Ciosku Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Witam, posiadam pilarke modelarską made in ZSSR, poszukuje do niej tarczy tnącej do drewna, średnica 62mm. Obleciałem wszystkie markety i nic. Może komuś zalega i jest niepotrzebna. Foto z neta. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 4 minuty temu, Ciosku napisał: Witam, posiadam pilarke modelarską made in ZSSR, poszukuje do niej tarczy tnącej do drewna, średnica 62mm. Obleciałem wszystkie markety i nic. Może komuś zalega i jest niepotrzebna. Foto z neta. Pozdrawiam kup frez tarczowy do metalu #0,8 mm lub # 1mm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bynek Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 10 minut temu, d9Jacek napisał: kup frez tarczowy do metalu #0,8 mm lub # 1mm Oryginalna tarcza miała rozwiedzione zęby . Na frezie do metalu zabijają się zęby trocinami i przestaje skutecznie ciąć. Listewki sosnowej nie utnie , dym idzie z freza i koniec ciecia.Może balsę niewielkiej gubości to da radę , ale sosny na pewno nie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 20 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 2 minuty temu, bynek napisał: ale sosny na pewno nie porozmawiaj z Kamilem ( Yarunem), On wyjaśni Ci co i jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mjs Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Dzisiaj najmniejsze to 130 mm (do gumówek), ale są też maleńkie do wiertarek np. taka: https://www.ceneo.pl/10015226 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarun Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 tak jak Jacek mówił frez się bardzo dobrze sprawuje w sośnie ostatnio ciąłem listwy 15x15mm takim frezem i nic sie nie paliło więc się da tylko trzeba wiedzieć co zrobić żeby taki frez odpowiednio ciął a listwy sosnowe wychodzą jak z pod grubościówki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Irek M Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Znaczy tarczy nigdy nie miałeś do niej czy się zużyła. Akurat mam ten zestaw - kiedyś kupiłem na alledrogo - ale nigdy nie używałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Ta pilarka nazywa się "umiełyje ruki". Mam ten zestaw od 79r. ub.wieku (?aż nie mogę uwierzyć), bardzo przydatny. Widać po nim minione lata. Na zdjęciu jest założony frez do metalu 0,8mm. Używam go do wycinania listewek sosnowych do max 4mm. Jest idealny do tego celu, listewki są bardzo gładkie. Oczywiście nie jest super wydajna z tym frezem ale przecież nie oto chodzi. Stolik dorobiłem bo używam również tarczy 100mm (na zdjęciu) i tu już można sobie pozwolić na listewki do 10mm. Należy dorobić odpowiedni pierścień centrujący do tej tarczy. Wydajność jak wyżej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarun Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 jak widać kolega Adam pokazał że sie da jednak jest mały problem bo frezy aby wydajność cięcia wzrosła trzeba troche przerobić wtedy frez tnie bez zbędnych oporów oraz odpowiednio odprowadza wióry z rzazu oraz nie grzeje się co jest bardzo ważne bo tarcza się może skrzywić i wtedy czeka ją tylko kubeł ( przekonałem sie na własnej skórze ) a informację jak przerobić freza jest w książce opisującej tajniki modelarstwa lotniczego z roku 1955 w temacie o piłach strugających wydajność takiej piły zależy również od mocy silnika u mnie jst na chwilę obecną 2kw a docelowo będzie 3 lub więcej P.S. w trakcie wykonania jest u mnie piła odcinająca 10 listew na raz to będzie wydajność 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarun Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 17 godzin temu, Artur Lis napisał: Kolego, Yarun a mógłbyś załączyć zdjęcie tego freza jak go przerobiłeś ? Arturze kolego drogi podałem gdzie szukac tej informacji w książce o której wspomniałem podane są nawet konkrety czyli wymiary owych przeróbek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Kamil nie każdy takową knige ma i zapewne jej nie znajdzież od tak wieć pokaż jak to ma wyglądać ,bo sam jestem ciekaw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Może to podpasuje. https://pl.aliexpress.com/item/32996740369.html https://pl.aliexpress.com/item/32832701061.html Resztę dopasujesz sam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarun Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 ta kniga jest dostępna w archiwum tutejszego forum więc nie macie co narzekać że nie da rady jej znaleźć tylko trzeba szukać wiedzy chcieć jej poszukać a nie czekać na gotowe informacje Marku to co podałeś to nie to te tarcze się do niczego nie nadadzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geralt Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Tarcze z proxona pasują prawie idealnie. Różnica w średnicy wałka a otworu jest poniżej 1mm. Zrobiłem sobie taką cienką "podkładkę" i tnę na tej pile od balsy do duraluminium. Oczywiście różnymi tarczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 ...dobra to ja się włączę po raz kolejny jako ten "spirytus movens" ? i ten co napisał ,że się napewno da - Kamil , wybacz , proszę ? ksiązka Olega Gajewskiego pt MODELARSTWO LOTNICZE " , gdzie można znależć rozwiązania i technologie uważane dziś za archaiczne, co nie do końca jest prawdą. Opisana jest tam przeróbka freza do metalu na tzw piłę strugającą....ot i cały sekret... I proszę nie pisać ,że " coś się nie da " bo się da i ze znakomitymi efektami.... w dośc trudnych latach 80-tych sprawdzaliśmy to w modelarni na Stalingradzkiej a obecnie Jagiellońskiej......niestety modelarni już nie ma ..a szkoda .....tu pozdrowienia dla Marka Romana, Andrzeja, "Jogiego" i innych .....jeżeli pojawiają się na Forum 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 23 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 9 godzin temu, Artur Lis napisał: nie kupujcie Chińskiego dziadostwa , bo są robione ze zwykłych materiałów . pewnie , na Aledrogo są lezaki magazynowe z VIS-a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 W dniu 22.12.2020 o 18:17, yarun napisał: a kniga jest dostępna w archiwum tutejszego forum Wybacz ale ja nie mogę znaleźć czy możesz mi wskazać miejsce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarun Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 ja cenie sobie książki papierowe więc proszę bardzo jest dostępna tutaj https://allegro.pl/oferta/modelarstwo-lotnicze-o-gajewski-1955-9791370882 są tu dostępne 2 szt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTech Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 Kolega pisał, że jest na forum a dla jednej tylko informacji ( jak przerobić frez tarczowy ) nie będę kupował książki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 3 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2021 W takiej tarczy od frezu trzeba zrobić "rzaz" czyli powyginać lekko zęby na boki ? 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi