solainer Opublikowano 14 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 W dniu 13.03.2022 o 21:24, Lucjan napisał: Brawo! Wygląda jak prawdziwy Dziękuję, do prawdziwego sporo brakuje ale dla moich potrzeb jest wystarczający. Dziś zrobiłem przymiarkę kokpitu w kadłubie. Nawet cos tam widać i to całkiem dobrze. Warto było się męczyć. Jedyny mankament to zbyt nisko osadzony przedni panel bo dość sporo odstaje poniżej osłony. W oryginale też jest spora szpara ale nie aż tak wielka. Jutro to poprawie. Pilot zaporzyczony z Vampira jest w skali 1,6 ma 30 cm wzrostu czyli w skali Sabre miałby niecałe 1,5 metra wzrostu. Kurdupel ale mam teraz pewność że trzeba większego. Mam już wydrukowane zegary, jutro działam przy przednim panelu. Dużo łatwiej było by zrobić wszytko z jakiś rzutów, a nie ze zdjęć ale i tak wyszło całkiem dobrze. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 Godzinę temu, solainer napisał: miałby niecałe 1,5 metra wzrostu Sarkozy ??? ? Oj ; zapomnialem , ze to Lucjan buduje MIRAGE ? P.S Gdzie kupiles te kola ? Potrzebuje do IARa wlasnie 140 mm. Tutaj taka mala ciekawostka ( skala 1:7 ) http://www.bvmjets.com/pages/kits/f-100 site.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 14 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 7 minut temu, jarek996 napisał: Sarkozy ??? Nie podążajmy tą drogą. Właśnie tych kół nie ma nigdzie. Ja mam jedno bo tyle było dostępne. Jak dostanę te właściwe to mogę je oddać w dobre ręce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 14 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2022 Teraz, solainer napisał: Nie podążajmy tą drogą. Chodzilo mi TYLKO o wzrost ? Rozne kola 5,5 cala ( 140 mm ) sa w Chinach . Nawet bardziej pasujace do Twojego modelu. No chyba ze idziesz makietowo i znajdziesz miniaturowe "oryginaly" , tylko wtedy cena idzie mocno w gore . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modelarz 2123 Opublikowano 15 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 Tutaj jest plik z DCS i jest tam dosyć dokładnie wszystko opisane i pokazane, może się przyda. DCS F-86F Sabre Guide.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 15 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 21 godzin temu, jarek996 napisał: Rozne kola 5,5 cala ( 140 mm ) sa w Chinach Daj linka do jakiś 140mm z hamulcem. Zobaczę czy różnica w cenie będzie znaczna. Bez przesady nie zależy mi na makietowości to ma być ładny model przypominający wyglądem f100. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 15 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 Ty potrzebujesz z hamulcami ! O tym nie pomyslalem. Te ktore widzialem ( takie bardziej nowoczesne ) byly chyba bez. Sprawdze pozniej i jak cos znajde , to dam znac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 15 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2022 Tak potrzebuję z hamulcami. Samolot śmigłowy ma super hamulec w postaci śmigła na wolnych obrotach, a w odrzutowcach tego nie ma. Dojdzie do tego spora masa i można przejechać pół kilometra zanim to ustrojstwo się zatrzyma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 16 Marca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2022 Dziś zrobiłem tablicę z zegarami i przypasowałem tak aby było dobrze. Myślę że efekt jest wystarczający. Jutro zrobię podłogę i można brać się za fotel. Kokpit to jednak niezły bajer w modelu Nie wyobrażam sobie ile pracy trzeba włożyć we te naprawdę makietowe kokpity. 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 20 Marca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2022 Dziś zrobiłem praktycznie cały fotel. Okazuje się że korpus ze sklejki jest lżejszy od wydruku z PETG. Obecnie drukują się ostatnie kawałki i zostanie malowanie. Jestem naprawdę zadowolony z efektu. To najlepszy kokpit jaki do tej pory zrobiłem. 8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 21 Marca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Fotel gotowy do dalszej obróbki ale ma już wszystkie części które narysowałem w projekcie. Mniej więcej przypomina fotel z tego samolotu i fajnie się prezentuje w kokpicie. Kupiłem taśmę bawełnianą na pasy bezpieczeństwa i tkaninę w kolorze khaki na szmaciane wykończenie wnętrza fotela. Klamerki do pasów również z drukarki będą. Przyznam, że do takich drobiazgów to nieocenione urządzenie. Mam tylko niewielki problem z niktowaniem przy druku z PETG. Poniżej finałowe zdjęcia przed malowaniem. Jeśli chodzi o wnętrze kabiny to nie mam pojęcia jak ma wyglądać za fotelem. Tam jest chyba jakaś ścianka z bezpiecznikami ale to tylko domysły bo nie trafiłem na jakieś bardziej szczegółowe zdjęcie. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Już was nie będę zanudzał tym kokpitem ale pomalowałem i nie mogłem się oprzeć. Jest naprawdę fajnie. Jutro wydrukuję podłogę i poduszeczki na podłokietniki i biorę się za szycie pasów. Żeby to wszytko było dobrze widoczne to trzeba będzie zrobić super gładką szybę na owiewce a z tym może być problem. 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 Wydrukuj jeszcze małe zdjęcie żony i przyczep w kokpicie. Jak szaleć to szaleć a żonce miło będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 23 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2022 O tym nie pomyślałem. W gruncie rzeczy cały czas zakładałem, że mój pilot to będzie taki kozak jak chłopaki z Topgun i zdjęcie żony mu nie potrzebne ale za to gazetki oglądał takie. 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 To jeszcze jakaś imitacja futerka na fotel Co prawda nie mam pewności, czy w F100 było, ale skoro w nowszych typu Viper jest, to kto wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Nice... ale w kokpicie nadal brakuje najważniejszej rzeczy. Pilota! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 24 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 54 minuty temu, japim napisał: Nice... ale w kokpicie nadal brakuje najważniejszej rzeczy. Pilota! Spokojnie ceny euro na chwilę obecną nie zachęcają do zakupów więc spróbuję zrobić pilota ale to w ostatniej kolejności. Teraz trzeba powoli składać wszytko do kupy żeby można było wreszcie wyjechać z tym z domu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Mam gdzieś model głowy, butów i dłoni - to możesz sobie wydrukować. Resztę kombinezonu sobie uszyjesz i wypchasz wata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 24 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 Zgadza się taki jest plan. Jak możesz to podeślij owe członki, zobaczmy jak to wyjdzie. Uszyć kombinezon to nie taka prosta sprawa bo potrzebne są wykroje krawieckie żeby to miało właściwy kształt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 24 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2022 17 godzin temu, solainer napisał: O tym nie pomyślałem. W gruncie rzeczy cały czas zakładałem, że mój pilot to będzie taki kozak jak chłopaki z Topgun i zdjęcie żony mu nie potrzebne ale za to gazetki oglądał takie. Który rocznik przedrukowałeś , jaka rozkładówka ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi