extra67 Opublikowano 27 Marca 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 2 godziny temu, enter1978 napisał: Waga modelu 8870g , Witam.No i super.Waga podobna do mojej Extry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 27 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2022 Jak by kogos interesowało jak beztalencie plastyczne pomalowało maskę , to kupiłem na allegro markery akrylowe , jest w nich farba akrylowa a markery mają fajnie wyprofilowane końcówki że rysują i cieniutką linię i grubą , no i odwaliłem malowidło markerami akrylowymi odręcznie, a później pokryłem całą maskę lakierem bezbarwnym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 29 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2022 Kurcze chciałem dziś skończyc model ale sie nie udało, zostało dosłownie 5 min roboty. Zabrakło mi drutu na jeden popychacz lotki , więc skrzydło skończone przykręcona klapka zaślepiająca serwo ale popychacza nie ma, będzie jutro. Nie mam też zrobionego mocowania pakietów i to tyle , reszta skończona i model praktycznie gotowy do oblotu. Latał na razie nie będzie , poczekam na cieplejsze dni bo ten weekend ma byc zimny. Ale jutro jak nie będzie padało to po pracy dorabiam popychacz i mam zamiar uruchomić model obok bloku, najbardziej mnie interesuje ile kilogramów ten silnik GP-61 pociągnie, a sprawdzę to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 30 Marca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2022 Uruchomiłem dzis model. Trochę pomachałem nim zaciągnął paliwo , ale jak ruszył to chodzi jak zegarek, zapala za każdym razem za pierwszym obrotem śmigła. Jest bardzo dobrze , co prawda jeszcze trzeba ogarnąć instalację w okolicy serwa kierunku , ale to juz nie dziś. Nie za bardzo generuje jakieś niepokojące wibracje , raczej pracuje normalnie jak model z silnikiem benzynowym. Ale specjalnie nagrałem początek w zwolnionym tempie żeby było lepiej widać , to coś tam trochę lotki pracują ale w zwolnionym tempie to w każdym modelu będzie widać drgania , a widywałem i takie nagrania slowmotion że cały kadłub się wyginał. Tutaj jest po mojemu dobrze , cały model dość miękko pracuje i tym mnie zaskoczył na plus. Mierzyłem też ciąg i silnik GP-61 z śmigłem falcon 24x9 ciągnie 15,5kg z tym że w zbiorniku była stara zeszłoroczna zwietrzała benzyna , ale myślę że świeże paliwo nie wiele zmieni. Więc model waży 9kg a silnik pociągnie 15,5kg , to mam 6,5 kg nadwyżki ciągu ponad masę modelu , wydaje mi się że będzie w sam raz. Najbardziej martwiłem się że silnik jednocylindrowy będzie za mocno szarpał modelem, ale na darmo się martwiłem , naprawdę jest nieźle , co prawda dawno latałem Mx-em ale wydaje mi się że Gp-61 w tej extrze pracuje podobne jak DLE-55 w Mx-sie, jeśli sa różnice to symboliczne , więc jest OK. Pozostał oblot, ale to jak będzie cieplej , trzeba jeszcze poustawiać stery , chcę miec różnicowość lotek , a nim cokolwiek teraz zrobię to trzeba posprzątać burdel jaki pozostał po tej budowie. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Mam szybkie pytanie, czy plastikowe śruby do mocowania stateczników podołają? w mx jak najbardziej się sprawdzały , a tu nie wiem i boję się ryzykować , wolał bym aby ktoś poparł lub odradził ten pomysł. A po za tym wreszcie kupiłem elektryczną pompkę do paliwa , juz nie będę cisnął butelki, może na majówkę przyjdzie, taką sobie wybrałem https://pl.aliexpress.com/item/1005004086334555.html?gatewayAdapt=glo2pol&ug_edm_item_id=1005004086334555&tracelog=rowan&rowan_id1=pay_success_20220315_1_pl_PL_2022-04-02&rowan_msg_id=8076814818056262$8443133a59164cc1af53bd6f325180cc&ck=in_edm_other Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koniorc Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 6 godzin temu, enter1978 napisał: Mam szybkie pytanie, czy plastikowe śruby do mocowania stateczników podołają? Ja u siebie dałem śruby stalowe i trochę kleju, nie ma z tym problemu. Nie mam doświadczenia z plastikowymi w tym miejscu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. enter1978 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 No to oblatałem model. Wykonałem tylko jeden lot , wiał bardzo silny wiatr , niby słońce świeciło było ciepło , ale wiało jak diabli. Model lata bardzo fajnie , nie lata jak model 2,7m , ale lata zupełnie inaczej niż model 2,2m, wiatr nim tak nie rzuca , a i jest stabilniejszy. Nie wiele po jednym locie wywnioskowałem , wiem że jest fajny i będę nim raczej najczęściej latał , ale wymaga ustawień. Róznicowość lotek i wychylenia 38 stopni nadały modelowi szybkości , kręci się jak szalony , ale takie ustawienia nie do wszystkiego się nadają. Po za tym dawno latałem , jeszcze zeszłej jesieni jak było ciepło , więc po przerwie potrzebna jest chwila na oswojenie się z pilotażem a tu doszło dodatkowe utrudnienie w postaci nowego modelu który nie jest poustawiany , ja nie jestem w niego wlatany i jeszcze wiało że mi butelka z paliwem odfrunęła. Będzie z niego radość , model ma bardzo duży potencjał tylko muszę poświęcić jakiś wolny dzień i poustawiać go żmudną metodą próbowania różnych ustawień do różnych figur. Ale jak przewidziałem jeszcze nim rozpocząłem budowę , jest to najbardziej opłacalny model jeśli chodzi o koszta budowy jak i serwisu w porównaniu z możliwościami. Silnik GP-61 z palcem w d..... radzi sobie z tym modelem, tak że ja jestem bardzo zadowolony. I do auta łatwo się mieści, a i widzę że bez problemów nadaje się na moją miejscówkę na wsi . 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
extra67 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 No super Wiesiu gratuluje udanego oblotu.Moj jest gotowy i czeka na oblot ale tak jak napisales wieje.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Gratulacje Woesiu w taki wiatr widziałem już jeden oblot kolegi z Hajnówki ale to była Extra 2.7m. Ja osobiście lubię powyżej 15 stopni ciepła ale wiatr poniżej 10m/s a tu słychać i widać na rękawie przynajmniej 15m/s jak nie więcej. Jeszcze raz GRATULECJE i miłej zabawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 7 minut temu, Graffi_25 napisał: a osobiście lubię powyżej 15 stopni ciepła ale wiatr poniżej 10m/s a tu słychać i widać na rękawie przynajmniej 15m/s jak nie więcej. Ten rękaw zaczyna się podnosić przy 25 lub 30km/h(nie pamiętam dokładnie) poniżej zwisa, a tutaj stoi jak dzida , no wiało jak mało kiedy. No ale co było zrobic jak chciałem sie przelecieć a od jutra marna pogoda , dzis był jedyny dzień, no to poleciałem. Chwilę mi zajmie nauczenie się modelu , ale jak juz go poustawiam i ruszę z lataniem to szybko go przyswoję , dziś nie miałem dobrze ustawionego modelu , ale i tak było fajnie , model sunie pewnie i stabilnie, ogólnie nawet taki rozstrojony idzie za ręką tak jak chcę , to jak go dogram pod siebie to będzie fikał aż miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MacFlyer Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2022 Gratuluję oblotu. Niestety, przyjdzie dzień, że śmigło obetnie Ci palce jak tak dalej będziesz odpalał. I już nie polatasz. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 7 godzin temu, MacFlyer napisał: Gratuluję oblotu. Niestety, przyjdzie dzień, że śmigło obetnie Ci palce jak tak dalej będziesz odpalał. I już nie polatasz. To akurat niezaprzeczalny fakt, nic już nie pisałem bo temat u Wieśka chyba poruszany już kilka razy a On dalej swoje. Dostanie po łapach to dopiero się nauczy ale może być za późno. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtekr Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Jak to był oblot... jeszcze w tych warunkach , to ja dziękuję. Co Ty będziesz robił jak się w niego "wlatasz"? A czy to Ty pilotowałeś.... bo Cię nie widać? . Gratulacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Tak model nie był przywiązany , ale na ręku miałem rękawicę jakąs hutniczą czy coś takiego , w każdym razie konkretna tylko na filmie tego nie widać, i tak się złożyło że podczas pierwszego uruchamiania z tego oblotu mimo że model nie rusza z miejsca jak widać, to i tak zarobiłem śmigłem po palcach , jakos niezdarnie machnąłem śmigłem , ale przez tak grubą skórzaną rękawicę ciężko cokolwiek poczuć, aż sprawdzałem czy śmigła nie uszkodziło, ale śmigło całe a ja nic nie poczułem , ale tą rękawicę mam tylko z lewej reki a odpalam prawą więc średnio pasuje, model często przywiązuje ale nie zawsze, zrobię palik do wciśnięcia w ziemię i będzie model unieruchamiany do odpalania ale jeszcze się tym nie zająłem. Co do oblotu to i ja latałem i ja nagrywałem , założyłem kamerę sportową na czoło i o dziwo nawet nieźle się wykadrowało. Obecnie model jest nieźle wystrojony do kręcenia szybkich beczek , ale do jakiś bezwładnych fikołków to nie za bardzo , następnym razem zajmę się ustawieniami bo przy oblocie nie było sensu , tak wiało ze nawet nie wiem czy ten model prosto lata, wiem że jest bardzo stabilny i nie jest zbyt szybki , i widać że szybko sie w niego wlatam. Ja jestem na tyle zadowolony że nie wiem czy model 2,2m z raz w tym roku poleci. Dziękuję za gratulację oblotu, w 7:03 był test jak silnik ciągnie pełną mocą i odchodzi z zawisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Godzinę temu, enter1978 napisał: , zrobię palik do wciśnięcia w ziemię i będzie model unieruchamiany do odpalania ale jeszcze się tym nie zająłem. To juz nieaktualne, żona dziś dostała zdjęcie pokiereszowanej ręki śmigłem, i tym sposobem jeszcze dziś będę miał mocowanie modelu na wyposażeniu auta. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graffi_25 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Jednak czasami mam wpływ co prawda pośredni bo przez żonę ale jednak ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Nie znam dnia ani godziny kiedy wyskocze polatać, ale jak by coś to mocowanie modelu gotowe, tylko ta linka za długa jest , trzeba ją skrócić. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 3 godziny temu, enter1978 napisał: tylko ta linka za długa jest Linka za długa, a kotwa za krótka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
enter1978 Opublikowano 9 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Kwietnia 2022 52 minuty temu, dariuszj napisał: Linka za długa, a kotwa za krótka Do wbicia w ziemię jest 17cm, wydaje mi się że wystarczy bo latem w twardą suchą ziemię i tak ciężko pewnie będzie więcej wcisnąć, no ale to się zobaczy jak nie będzie wystarczająco zakotwiczone to trochę przedłużę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. enter1978 Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2022 Dziś znowu wyskoczyłem polatać , dość silny wiatr nadal wieje , ale chciało mi się polatać mimo że jestem zmęczony , niewyspany i było dość zimno. Połamało się koło , prawdopodobnie podczas ostrego wirażu podjeżdżając do tankowania, przez co koło nie za bardzo chciało sie kręcić, a jak model ciągnąłem po ostatnim locie to wydawał dźwięki starej taczki. Trochę dziś ustawiałem model , i powiem wam że jest to naprawdę świetny model 3D, czasami to tak fajnie figury zakręcił że stałem zdziwiony i niedowierzałem jak fajnie umie się zakręcić. Po czym dalej eksperymentowałem z ustawieniami az na koniec przedobrzyłem i wszystko zepsułem, więc na filmie jest nagrany ostatni lot ale ma dołożone wysokości względem tego co miał w ostatnim locie przed nagraniem i na dobre mu to nie wyszło. Od 3:50 do 4:13 trzy razy podchodzę do crankshafta w pionie zakończonego płaskim korkociągiem i model robi wszystko aby nie to co chcę , a w poprzednim locie kręcił jak trzeba. W 2:17 manewr który mam zamiar fikać nisko , ale narazie jest wysoko bo nie wiem jeszcze ile wysokości wytraca na taki obrót. Ogólnie to na filmie takie tam latanie , juz mi się średnio chciało , zmarzłem jak diabli i nawet nie miałem juz lecieć ale chciałem coś nagrać więc poleciałem. Podsumowując, model jest lepszy niz komuś się może wydawać, nie jest to model 2,7m ale daje tyle samo frajdy a właściwościami i fizyką lotu jest dość blisko 2,7m. Obecnie trochę juz liznąłem latania 3D, nawet sie troche nauczyłem , niestety manewry które umiem i które dobrze się prezentują wymagaja specyficznych wychyleń sterów , co powoduje że aby wykonać wszystkie manewry które umiem lub sa w zasięgu potrzebuję więcej niż 2 fazy lotu , a to mi trochę nie po nosie. Natomiast już widzę że gdybym miał 4 fazy lotu i używanie tego było by bezwarunkowym odruchem to z tym modelem zrobił bym wielki krok w przód w kwestii pilotażu. Z wad nie za wiele , tylna goleń jest cieńsza niż w Mx i nie wróżę jej długiego żywota. Za to silnik od Darka pracuje przepięknie , i odpala świetnie , może i mocy nie ma takiego nadmiaru jak extra 2,7m z dle-120 , ale też nie ma tak że niedomaga powiedzmy że jest w sam raz i mocy jest pod dostatkiem, za to mam jeden cylinder wyeksponowany po za maskę i nie straszne mi nawet 50 stopniowe upały. No cóż teraz pora budzić ze snu zimowego model 2,7m i tez się zając wreszcie w nim ustawieniami, a model 2,2m pewnie będzie tylko stał i się kurzył. A to dzisiejszy dzień , byłem zmęczony , zmarznięty i rozstroiłem model tuz przed nagraniem, a bardziej chciałem wam pokazać na filmie żebyście zobaczyli jak się model powinno odpalać 5 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi