Ares Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Witam , Wczoraj dotarła nowa książka modelarska. Jeszcze nie czytałem ale zapowiada się ciekawie szczególnie polecam doświadczonym modelarzom z wykształceniem technicznym: https://www.ksiegarniamilitarna.com.pl/mechanika-lotu-modeli-samolotow-teoria-i-rozwiazania-praktyczne.html 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Mam, kupiłem... bardzo ciekawe informacje. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Na forum było już coś na temat tej książki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 15 godzin temu, Ares napisał: Witam , Wczoraj dotarła nowa książka modelarska. Jeszcze nie czytałem ale zapowiada się ciekawie szczególnie polecam doświadczonym modelarzom z wykształceniem technicznym: Czy Jarek Gosek , to nasz Jarek aviatik ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 19 minut temu, jarek996 napisał: Czy Jarek Gosek , to nasz Jarek aviatik ? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FockeWulf Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Mam i ja Jeszcze niestety nie zabrałem się za lekturę, ale cieszę się, że taka książka powstała. Latamy, a często nie znamy podstaw. Jarku, gratuluję publikacji! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 2 godziny temu, dariuszj napisał: Tak. O kurcze, nie wiedziałem ,że autor jest zalogowany na naszym forum. Możemy czuć się zaszczyceni . Książka piękna , choć przyznam ,że do wielu poruszonych w niej zagadnień trzeba mieć nieco już podstawowej wiedzy . Publikacja dla doświadczonych modelarzy. Ale bardzo się cieszę bo to chyba jedyna po 1989r polska książka modelarska. Chylę czoła przed autorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Na 100% zamowie ( choc niewiele z zawartosci zrozumiem ? ). 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarobest Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Dokładnie, tutaj było więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Ja pozwolę sobie na wstawienie linku do tej książki w pierwszym poście i tutaj: https://www.ksiegarniamilitarna.com.pl/mechanika-lotu-modeli-samolotow-teoria-i-rozwiazania-praktyczne.html Cytat Mechanika lotu modeli samolotów. Teoria i rozwiązania praktyczne rok wydania: 2022 ISBN: 978-83-96-34290-4 ilość stron: 220 format: B5 oprawa: miękka Opis Niezbędna pozycja w każdej bibliotece modelarza zajmującego się zdalnie sterowanymi modelami lotniczymi, zarówno tych którzy budują modele od podstaw, jak i tych użytkujących modele z zestawów. W książce znajdziemy podstawy teorii mechaniki lotu, pozwalające na zrozumienie zachowania się modeli w powietrzu jak i praktyczne porady praktyczne dotyczące projektowania nowych modeli jak i modyfikacji już istniejących. Obliczenia i przykłady w całej pozycji oparte są na darmowym oprogramowaniu XFLR5, co znacznie ułatwia analizę modeli. W książce znajdziemy m.in. omówienie położenia środka ciężkości, kąta wzajemnego zaklinowania skrzydła i statecznika poziomego, podstaw aerodynamiki, sposobu odtworzenia profili samolotów historycznych i ich modyfikacji do zastosowań modelarskich. Znajdziemy również opis i analizę różnych układów konstrukcyjnych – od układów klasycznych po układy latającego skrzydła i układy asymetryczne. Wszystko to zwieńczone dwoma przykładami: projektem modelu trenera i projektem makiety samolotu I-22 Iryda. Spis treści Przedmowa / 13 Wstęp / 15 Podstawowe zagadnienia mechaniki lotu / 17 Warunki lotu poziomego oraz lotu ślizgowego / 17 Zakręt / 22 Pętla pionowa, wyrwanie / 25 Pętla pozioma / 28 Podstawowe zagadnienia mechaniki lotu – podsumowanie / 30 Położenie Środka Ciężkości i zapas stateczności podłużnej / 33 Dekalaż, czyli kąt wzajemnego sklinowania skrzydła i statecznika poziomego / 43 Dekalaż – wnioski / 48 Kryteria, które należy uwzględnić przy projektowaniu modelu / 49 Kryteria podobieństw / 51 Podobieństwo geometryczne / 52 Podobieństwo kinematyczne / 52 Podobieństwo dynamiczne / 53 Kąty, kąty, kąty / 55 Podstawy aerodynamiki / 57 Profil lotniczy / 58 Rodzaje profili / 43 Podstawowe wielkości geometryczne profilu lotniczego / 60 Wielkości aerodynamiczne / 62 Krytyczny kąt natarcia i charakterystyka przeciągnięcia / 64 Zmiany charakterystyk profilu spowodowane zmianami parametrów geometrycznych / 65 Charakterystyki profili KFm / 69 Profile samolotów historycznych / 71 Odtwarzanie profili ze współrzędnych / 71 Odtwarzanie profilu przy pomocy XFLR5 – Direct Foil Design / 74 Skrzydła / 77 Podstawowe wielkości geometryczne skrzydeł / 77 Skrzydła - charakterystyki aerodynamiczne / 85 Charakterystyki „profilowe” / 85 Charakterystyki „rozpiętościowe” / 87 Lokalny rozkład współczynnika siły nośnej wzdłuż rozpiętości / 88 Lokalny rozkład siły nośnej wzdłuż rozpiętości / 91 Rozkład momentu gnącego wzdłuż rozpiętości / 92 Rozkład całkowitego współczynnika momentu pochylającego / 92 XFLR5 – jak zacząć? / 95 Menu XFLR5 / 96 Menu: File / 96 XFoil Direct Analysis / 97 Liczba NCrit / 109 Turbulatory – wymuszona separacja / 111 Układy konstrukcyjne samolotów / 113 Układy konwencjonalne / 113 Dwupłaty / 113 Jednopłaty / 117 Rola usterzenia / 118 Klapy / 125 Sloty (skrzela) / 128 Lotki / 131 Spoilery / 136 Turbulatory / 136 Kierownice aerodynamiczne / 137 Inne elementy mechanizacji skrzydła / 138 Układy typu latające skrzydło / 140 Układ typu plank / 142 Układ ze skrzydłem skośnym / 146 Układy kaczka / 148 Układy typu tandem / 153 Układy 3LSC / 158 Układy asymetryczne / 160 Strumień zaśmigłowy - wykłon silnika / 163 Moment żyroskopowy / 165 XFLR5 – modelowanie i analiza modelu samolotu / 169 Projekt modelu trenera z wykorzystaniem XFLR5 / 169 Wprowadzamy wymiary naszego modelu do XFLR5 / 170 Dobieramy profile / 174 Przypisanie profili do elementów modelu / 175 Ustalenie masy modelu i położenia SC / 178 Analiza aerodynamiczna modelu / 180 Analiza stateczności / 188 Klapy w modelu trenera / 191 Projekt makiety samolotu I-22 Iryda z wykorzystaniem XFLR5 / 195 Oszacowanie prędkości i masy modelu / 195 Położenie SC i analiza modelu z profilami samolotu oryginalnego / 199 Dobór profili do finalnego modelu / 202 Analiza modelu / 203 Opory szkodliwe / 204 Ustalenie prędkości lądowania / 206 Maksymalne obciążenie skrzydła / 207 Moment serwomechanizmu – jaki? / 213 Stateczność modelu / 213 Bibliografia / 219 Spis ilustracji / 220 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2022 5 godzin temu, qpa napisał: Ja pozwolę sobie na wstawienie linku do tej książki w pierwszym poście i tutaj: https://www.ksiegarniamilitarna.com.pl/mechanika-lotu-modeli-samolotow-teoria-i-rozwiazania-praktyczne.html Dodam, że w tej samej cenie książka jest na Allegro. Trochę niższy koszt dostawy a jak ktoś ma Smarta to oczywiście dostawa za darmo. Można też kupić w zestawie z "Mechaniką lotów szybowców" Łaneckiej-Makaruk. Książka co prawda odnosi się do dużych szybowców, ale mechanika lotu wbrew opinii co niektórych jest ta sama dla modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vesla Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zamówiona. Moja już z Polski do mnie leci. Ręce zacieram i czekam cierpliwie. Zawsze lubiałem czytać na forum wpisy jarka_aviatika a teraz będę miał to w jednym miejscu ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2022 W dniu 2.04.2022 o 17:38, jarek996 napisał: Na 100% zamowie ( choc niewiele z zawartosci zrozumiem ? ). To podobnie jak ja. Ale i tak kupiłem . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Mam "Mechanikę lotu modeli latających" J. Staszka czyli chyba ostatnia wydana książka w temacie. Czas nabyć coś nowego i czytać w wannie a nie tylko internet i internet 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Nielot napisał: Mam "Mechanikę lotu modeli latających" J. Staszka czyli chyba ostatnia wydana książka w temacie. Czas nabyć coś nowego i czytać w wannie a nie tylko internet i internet No ale ta książka to właśnie do internetu !! Nie do wanny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nielot Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 18 godzin temu, young napisał: No ale ta książka to właśnie do internetu !! Nie do wanny Lubię normalną książkę kupić i czytać w..wannie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2022 dla klubowiczów powinna być specjalna edycja z autografem i dedykacją. Poproszę. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek_aviatik Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 W dniu 6.04.2022 o 11:33, Granacik napisał: dla klubowiczów powinna być specjalna edycja z autografem i dedykacją. Poproszę. ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 10 minut temu, jarek_aviatik napisał: ?? No co... My Tobie kaskę a Ty nam książkę z dedykacją. No chyba da się? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2022 2 godziny temu, jarek_aviatik napisał: specjalna edycja z autografem i dedykacją. Mi moglby Jarek napisac : "Jarkowi , ktoremu jestem wdzieczny ze ja kupil , ale i tak nic z niej nie zrozumie : Jarek (ten ktory wszystko w niej rozumie ) " ? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi