sylkub Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Piotrze , czy możesz podać wymiary komory na zbiornik paliwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 2 godziny temu, sylkub napisał: Piotrze , czy możesz podać wymiary komory na zbiornik paliwa? Cześć, komora ma 65mm długości, 38mm wysokości i 39mm głębokości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Ok .Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Nie chciałbym uchodzić za malkontenta ale taki sposób polutowania zbiornika oceniam krytycznie tzn pachwina , zawsze zaginałem dekle zbiornika pod kątem 90 i dekiel do środka ,Czy to było na początku mojej kariery modelarza jak robiłem zbiorniki na uwięż o pojemności 50cm czy póżniej gdy lutowałem do FSR zbiorniki po 3 litry .Nigdy nie miałem problemów ze szczelnością .A tu według mnie jest to niezgodne ze sztuką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 4 godziny temu, symon5 napisał: Nie chciałbym uchodzić za malkontenta ale taki sposób polutowania zbiornika oceniam krytycznie tzn pachwina , zawsze zaginałem dekle zbiornika pod kątem 90 i dekiel do środka ,Czy to było na początku mojej kariery modelarza jak robiłem zbiorniki na uwięż o pojemności 50cm czy póżniej gdy lutowałem do FSR zbiorniki po 3 litry .Nigdy nie miałem problemów ze szczelnością .A tu według mnie jest to niezgodne ze sztuką Pewnie masz rację, w tym co piszesz, koledzy Sylkub i Robert Tomzik też zwrócili mi na to uwagę i powiem szczerzę że mam zamiar zrobić nowy zbiornik według sztuki modelarskiej. Niestety na obecną chwilę najgorszym moim problemem jest kompletny brak czas na prace modelarskie i zaczynam się obawiać że w żaden sposób nie zdążę skończyć modelu na zlot majowy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 8 godzin temu, PiotrSzmagier napisał: Pewnie masz rację, w tym co piszesz, koledzy Sylkub i Robert Tomzik też zwrócili mi na to uwagę i powiem szczerzę że mam zamiar zrobić nowy zbiornik według sztuki modelarskiej. Niestety na obecną chwilę najgorszym moim problemem jest kompletny brak czas na prace modelarskie i zaczynam się obawiać że w żaden sposób nie zdążę skończyć modelu na zlot majowy. Piotrze, kończ model ,o zbiornik się nie martw , zawsze jest alternatywa zastosować zbiornik od RC odpowiednich rozmiarów. pozdrawiam S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
art_c Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Kilka sezonów latałem Banshee ze zbiornikiem RC. Działał bez zarzutu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 W dniu 24.04.2021 o 09:49, PiotrSzmagier napisał: Pewnie masz rację, w tym co piszesz, koledzy Sylkub i Robert Tomzik też zwrócili mi na to uwagę i powiem szczerzę że mam zamiar zrobić nowy zbiornik według sztuki modelarskiej. Niestety na obecną chwilę najgorszym moim problemem jest kompletny brak czas na prace modelarskie i zaczynam się obawiać że w żaden sposób nie zdążę skończyć modelu na zlot majowy. Jak nie zdążysz to świat się nie zawali, ale mimo to wpadaj, takie spotkania mega motywują do działania - po zlocie "wykopiesz" czas spod ziemi Gdzieś tam się mijaliśmy na memoriale z 20 lat temu, można by się poznać W dniu 24.04.2021 o 18:07, sylkub napisał: Piotrze, kończ model ,o zbiornik się nie martw , zawsze jest alternatywa zastosować zbiornik od RC odpowiednich rozmiarów. pozdrawiam S Dokładnie, może być od RC do latania w kółko i podstawowej akrobacji. Choć kiedy był boom na silniki czterosuwowe w F2B to w większości były używane zbiorniki z ssakiem od RC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Zaczynam powaznie żałowac że nie zrobiłem zwykłego akrobatka z płaskim kadłubem, pewnie nie wyszły by mi jaja z wagą modelu i komplikacją konstrukcji. Nie mam jak uciec z wagą modelu, a robienie dziur w bokach kadłuba odjęło mi 4g, zabrało zdrowie psychiczne i jeszcze doszła łata na prawym boku, bo połamałem przy wierceniu bok. Co ciekawe zachowałem grubości materiałów z planów. Trudno, najwyżej będzie latał jak cegła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2021 Będzie dobrze . Przy oklejaniu nie przesadź z ozdobami bo to też waży. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 6 godzin temu, PiotrSzmagier napisał: Zaczynam powaznie żałowac że nie zrobiłem zwykłego akrobatka z płaskim kadłubem, pewnie nie wyszły by mi jaja z wagą modelu i komplikacją konstrukcji. Nie mam jak uciec z wagą modelu, a robienie dziur w bokach kadłuba odjęło mi 4g, zabrało zdrowie psychiczne i jeszcze doszła łata na prawym boku, bo połamałem przy wierceniu bok. Co ciekawe zachowałem grubości materiałów z planów. Trudno, najwyżej będzie latał jak cegła. Prędzej byś zrobił nowy plaski kadłub pod skrzydła które masz,niż sie bawić w odchudzanie z mizernym skutkiem.Mogę się założyć ze jeszcze dojdzie ołów na dziób celem wyważenia.Dlatego ja jestem zwolennikiem kratownic,lekka a zarazem sztywna konstrukcja.Jak juz bardzo chcialeś kadlub skorupowy to mozna było zrobić podłużnice sosnowe,rozpórki balsowe i pokryć to balsą 0,5-0,8.No ale już po ptokach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Sylwek dobrze radzi. Nie przejmuj się wagą . Kiedyś zrobiłem Akrobatka na Rytma 2,5 i położyłem nacisk na uzyskanie maksymalnie małej wagi. Kadłub płaski z kratownicy, usterzenie też kratownicowe. Oklejony kolorowym papierem japońskim, aby zrezygnować z malowania farbą, bo też waży. Model wyszedł bajecznie lekko i... po dokręceniu silnika okazało się, że muszę doważyć ogon, bo to co zaoszczędziłem na wadze, muszę teraz dołożyć jako wyważenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Trochę nadzieją mi powróciła że cos z tego będzie, biorę się ostro do wykończenia, tylko ten czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert Tomzik Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 5 minut temu, PiotrSzmagier napisał: Trochę nadzieją mi powróciła że cos z tego będzie, biorę się ostro do wykończenia, tylko ten czas Będzie będzie, spokojnie po pierwszych lotach przyjdzie ochota i power na następny model, większy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. tytan12 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 42 minuty temu, PiotrSzmagier napisał: Trochę nadzieją mi powróciła że cos z tego będzie, biorę się ostro do wykończenia, tylko ten czas Hehe,jak spojrzę wstecz, to teraz z tym czasem jest coś nie tak.Chyba człowiek jest coraz wolniejszy(starszy?).Przed RC latałem też modelami F2b,ten na zdjęciu to był zestaw z CSH,bardzo fajny,było kupę balsy latał na Jenie 2,5cm,z drugiego zestawu zrobiłem szybowiec "Piegus".Teraz na emeryturze niby czasu więcej,ale tak zap.....,że nie wiem?.Lata 70-te ,córka też mi pomagała?. 7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Jakie śmigło polecacie do os maxa 15 la, 8x5" jak zaleca producent, czy może macie jakieś lepsze wybory ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sylkub Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 5 godzin temu, PiotrSzmagier napisał: Jakie śmigło polecacie do os maxa 15 la, 8x5" jak zaleca producent, czy może macie jakieś lepsze wybory ? Sugerował bym 9 x 5 a nawet 9 x 6. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Jeszcze jedno i pewnie nie ostatnie pytanie, macie jakieś sprawdzone patenty na blokowanie gaźnika w pozycji pełnego otwarcia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Śruba regulacji otwarcia przepustnicy .Wkręcasz do końca i blokujesz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrSzmagier Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2021 13 godzin temu, Grzesiek napisał: Śruba regulacji otwarcia przepustnicy .Wkręcasz do końca i blokujesz. Mam chyba inny gaźnik, nie mam śrubki blokującej ruch przepustnicy, mam tylko śrubkę blokującą przepustnicę przed wypadnięciem z korpusu gaźnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi