1293bfad7f0a&objectID=46492&indexName=hbk_live_magento_en_us_products są też inne czasem do kupienia w sklepach modelarskch. Niektórzy robią zawiasy klejem silikonowym ELASTOSIL E43 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uve Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Dziękuje za info. To mnie trochę zaskoczyło, bo mam odkupioną wersje v2 (wzmacniany węglem statecznik pionowy), a tu taka niespodzianka ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Witam. Ja również miałem identyczny problem jednak model trochę inny bo Momentum DL. Tak samo postępowałem wg instrukcji a tu taki numer. Jednak można wykryć od której strony jest pasek aramidowy na zawias lotki czy klapy, ja wziąłem skrzydło pod mocne światło żeby przebijało płat skrzydła i widziałem po której stronie jest wklejony pasek. Ale było za późno niestety. Na przyszłość nie będę patrzył do instrukcji tylko na tzw. ,,macanta,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Po prostu nie można nacinać zawiasów ostrym spiczastym nożykiem. Na początku można a potem trzeba półokrągłym pod mniejszym kątem i z wyczuciem. Wtedy jak się trafi na taśmę zawiasu to nożyk ślizga się po niej. Zawiasy lotek są bliżej górnej powierzchni a klap bliżej dolnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uve Opublikowano 20 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Witam serdecznie Tak, miałem okrągły nozyk. Z klapami wyszło idealnie. W przypadku lotek niestety nie widzę żadnej przeciętej tasmy. Faktycznie musiała być wersja bez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 21 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2020 Piotr, mysle ze corony to nie jest najlepszy pomysł. Uzywałem ich często i byłem bardzo zadowolony , jednak ostatnio jakość ich strasznie spadła. Aktualnie praktycznie wszystkie sztuki zakupione przez okres 6mieiecy maja spore luzy na zębatkach . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 22 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Dzieki za info. Jak przyjdą to sprawdzę przed montażem. Jak będą słabe to będę szukał innych. Pewnie już kst.Wysłane z mojego SM-A515F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 22 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2020 Kst 113 mam w kadłubie i są Ok oraz montuje bluebird 115 na lotki oraz klapy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 W dniu 21.11.2020 o 18:19, Benon_ZN napisał: Aktualnie praktycznie wszystkie sztuki zakupione przez okres 6mieiecy maja spore luzy na zębatkach . Te luzy to w nowych, nieużywanych jeszcze serwach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 23 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2020 Tak w nowych serwach pojawiały się luzy . a serwa zamawiałem z hobbyking’a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uve Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Witam serdecznie Prosiłbym o radę, muszę zamontować lotki na taśmę. Zakupiłem 3M Polopor oraz taśmę z Top Model. Jednak mam wrażenie, że obie dosyć słabo trzymają się polakierowanego forniru. Macie jakiś pomysł co z tym zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elvis Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Może lekkie podgrzanie naklejonej taśmy i na ciepło jej dociśnięcie coś poprawi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Z tego co wiem najnowsza produkcja jest robiona bez żadnej kontroli odkąd Krzysztof Jasiński odszedł z firmy nowa załoga robi co chce bo właściciel to typowy handlowiec a nie modelarz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 13 minut temu, elpazo napisał: Z tego co wiem najnowsza produkcja jest robiona bez żadnej kontroli odkąd Krzysztof Jasiński odszedł z firmy nowa załoga robi co chce bo właściciel to typowy handlowiec a nie modelarz. Przecież ludzie którzy wykonują, testują, czy nawet pakują modele do wysyłki się nie zmienili... I ja nie muszę dopisywać "Z tego co wiem", ja to po prostu wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 26 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2020 Patryk bez urazy znam ten temat z wiarygodnego źródła. Kota nie ma myszy rajcują, znam założyciela firmy ponad 40lat i ostatnio długo rozmawialiśmy na ten temat i nie tylko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi