Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. model Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2022 Przysiadłem dziś troszkę (pięć godzinek) i skrzydełko sklejone ?. Nie obyło się bez komplikacji i nerwoweczki- źle policzyłem kat wzniosu ale finalnie się już zgadza. Pomyślałem też nad skrzywieniem końcówek płata ( płat +1.5 stopnia końcówki -2 stopnia) No muszę powiedzieć że coś z wagą nie tak ? delikatnie ponad kilogram jeśli chodzi o konstrukcję a w kadłubie siedzą już dwa serwa, nie mniej waga bardzo zadowalająca, także z górki już poszło teraz pod górę ? 7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 13 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2022 W dniu 4.04.2022 o 20:36, model napisał: Przysiadłem dziś troszkę (pięć godzinek) i skrzydełko sklejone ?. Bardzo ładnie i starannie budujesz. To już obecnie rzadkość. Chciałbym tak potrafić. Życzę powodzenia bo model jest po prostu piękny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 O nie nie tego bym nie powiedział, na zdjęciu ładnie widać, ale na żywo pozostawia wiele do życzenia. Nie mniej trening czyni mistrza ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 W dniu 21.10.2021 o 20:12, czarobest napisał: A na odległą przyszłość mam na dysku książkę i plany do takich rzeczy: To może się przydać... http://www.plans-for-everything.com/hen_pulse_jet_plans.html https://www.airtoi.com/pulse.htm https://core.ac.uk/download/pdf/71674951.pdf https://www.ijert.org/research/design-of-pulse-jet-engine-for-uav-IJERTV3IS090544.pdf https://www.kimerius.com/app/download/5781455763/Valveless+pulsejet+engines.pdf https://www.researchgate.net/profile/Azrol-Jailani/publication/316880797_Kadenancy_Effect_Acoustical_Resonance_Effect_Valveless_Pulse_Jet_Engine/links/5b9cb26092851ca9ed0ab00d/Kadenancy-Effect-Acoustical-Resonance-Effect-Valveless-Pulse-Jet-Engine.pdf?origin=publication_detail https://hobbyking.com/en_us/replacement-reed-valves-for-hobbyking-red-head-pulse-jet-engine-5pcs-bag.html (https://hobbyking.com/en_us/hobbyking-pulse-jet-gasoline-engine-red-head-with-ignition-system.html?___store=en_us) https://disciplesofflight.com/pulse-jet-past-future/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 .... Czarek na pewno skorzysta ktoś V- ką musi sterować ? Dzięki wielkie za literaturę i nie tylko ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Poszpachlowane i wyszlifowane skrzydełko a przy okazji podziurawione od spodu ? Myślałem o laminowaniu skrzydła matą 24 g na żywicę l 285 dobry pomysł ? Gruntuje czekam do wyschnięcia i dopiero przyklejam matę ? czy od razu na odpyloną powierzchnię kleić matę? Czy może jednak standard cellon i japonka ? Proszę doradzić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 50 minut temu, model napisał: Myślałem o laminowaniu skrzydła matą 24 g na żywicę l 285 dobry pomysł ? Fachowcy ( nie JA ? ) radza na lakier dwuskladnikowy do parkietu. Duzo latwiej sie szlifuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2022 Japonka i cellon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Dzięki, czyli bez kombinacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Podwozie wstępnie zmontowane ? co do samej koncepcji podwozia to wykorzystałem golenie z drutu 3.5mm z ośką 4 mm, co z resztą przysporzyło mi trochę kłopotu i musiałem troszkę pokombinować z otworem w feldze i tępym wiertłem, ale się udało ?. Ogólnie to chodziło mi o zrobienie podwozia ala ,,terenowego" drut na sprężynie plus kółka piankowe 80 mm z miękkiej pianki, co by chińskie serwomechanizmy podwozia mogły przeżyć parę lądowań ?. Jak widzimy na zdjęciu od góry to kółka mamy dosyć blisko przodu wnęki podwozia- trochę specjalnie, chodzi mi po głowie żeby zamówić golenie pneumatyczne z aliexpress- już upatrzone i wtedy po montażu kółka będą mniej więcej na środku wnęki także na razie podwozie będzie robocze do testów. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 9 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2022 Tempest na kołach ? Śmigło 13 cali coś małe mi się wydaje trzeba będzie pomyśleć o 14-15 cali ...... ? 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 17 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 Świetnie się prezentuje, dynamiczna sylwetka i ten potężny wlot powietrza ... 100% Tempesta w tym modelu Tempesta ? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 17 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 O tak prawda, w sam raz na pakiet 4S poj. 3000mah ładnie się mieści, i regulator napięcia będzie dobre chłodzenie. ( Silnik mniej więcej wybrany dualsky 3520 820kv śmigło od 13-8 do 15-8 będzie można potestować, latanie przewiduje na pół gazu ze względu na moc silnika ) nie mniej ostateczna decyzja jeszcze nie zapadła?. Chodzi mi po głowie zrobienie kołpaka jak w oryginale, po obejrzeniu Twoich filmów odnośnie laminowania kadłuba stwierdzam że też powinienem poradzić, ale to po udanym oblocie ( planuję uzbroić model,pokryć papierem japońskim, prysnąć podkład, regulacja i w powietrze, jak oblot się uda to będę bawił się w lakiernika itp.) A Śmigło takie wychaczylem na aliexpress 85,66 zł | 13*6 4-ostrza śmigła dla unikalnego modelu F4U RC samolot https://a.aliexpress.com/_mK3iMai Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 17 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 Nad tym silnikiem to się jeszcze dobrze zastanów. Ja bym polecał coś takiego na przykład: ? https://www.olx.pl/d/oferta/silnik-modelarski-lotniczy-os-max-silnik-46-ax-CID767-IDOXgda.html Tylko zawsze jest ryzyko, czy stan rzeczywiście taki jak sprzedający opisuje... ? Opis dość lakoniczny... No ale to kwestia dogadania... A pasował by pięknie do tego samolotu... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 17 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2022 Ten silnik i parę innych mam odchaczony spokojnie , nie mniej jak mówisz jest ryzyko że może być coś nie tak, bardziej skłaniał bym się za nowym sprzętem, tym bardziej że nigdy w ręku nie miałem silnika spalinowego ? Silnik oczywiście pasował by pięknie ale nie przy tej konstrukcji ,,skorupki" toż to od wibracji silnika by się rozleciał ? Wiem jest parcie na spalinkę, ale na początek trenerek i nauka obsługi ( a jak silnik zgaśnie w powietrzu to będzie można podszybować i lądować) Mówiłeś że wicherek 25 i 46ax to nieporozumienie, a teoretycznie pytając wicherek 50 bardziej by pasował pod ten silnik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 18 Maja 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 Pięknie się prezentuje. Co do podwozia - kółka są w skali? Bo jakby udało się cofnąć nieco kółko (przy pneumatyce) to chyba jest miejsce na większe, dobrze widzę? A to prawie same korzyści. Myślę, że większe śmigło to dobry pomysł. Też prawie same korzyści, tylko cena napędu potrafi skoczyć w górę ;). Co do napędu spalinowego jako jedynie słusznego - ja wolę cichego elektryka i dźwięk śmigła (+ew. dźwięk z głośnika) od bzyczenia 2-suwa. No chyba że duży 4-suw albo radial. To inna baja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 18 Maja 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2022 36 minut temu, Bartek Piękoś napisał: Pięknie się prezentuje. Co do podwozia - kółka są w skali? Bo jakby udało się cofnąć nieco kółko (przy pneumatyce) to chyba jest miejsce na większe, dobrze widzę? A to prawie same korzyści. Myślę, że większe śmigło to dobry pomysł. Też prawie same korzyści, tylko cena napędu potrafi skoczyć w górę ;). Co do napędu spalinowego jako jedynie słusznego - ja wolę cichego elektryka i dźwięk śmigła (+ew. dźwięk z głośnika) od bzyczenia 2-suwa. No chyba że duży 4-suw albo radial. To inna baja. Kółka wedle skali modelu rozmiar 80, przy goleniach pneumatycznych to i 95 by weszło ale wtedy grubość opony może już przeszkadzać ( a profil na centroplacie i tak dość grubiutki) 90 powinno wejść na spokojnie. Co do napędu(3520) to koszt 200 zł około plus reg 60A+ 150 zł W korsarzu mam teraz (2826 970kv i 50A reg) i śmigło 13x6.5 Na ewentualny test w powietrzu jest co wsadzić w wersji oszczędnościowej ? Ale zawsze łapę się na tym że w każdym samolocie przydał by się mocniejszy silnik od tego który zamontowałem jako docelowy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2022 Aktualizacja? Model oklejony i pomalowany podkładem akrylowym motip. Z aliexpress przyszło podwozie jest oki ? ale trzy godziny ustawiania odkręcania ,przykręcania, podkładania podkładek. Klapy wklejone udało się ustawić dwa serwa na jednym kanale,niby wszystko się zgrywa ale nie wiem jeszcze do końca może kupię optime 7 ( może komuś zalega mógłbym odkupić) i klapy ustawie na oddzielnych kanałach na razie korzystam z minimy 6. Co do serw nabyłem 12 gramowe firmy kavan ale jak zwykle odczucia pół na pół, jedno serwo na przy zasilaniu pakietem 5 AA naładowanym,Przycina się i tyka, przy podłączeniu zasilania z li pol i regulatora jest ok ale serwa lekko buczą. Trzeba będzie przestawić się na corony ? zero problemów tylko mi się strasznie spieszyło?. Kabina wytłoczona i wycięta klapką na pakiet. Kołpak śmigła wykonałem jak w oryginale w trakcie laminowania. VID20220809182215.mp4 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
model Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2022 Cześć, kabina przycięta,do środka wpadło parę elementów ( fotel, tablica przyrządów, drążek i co najważniejsze pilot ? proszę się nie śmiać bo to moja pierwsza figurka pilota. Ale do sedna, samolocik do oblotu prawie skończony, waga z serwami i podwoziem 1600 gram, okazało się żeby wyważyć samolot według planów do ,,brody" muszę wpakować dwie baterie 4 s 3000 około 600 g, palnuje zakupić silnik dualsky 3520 820 kv śmigło APC 14/5 , i teraz nie wiem czy łączyć dwa pakiety 4s 3000 będę miał wtedy jeden pojemności 6000 mAh ale troszkę wysoki amperaż czy może pomyśleć o 5-6 s,co myślicie? Z prądem na poziomie 60 A i śmigłem rozmiar 15 cali . Proszę jeszcze o mała pomoc kolegów może ktoś z was miał bardzo dobre oceny z matematyki ? Potrzebuje obliczyć płaszczyznę nośna że wzorów przedstawionych w miniaturowym lotnictwie, o ile przy kwadratowym skrzydle Dromadera nie było problemu ( długość x szerokość=) to tutaj mam małe klopoty ,z każdego wzoru co innego mi wychodzi i duża rozbieżność w wynikach, czy mógłby mi ktoś pomóc, policzyć i napisać co wyszło z obliczeń? Przykładowo jeśli podstawie wymiary pod wzór na elipsę to tak... S=0.78 LxB Czyli 30.5x141=4300.5÷0.78=5513 Z innego wzoru wychodzi co innego. A powierzchnia potrzebna do obliczenia obciążenia pow.nosnej Wagę planuje do lotu do 2500g. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2022 Wzoru na elipse nie mozesz uzywac bo to nie jest prawdziwa elipsa a poza tym ma obcieta koncowke. Wystarczy jak zrobisz przyblzenie i policzysz jako dwa trapezy. Ten pierwszy moge Ci policzyc ale do drugiego brakuje L3 ?. A1= (30.5+28.5)/2*54/2=796.5cm^2 A2=(28.5+L3)/2*43.5=? AT=(A1+A2)*2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi