Vesla Opublikowano 27 Lipca 2020 Opublikowano 27 Lipca 2020 W opisie filmu można się doczytać, ze jest to: parchment/bread paper - czyli papier do pieczenia. Sprawdzimy ?
d9Jacek Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 no i ja to sprawdziłem...opis wczesniej....papier do pieczenia ( z rolki...) z Aldiego
d9Jacek Opublikowano 28 Lipca 2020 Opublikowano 28 Lipca 2020 31 minut temu, mr.jaro napisał: Cos mam odczucie, ze dzieki inwencji te na pozor proste modele piankowe staja sie coraz wieksza konkurencja dla budowanych w sposob tradycyjny. Może i tak być ! wykorzystanie wycinanek jako szablony + teechnologia z filmików + poszukiwania własne + doswiadczenia kolegów??? ps. a może Robertus cos podpowie ???
Marek_Spy Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 Ktos tu zartem wspomniał o papierze toaletowym, kiedys robilem próby skorupy z kleju soudal do drewna i papieru toaletowego. Wyszła z tego nawet mocna konstrukcja osłony. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
Marek_Spy Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 A tak pamietam takie techniki, tylko kwestia kleju. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
d9Jacek Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 23 minuty temu, Marek_Spy napisał: A tak pamietam takie techniki, tylko kwestia kleju. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka na wakacjach klejem był klaister z mąki.. a farba olejna na to szła taka jaka w GS-ie było, najczęsciej jasny orzech.. kopyto z gipsu
Marek_Spy Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 A wracając do papieru toaletowego i soudala do drewna to uzyskalem płytkę twarda, trudno obrabialną papierem sciernym i kto wie czy nie mozna by bylo z tego robic np. osłon silnika zamiast z żywicy. Mam do zrobienia w dwuplacie wiec moze spróbuje. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka
tytan12 Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 Czyli co, wracamy do korzeni?,popieram ekologię.
zbjanik Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 35 minut temu, Marek_Spy napisał: A wracając do papieru toaletowego i soudala do drewna to uzyskalem płytkę twarda, trudno obrabialną papierem sciernym i kto wie czy nie mozna by bylo z tego robic np. osłon silnika zamiast z żywicy. Mam do zrobienia w dwuplacie wiec moze spróbuje. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Marku- o którym soudalu piszesz?- czy 66A?
d9Jacek Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 (edytowane) Godzinę temu, tytan12 napisał: Czyli co, wracamy do korzeni?,popieram ekologię. no własnie wracamy, wracajmy....proponuję poczytać Modelarze z lat 50-tych, 60-tych...ile tam znakomitych tematów było dot róznych technologii i technik budowania modeli... papier jest znakomitym materiałem, bo jest nieinwazyjny. Mówimy o papierze 100% celulozy a nie o syntetyku. Osłony silnika, kadłuby , owiewki kół wszystko to mozna zrobić z papieru- będzie lekkie i mocne Viva la pa'Pierre ? Edytowane 31 Lipca 2020 przez d9Jacek uzupełnienie wiadomości 1
Uszek Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 A z papieru pakowego i kleju stolarskiego kostnego na gorąco robiło się silniki rakietowe. Dla wzmocnienia owijało się cienkim sznurkiem.
Marek_Spy Opublikowano 31 Lipca 2020 Opublikowano 31 Lipca 2020 3 godziny temu, zbjanik napisał: Marku- o którym soudalu piszesz?- czy 66A? Chyba tak, taka okrągła żółta butelka jak pamietam, śmierdzi benzyną, konsystencja miodu. Rożne próby z nim robiłem nawet wypełnianie ubytków itp. ( spienia się z wodą )
Vesla Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Okleiłem skrzydło papierem do pieczenia na wikol. Mocno się pomarszczył to go lekko ponaciągałem i zostawiłem do wyschnięcia. Były pewne zmarszczki na papierze ale jak wysechł to się ładnie ponaciągał i nawet miejsca gdzie na skrzydle były wgłębienia to się ładnie wyprostowały. Zobaczymy jak wyjdzie po pomalowaniu i w lotach. Na obecną chwilę wygląda ładnie i jestem zadowolony.
tytan12 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Opublikowano 13 Sierpnia 2020 Robiłem próby,nawet dość wyszły ,papier moczyłem w gorącej wodzie,lepiej się układał.
Rekomendowane odpowiedzi