solainer Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 4 godziny temu, AKocjan napisał: Będziesz mieć hamulce w kołach, jak to będzie działać? Hamulce w kołach to nic nadzwyczajnego. W tej chwili najpopularniejsze są dwa rodzaje: elektromagnetyczne i pneumatyczne. W tych pierwszych elektromagnes przyciąga lub dociska tarcze do felgi, a w pneumatycznych robi to powietrze za pomocą prymitywnego siłownika. Niżej masz przykład zestawu felg z hamulcami pneumatycznymi. Do sterowania potrzeby jest zawór jedno funkcyjny. https://www.jautsch.de/fahrwerke/bremsen/behotec-bremsen/behotec-bremse-c1.html 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Rewelacja Ci powiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 16 Maja 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2021 Wreszcie kończę nierówną walkę z przodem kadłuba. Zostały do podrównania ze 3 miejsca i będę nakładał nity i detale. Strasznie dużo czasu mi to zajeło ale rozmiar też mocno utrudnia zadanie. Sporo czasu zajęło mi też spasowanie wszystkich otwieranych elementów tak żeby sie otwierały i szczeliny były równe. Naszczęście za pare dni można bedzie go pomalować i zakończę najgorszy etap. Skrzydła i cała reszta to pikuś :). 9 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Przed malowaniem kadłuba chciałbym zrobić elementy wyposażenia kabiny do których nie będę miał dostępu po oszkleniu kabiny. Zabrałem się więc za to co znajduje się za pilotem. Narazie obyło się bez drukowania ale drobiazgi typu wtyczki i przyełączniki będę drukował. Tak samo muszę zrobić na przednim podszybiu. Gdy wkleję owiewkę dostęp tam już będzie praktycznie niemożliwy. Narazie wygląda to tak powiedzmy 1/4 makietowo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Pilota będziesz miał, prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Mam nadzieję że tak, choć piloci z warbirdpilots.com są bardzo nieatrakcyjni cenowo. Do wampira mi żona takiego w prezencie zorganizowała ale wątpię że się drugi raz szarpnie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 To może tak po modelarsku. Duży miałby być? jakiś GI Joe, kask z drukarki, ubranko szyte osobiście? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Myślałem o tym. Gi Joe są za niscy. Trzeba by głowę dłonie i buty wydrukować. To zbyt skomplikowane bryły jak na moje umiejętności w rysowaniu. Trzeba by też mieć wykroje krawickie dla kombinezonu i je pomniejszyć do skali ale z tym było by łatwiej niż z drukowaniem. Zobaczymy. Pilot to ostatni element który kończy dzieło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Głowę z hełmem, buty, dłonie - itd to wszystko da się ogarnąć Powiedz czego Ci trzeba a się wygrzebie Ale lalkę szyjesz sam Czytałem, że Ci duzi piloci to nic innego jak szmaciana kukiełka z drucianym szkieletem do utrzymania kształtu. Z innego materiału będzie dość ciężko - nawet przy druku 1 obwódką. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Przemek strzeli szkieletora, tylko ubrać trzeba, żeby nie wiało między żebrami 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 23 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Dzięki z taką pomocą to się napewno uda Jak zabiorę sie za pilota na poważnie to będzieny ogarniać elementy ciała na spokojnie. Zgadza się piloci z warbirdpilots to szmaciana kukiełka z drutem jako szkielet ale szczegółowość i dopracowanie detali ubrania są na wysokim poziomie. Mojego da się rozebrać do zera ze spadochronu, kamizelki i kombinezonu. Naprawdę jest fajnie zrobiony i gdyby nie cena bez wachania kupiłbym kolejnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
302_Osh Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Film z oblotu musi mieć ścieżkę dźwiekową Credence Clearwater Revival "Fortunate son". Czy malowanie będzie z jakiegoś konkretnego dywizjonu z konkretnej bazy w Wietnamie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 24 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 6 godzin temu, 302_Osh napisał: Czy malowanie będzie z jakiegoś konkretnego dywizjonu z konkretnej bazy w Wietnamie? Konkretnie ten egzemplarz ale historii samolotu nie znam. Wybrałam to malowanie po to aby model był dobrze widoczny w locie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 24 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2021 Super osa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 26 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2021 Czekam aż otrzymam zamówione do wycięcia 30000 nitów i tak w sumie z nudów dalej działam przy podszybiu od kokpitu. Z tyłu już jest wszytko, a na przednim mam zamontowane zegary od poziomu paliwa w zewnętrznych zbiornikach i ramkę do wyświetlacza celownika. Zostały przyrządy celownicze ale za nic w świecie nie wiem jak dokładnie mają wyglądać. Mam tylko zdjęcia od wnętrza kabiny także bedzie to improwizacja. Zresztą wszędzie jest improwizacja bo nie mam do tego żadnych rysunków w skali. Najważniejsze żeby coś w kabinie było 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 27 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Cytat Czekam aż otrzymam zamówione do wycięcia 30000 nitów Właśnie, odnosnie nitów, czy coś możesz powiedzieć na ten temat? Wytłumaczyć technologię? z czego robione, gdzie wycinane itd. Rozumiem że mają być płaskie, jakiej średnicy, grubości, rastrze? Też będę miał do wykonania podobną ilość takich nitów z tym że wypukłych i chcę przetestować pewną technologię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 27 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2021 Ok jako że to kolejne o nity pytanie to jak przyjdą to opowiem co i jak. Wedle mnie wygladają dość przyzwoicie ale aplikacja i ewentualne poprawki są na duży plus tej technologii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 28 Maja 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2021 No i po paru dniach zmagań udało się ogarnąć podszybie. Bardzo dużo czasu zajeło mi znalezienie zdjęć z których dało by się to jako tako wykonać ale naszczeście się udało. Z efektu końcowego jestem bardzo zadowolony. Tak się prezentuje gotowe podszybie. Teraz wykończę ramkę owiewki i można zamknąć kabinę. 6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 4 Czerwca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2021 Wyniosłem kadłub na podwórko aby wydmuchać pył z obróbki i przy okazji złożyłem samolot do kupy. Może z poł roku i uda się dokończyć płatowiec. Wygląda dobrze, ktoś na jakimś pikniku na pewno z nim sobie fotkę zrobi :). 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 4 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2021 O paaaanie, z tą dzidą będziesz latał? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi