TwinB Opublikowano 30 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 3 godziny temu, elektronockaut napisał: Widziałem gdzieś w internetach że ktoś sobie wydrukował nowy wentylator - tak lepiej nie robić, bo to jednak ok 10 000RPM widze kolego ze nie doceniasz wydruku, ludzie robia na drukarkach cale napędy EDF a tam 30-35k rpm ja zdecydowałem sie na elektryczny, właśnie drukuje mocowanie muszę wykończyć tez blat i go splanować ,wtedy zaczne pierwsze frezowania (mam zamiar dzisiaj) ps: taka pogoda z nie wychodze z domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronockaut Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Nie mam drukarki 3D, co wcale nie znaczy że nie dowierzam ;). Spotkałem się nawet z częściami do maszyn przemysłowych, które drukowała nam firma zewnętrzna (to chyba nie był plastik). Niemniej jednak nieraz mam oczy na wysokości wiatraczka wrzeciona jak czyham z odkurzaczem na nową dostawę wiórów i nie chciał bym zarobić jego kawałkiem Wydaje mi się że oryginalny wentylator będzie bardziej wytrzymały i pewny bo jest z jednolitego wtrysku. Czy mógł byś polecić mi jakąś tanią gotową drukarkę dla laika ? (ostatnio nie mam czasu na własne konstrukcje) Będziesz planował metrowy stół frezem 3mm ? A co do pogody..... dziś w nocy nie wiele brakowało żebym musiał trzymać dach raz dziennie zjeść i głodnym chodzić, a z domu nie wychodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 30 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 bede planował stól frezem 6mm jako drukarke polecam ender3 pro tania bardzo dobra maszyna, po niewielkich modyfikacjach dziala idealnie moze mi ktos podpowie z jakimi przedkosciami posowu i z jakim zagłębieniem frezować drewno frezem 2, 3, 6mm w stali czy alu to wiem tu brak mi doswiadczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronockaut Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Zależy jakie drewno.... Ja trójką frezuje średnio na głębokość 2mm z posuwem 600mm/min. Jak drzewo jest twarde albo sękate to mniejsze zagłębienie. Frezem 6 zbieram po 0,5mm przy tym samym posuwie. Nie wiem czy tak jest prawidłowo, ale ja tak robię. Pierwsze planowanie stołu jak nie znasz maszyny ja bym zrobił na 0,2mm z posuwem 500-600 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 6 godzin temu, elektronockaut napisał: Widzę że zdjąłeś kolego wentylatorek z wrzeciona. Domyślam się że chodzi o niemiłosierny hałas i wibracje które powodował Niestety w tych wrzecionach chłodzenie jest konieczne, a oryginalny wentylator to nie raz za mało. U mnie niewyważone było całe wrzeciono. Ten "wentylator" to porażka, ma gigantyczne wibracje i nie wiele chłodzi, wystarczy spojrzeć na kształt "łopat" Wywaliłem go w małej frezarce. Ponieważ mocowanie jest solidne i metalowe, zupełnie spokojnie daje radę z odprowadzeniem ciepła. Termometr nie wychodził ponad ok. 50 stopni. Drukowany również będzie niewyważony, lepszym rozwiązaniem, stosowałem to przez chwilę jest zwykły wentylator komputerowy, zamocowany z boku wrzeciona. Poniżej moja większa zabawka do drewna. Jeszcze przed założenie odciągu i lasera. Teraz dodatkowo jest w obudowie dźwiękoszczelnej (urok mieszkania w bloku) 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronockaut Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Bardzo ładna maszynka widać że robi swoją robotę. Fajne masz też wrzeciono. Super! A tak z ciekawości... Jak sprawują się paski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 30 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 dolozyłem wentylator na 12V i uruchomilem planowanie stolu frez fi 6 posuw 1000cm/min zagłebienie 0.3mm przesuniecie 4mm czyli 105 x1min w sumie mam troche czasu link do filmu Youtube https://youtu.be/U1TNniHWN6w 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Z ciekawością obejrzę film, fajnie że tak szybko miałeś siły to zrobić. (zakładam że przed budową miałeś kontakt z podobnymi rzeczami) Maszyna musi się ułożyć. Daj znać jak zrobisz jakieś elementy w sklejce. GRATULUJĘ - choć wiemy że to i owo pewnie będzie wymagało dopracowania. Ale już masz i możesz działać . Pytanie w jakim programie rysujesz lub obrabiasz elementy do wycięcia (cad, 3d etc) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronockaut Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Bardzo ładnie chodzi. Ciekaw jestem jak będzie przy frezowaniu. Daj znać. Też dołączam się do pytania kolegi. W czym rysujesz i modelujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 Ładnie posuwa Widzę, że mnie posłuchałeś i zdjąłeś ten wentylator, więc teraz spróbuj wyłączyć ten wiatraczek i po prostu sprawdzaj co jakiś czas temperaturę silnika. Nie powinien się zbytnio nagrzewać tym bardziej, że wisi na sporym radiatorze. Mam jeszcze jedną małą podpowiedź: załóż fartuchy na wewnętrznych bokach bramy, będą one osłaniać układ jezdny przed bezpośrednim atakiem wiórów. Mam coś takiego zrobione z kawałków elastycznej folii i nie muszę tyle sprzątać. Edycja: Tak to wygląda u mnie, prymitywne ale działa. Oprócz fartucha widać z boku stołu przykręcony aluminiowy płaskownik, który dodatkowo ogranicza spadanie wiórów ze stołu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kulfon250 Opublikowano 30 Stycznia 2022 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 4 godziny temu, elektronockaut napisał: Bardzo ładna maszynka widać że robi swoją robotę. Fajne masz też wrzeciono. Super! A tak z ciekawości... Jak sprawują się paski? Tnę na swoje potrzeby, więc nie potrzebuję dokładności, rzędu setnych milimetra. Paski dają rade choć są sporo mniejsze niż w maszynie z tego wątku. Nie zauważyłem jakiś problemów, specjalnego rozciągania również. Wrzeciono to od małych braci 1,5 KW z falownikiem, ma większe obroty i dobrą ich regulację. No i jest dość ciche, choć teraz obudowa załatwia sprawę... 3 godziny temu, TwinB napisał: dolozyłem wentylator na 12V Miałem podobne rozwiązanie, ale dlatego, ze najpierw używałem drukowanego plastikowanego mocowania do takiego napędu. Po zmianie na oryginalny chyba aluminiowy, okazał się zupełnie niepotrzebny. Tylko rozdmuchiwał wióry, a wtedy jeszcze nie miałem systemu odsysania ich z freza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 30 Stycznia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2022 zasadniczo większość rysuje w AutoCad, łatwo sie to przenosi na frezarkę, ale używam tez Solid Edge, świetny program do skomplikowanych złożeń części w 3d i moje ostatnie odkrycie (z przed roku ?) to Autodesk Fusion 360 genialna sprawa do zaawansowanych rysunkow 3d (super do drukarki) g-code generuje takim programikiem E-Cam polecam zajzec https://v4.e-cam.it/, brałem udzial w wersjach testowych i sie od niego uzależniłem xd a dzisiejsze postepy: stół splanowany i przefrezowany w kratkę i pierwsze frezowanie, cos tam narysowałem testowo sklejka lotnicza 4mm, frez 3mm, posuw 800mm/min zagłębienie 1mm link Youtube https://youtu.be/ohDlop5qxaw wyszło takie coś pomiary wykazały max odchylke 0.1mm od wymiaru, chyba trochę za szybki posuw, nasteptny raz 600mm/min starczy tej zabawy na dzis, muszę cos posprzątać trochę xd 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronockaut Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Jak tam postępy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 2 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 Dajcie się nacieszyć Arturowi, dopiero co zmontował CNC. Dopieszczenie, ułożenie kabli, poprawa drobiazgów i optymalizacja naprawdę zajmuje dużo czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 2 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2022 nie bardzo miałem czas, w poniedziałek wyfrezowałem coś nie modelarskiego, uszczelki do gaźnika z kyngelitu 0.8mm skręciłem wszystko z plytą pilśniową 3mm i frezowałem przez całosc tak to wyszło po demontażu ogólne wrażenie jest takie ze wyszła mi maszyna bardzo szybka i dość precyzyjna paski sprawdzają sie naprawdę dobrze, myślę ze błąd jaki ludzie popełniają to zbyt mało sztywne mocowanie silnika i napinacza naciąg ma być dość spory wczoraj miałem urodziny, musiałem ogarnąć mieszkanie i nie było czasu a dzisiaj sciagnolem ze ściany modelik jeta i muszę do niego zaprojektować wózek startowy, będzie ze sklejki 4mm ten model nie ma podwozia 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elektronockaut Opublikowano 3 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Uszczelki super! Jak z fabryki Bardzo fajna maszynka Ci wyszła. Tak z ciekawości. Sam rysowałeś te uszczelki? Jak zwymiarować tyle kształtów? Jakiś patent? Ja myślałem kiedyś o zwykłym skanerze komputerowym, ale w końcu porzuciłem temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pacyfic_77 Opublikowano 3 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin dużo zdrowia i spełnienia marzeń Spóźnione ale szczere Jest dobrze a będzie jeszcze lepiejWysłane z mojego M2006C3MNG przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 3 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 mam taka wypracowana metodę ? jeśli jest oryginalna to kładę ja na skaner i robię jpg, potem podkładam to pod spod w AutoCad i obrysowuje gorzej gdy brak i trzeba odbic z korpusu ale tu używam zwykłej kartki do drukarki, startego grafitu z ołówka i brudnego palucha xd to potem na skaner i dalej to samo ps: dziekuje pacyfic_77 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 3 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Wkładasz materiał między dwie dykty? Fajny patent. krawędzie równiejsze od lasera. Co to za gaźnik? Co do napędów paskowych to najbardziej przemawia do mnie taki układ jak w tym projekcie. Akcja od 9:15 https://www.youtube.com/watch?v=nTPqPU4B1hs Chyba coś takiego bym zastosował. Ale nie mam tak mocnych krokowców więc będzie dodatkowa przekładnia 3:1. Mój ploter planuję minimum 100x60 i musi ciąć aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TwinB Opublikowano 5 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 niewielkie ale zmiany dorobiłem ssawke do odkurzacza, sklada sie z 3 elementow po zamontowaniu wyglada tak co fajnie sie udało to samoczynne przesuwanie się tej szczotki po wrzecionie do wysokości materiału zasadniczo maszyna działa, muszę teraz wykończyć takie pierdoly, jak mocowanie monitora, podłączenie odkurzacza i skończenie obudowy na sterownik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi