Ares Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Witam , Wczoraj dotarła nowa książka modelarska. Jeszcze nie czytałem ale zapowiada się ciekawie szczególnie polecam doświadczonym modelarzom z wykształceniem technicznym: https://www.ksiegarniamilitarna.com.pl/mechanika-lotu-modeli-samolotow-teoria-i-rozwiazania-praktyczne.html 2
robert.pilot Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Opublikowano 1 Kwietnia 2022 Mam, kupiłem... bardzo ciekawe informacje. Polecam
Atomizer Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Na forum było już coś na temat tej książki...
jarek996 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 15 godzin temu, Ares napisał: Witam , Wczoraj dotarła nowa książka modelarska. Jeszcze nie czytałem ale zapowiada się ciekawie szczególnie polecam doświadczonym modelarzom z wykształceniem technicznym: Czy Jarek Gosek , to nasz Jarek aviatik ?
dariuszj Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 19 minut temu, jarek996 napisał: Czy Jarek Gosek , to nasz Jarek aviatik ? Tak.
FockeWulf Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Mam i ja Jeszcze niestety nie zabrałem się za lekturę, ale cieszę się, że taka książka powstała. Latamy, a często nie znamy podstaw. Jarku, gratuluję publikacji!
Ares Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 2 Kwietnia 2022 2 godziny temu, dariuszj napisał: Tak. O kurcze, nie wiedziałem ,że autor jest zalogowany na naszym forum. Możemy czuć się zaszczyceni . Książka piękna , choć przyznam ,że do wielu poruszonych w niej zagadnień trzeba mieć nieco już podstawowej wiedzy . Publikacja dla doświadczonych modelarzy. Ale bardzo się cieszę bo to chyba jedyna po 1989r polska książka modelarska. Chylę czoła przed autorem.
jarek996 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Na 100% zamowie ( choc niewiele z zawartosci zrozumiem ? ). 1
qba Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Ja pozwolę sobie na wstawienie linku do tej książki w pierwszym poście i tutaj: https://www.ksiegarniamilitarna.com.pl/mechanika-lotu-modeli-samolotow-teoria-i-rozwiazania-praktyczne.html Cytat Mechanika lotu modeli samolotów. Teoria i rozwiązania praktyczne rok wydania: 2022 ISBN: 978-83-96-34290-4 ilość stron: 220 format: B5 oprawa: miękka Opis Niezbędna pozycja w każdej bibliotece modelarza zajmującego się zdalnie sterowanymi modelami lotniczymi, zarówno tych którzy budują modele od podstaw, jak i tych użytkujących modele z zestawów. W książce znajdziemy podstawy teorii mechaniki lotu, pozwalające na zrozumienie zachowania się modeli w powietrzu jak i praktyczne porady praktyczne dotyczące projektowania nowych modeli jak i modyfikacji już istniejących. Obliczenia i przykłady w całej pozycji oparte są na darmowym oprogramowaniu XFLR5, co znacznie ułatwia analizę modeli. W książce znajdziemy m.in. omówienie położenia środka ciężkości, kąta wzajemnego zaklinowania skrzydła i statecznika poziomego, podstaw aerodynamiki, sposobu odtworzenia profili samolotów historycznych i ich modyfikacji do zastosowań modelarskich. Znajdziemy również opis i analizę różnych układów konstrukcyjnych – od układów klasycznych po układy latającego skrzydła i układy asymetryczne. Wszystko to zwieńczone dwoma przykładami: projektem modelu trenera i projektem makiety samolotu I-22 Iryda. Spis treści Przedmowa / 13 Wstęp / 15 Podstawowe zagadnienia mechaniki lotu / 17 Warunki lotu poziomego oraz lotu ślizgowego / 17 Zakręt / 22 Pętla pionowa, wyrwanie / 25 Pętla pozioma / 28 Podstawowe zagadnienia mechaniki lotu – podsumowanie / 30 Położenie Środka Ciężkości i zapas stateczności podłużnej / 33 Dekalaż, czyli kąt wzajemnego sklinowania skrzydła i statecznika poziomego / 43 Dekalaż – wnioski / 48 Kryteria, które należy uwzględnić przy projektowaniu modelu / 49 Kryteria podobieństw / 51 Podobieństwo geometryczne / 52 Podobieństwo kinematyczne / 52 Podobieństwo dynamiczne / 53 Kąty, kąty, kąty / 55 Podstawy aerodynamiki / 57 Profil lotniczy / 58 Rodzaje profili / 43 Podstawowe wielkości geometryczne profilu lotniczego / 60 Wielkości aerodynamiczne / 62 Krytyczny kąt natarcia i charakterystyka przeciągnięcia / 64 Zmiany charakterystyk profilu spowodowane zmianami parametrów geometrycznych / 65 Charakterystyki profili KFm / 69 Profile samolotów historycznych / 71 Odtwarzanie profili ze współrzędnych / 71 Odtwarzanie profilu przy pomocy XFLR5 – Direct Foil Design / 74 Skrzydła / 77 Podstawowe wielkości geometryczne skrzydeł / 77 Skrzydła - charakterystyki aerodynamiczne / 85 Charakterystyki „profilowe” / 85 Charakterystyki „rozpiętościowe” / 87 Lokalny rozkład współczynnika siły nośnej wzdłuż rozpiętości / 88 Lokalny rozkład siły nośnej wzdłuż rozpiętości / 91 Rozkład momentu gnącego wzdłuż rozpiętości / 92 Rozkład całkowitego współczynnika momentu pochylającego / 92 XFLR5 – jak zacząć? / 95 Menu XFLR5 / 96 Menu: File / 96 XFoil Direct Analysis / 97 Liczba NCrit / 109 Turbulatory – wymuszona separacja / 111 Układy konstrukcyjne samolotów / 113 Układy konwencjonalne / 113 Dwupłaty / 113 Jednopłaty / 117 Rola usterzenia / 118 Klapy / 125 Sloty (skrzela) / 128 Lotki / 131 Spoilery / 136 Turbulatory / 136 Kierownice aerodynamiczne / 137 Inne elementy mechanizacji skrzydła / 138 Układy typu latające skrzydło / 140 Układ typu plank / 142 Układ ze skrzydłem skośnym / 146 Układy kaczka / 148 Układy typu tandem / 153 Układy 3LSC / 158 Układy asymetryczne / 160 Strumień zaśmigłowy - wykłon silnika / 163 Moment żyroskopowy / 165 XFLR5 – modelowanie i analiza modelu samolotu / 169 Projekt modelu trenera z wykorzystaniem XFLR5 / 169 Wprowadzamy wymiary naszego modelu do XFLR5 / 170 Dobieramy profile / 174 Przypisanie profili do elementów modelu / 175 Ustalenie masy modelu i położenia SC / 178 Analiza aerodynamiczna modelu / 180 Analiza stateczności / 188 Klapy w modelu trenera / 191 Projekt makiety samolotu I-22 Iryda z wykorzystaniem XFLR5 / 195 Oszacowanie prędkości i masy modelu / 195 Położenie SC i analiza modelu z profilami samolotu oryginalnego / 199 Dobór profili do finalnego modelu / 202 Analiza modelu / 203 Opory szkodliwe / 204 Ustalenie prędkości lądowania / 206 Maksymalne obciążenie skrzydła / 207 Moment serwomechanizmu – jaki? / 213 Stateczność modelu / 213 Bibliografia / 219 Spis ilustracji / 220
dariuszj Opublikowano 2 Kwietnia 2022 Opublikowano 2 Kwietnia 2022 5 godzin temu, qpa napisał: Ja pozwolę sobie na wstawienie linku do tej książki w pierwszym poście i tutaj: https://www.ksiegarniamilitarna.com.pl/mechanika-lotu-modeli-samolotow-teoria-i-rozwiazania-praktyczne.html Dodam, że w tej samej cenie książka jest na Allegro. Trochę niższy koszt dostawy a jak ktoś ma Smarta to oczywiście dostawa za darmo. Można też kupić w zestawie z "Mechaniką lotów szybowców" Łaneckiej-Makaruk. Książka co prawda odnosi się do dużych szybowców, ale mechanika lotu wbrew opinii co niektórych jest ta sama dla modeli.
Vesla Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Zamówiona. Moja już z Polski do mnie leci. Ręce zacieram i czekam cierpliwie. Zawsze lubiałem czytać na forum wpisy jarka_aviatika a teraz będę miał to w jednym miejscu ?
Ares Opublikowano 3 Kwietnia 2022 Autor Opublikowano 3 Kwietnia 2022 W dniu 2.04.2022 o 17:38, jarek996 napisał: Na 100% zamowie ( choc niewiele z zawartosci zrozumiem ? ). To podobnie jak ja. Ale i tak kupiłem . 1
Nielot Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Mam "Mechanikę lotu modeli latających" J. Staszka czyli chyba ostatnia wydana książka w temacie. Czas nabyć coś nowego i czytać w wannie a nie tylko internet i internet 3
young Opublikowano 5 Kwietnia 2022 Opublikowano 5 Kwietnia 2022 2 godziny temu, Nielot napisał: Mam "Mechanikę lotu modeli latających" J. Staszka czyli chyba ostatnia wydana książka w temacie. Czas nabyć coś nowego i czytać w wannie a nie tylko internet i internet No ale ta książka to właśnie do internetu !! Nie do wanny
Nielot Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 18 godzin temu, young napisał: No ale ta książka to właśnie do internetu !! Nie do wanny Lubię normalną książkę kupić i czytać w..wannie 1
Granacik Opublikowano 6 Kwietnia 2022 Opublikowano 6 Kwietnia 2022 dla klubowiczów powinna być specjalna edycja z autografem i dedykacją. Poproszę. 1
jarek_aviatik Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 W dniu 6.04.2022 o 11:33, Granacik napisał: dla klubowiczów powinna być specjalna edycja z autografem i dedykacją. Poproszę. ??
Granacik Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 10 minut temu, jarek_aviatik napisał: ?? No co... My Tobie kaskę a Ty nam książkę z dedykacją. No chyba da się? 1
jarek996 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 Opublikowano 7 Kwietnia 2022 2 godziny temu, jarek_aviatik napisał: specjalna edycja z autografem i dedykacją. Mi moglby Jarek napisac : "Jarkowi , ktoremu jestem wdzieczny ze ja kupil , ale i tak nic z niej nie zrozumie : Jarek (ten ktory wszystko w niej rozumie ) " ? 3
Rekomendowane odpowiedzi