Stearman Opublikowano 25 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 Kilka zważonych elementów. Najcięższa część skorupa centralna kadłuba waży ok 300g. Zważyłem ją razem że wspólnikiem pomocniczym. Postaram się ważyć elementy w trakcie budowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stearman Opublikowano 25 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2022 Bardziej zaawansowani modelarze mogą pominąć kolejne dwa slajdy, dla początkujących takich jak ja to może być pomocna informacja..... może ktoś ma swoje "patenty", którymi chciałby się podzielić. Dalsze sklejanie przedniej części kadłuba.... CDN... Jeśli się popracuje nad dopasowaniem części to wszystko powinno pasować z zapasem na styrodurze do zeszlifowania i wyprowadzenia ostatecznego kształtu. Po spasowaniu wszystkich elementów można będzie przystąpić do sklejania ich w całość.... ale wszystko po kolei ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stearman Opublikowano 27 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2022 Golenie wklejone, całkiem sztywne, a jednocześnie końcówki na tyle sprężyste by amortyzować nierówności podłoża. Część #2 z XPS wklejona. Wszystko bardzo się usztywniło, pozostały kolejne części.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stearman Opublikowano 28 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2022 Kadłub nabiera "masy" ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekm Opublikowano 28 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2022 Stearman, Potrafisz budować napięcie ;), dotarłeś do jednego z najciekawszych dla mnie momentów, chodzi o to jaki masz pomysł na rozwiązanie tylnej części kadłuba w okolicach dolnej krawędzi okna na grzbiecie kadłuba. To przewężenie wydaje się być najbardziej prawdopodobnym miejscem złamania kadłuba, ale wiem że masz już jakiś ciekawy pomysł by temu zapobiec, ciekaw jestem jaki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stearman Opublikowano 29 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2022 15 hours ago, Janekm said: To przewężenie wydaje się być najbardziej prawdopodobnym miejscem złamania kadłuba, ale wiem że masz już jakiś ciekawy pomysł by temu zapobiec, ciekaw jestem jaki? Obawiam się, że będziesz rozczarowany ? Fakt to najsłabsze miejsce kadłuba, ale dla tego konkretnego modelu nie wymaga ono jakiś wyrafinowanych rozwiązań. Wiadomo, że największe obciążenia podczas startu, lądowania, zadzierania nosa będą chciały rozerwać dolna część kadłuba, a ściskać górną w tym przekroju. Sam przekrój w tym miejscu jest zbliżony do okręgu o dużej średnicy ok 90mm co samo w sobie zapewnia wystarczającą sztywność dla obciążeń skrętnych od usterzenia. Oczywiście jak większość konstruktorów mam skłonność do nadmiernego przesztywniania konstrukcji i budowania latających "czołgów". Ma to swoje zalety dla początkujących bo po poważnym krecie uszkodzenia są minimalne, ale cierpi na tym masa modelu i nasza satysfakcja, że można było zrobić coś lepiej. Tak więc rozwiązanie klasyczne, na dole podłużnica z listewki 3x6 (zielony kolor) jako struna usztywniająca i pomagająca w trakcie montażu utrzymać oś samolotu. Spina kolejne elementy i na końcu tylną goleń. Mocowana jest w skorupie centralnej a kończy się ..... na końcu ? U góry przekroju tylko szpilka wzmacniająca połączenie z pionowa płetwa usztywniającą. Moim zdaniem to aż nadto w temacie usztywnienia. Jak dodamy do tego fakt, że model pewnie pokryję taśmą, która dodatkowo wzmacnia poszycie to będzie wystarczające. Szczerze.... gdyby nie to, że dolna podłużnica pomaga w pozycjonowaniu i sklejaniu części to bym jej nie dawał wcale. Inna sprawa gdyby to był holownik.... wtedy pewnie dolna podłużnica musiałaby biec od wręgi przedniej. Choć spokojnie i w DRACO można założyć na końcu podłużnicy hak.. teraz już się nie holuje, ale może jakiś baner reklamowy czy coś ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stearman Opublikowano 29 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2022 CD... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stearman Opublikowano 29 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2022 A tak w międzyczasie, czy ktoś może pomóc mi w obliczeniu CG ? Policzyłem coś sam, ale nie wiem czy dobrze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stearman Opublikowano 5 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2022 Przygotowania do wklejenia przedniej szyby.... Wybiegając.... przednia szyba ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stearman Opublikowano 7 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 Przednia szyba i podszybie.... Wyszło całkiem nieźle, DRACO powoli zaczyna nabierać charakteru. Trochę wygładzania, szpachlowania i przednia część kadłuba skończona. Resztę szyb wkleję później. Teraz trochę nagłówkować się z rozwiązaniem ogona i napędu steru wysokości i kierunku oraz koła ogonowego. Chciałbym by bowdeny były całkowicie schowane w kadłubie.... wyzwanie bo miejsca nei ma za wiele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tender79 Opublikowano 7 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 W dniu 29.06.2022 o 15:26, Stearman napisał: A tak w międzyczasie, czy ktoś może pomóc mi w obliczeniu CG ? Policzyłem coś sam, ale nie wiem czy dobrze... Ecalc tak policzył Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stearman Opublikowano 7 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2022 12 minutes ago, Tender79 said: Ecalc tak policzył Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekm Opublikowano 9 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2022 Stearman, Podzielisz się informacjami n/t postępów prac nad Draco? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stearman Opublikowano 11 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2022 On 7/9/2022 at 8:07 PM, Janekm said: Podzielisz się informacjami n/t postępów prac nad Draco? DRACO powstaje, powoli ale do przodu. Muszę się zebrać by to opisać krok po kroku. Mam już pomysł jak ukryć dzwignie steru wysokości i kierunku wewnątrz kadłuba, muszę tylko sprawdzić czy zadziała. Może jutro to opiszę, w skrócie, przykleiłem już część #3 i wyciąłem drutem belkę ogonową i ster wysokości. Jutro postaram się wrzucić relację krok po kroku, ale jest dobrze ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stearman Opublikowano 12 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2022 Dokładniejszy opis.... cdn... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekm Opublikowano 18 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2022 Stearman, Pochwalisz się postępami w pracach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stearman Opublikowano 19 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 Prace chwilowo zwolniły, ale miałem czas i chyba skuszę się o upgrade modelu do ragi STOL i zrobię mu skrzydła ze slotami i wydajnymi klapami... zobaczymy co się z tego wciągnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 19 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2022 Czy o jeszcze model ... czy miniaturowy samolot ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stearman Opublikowano 20 Lipca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2022 14 hours ago, RobRoy said: Czy o jeszcze model ... czy miniaturowy samolot ? Jak masz model 3D samolotu to można trochę zaszaleć. Czasem okazuje się, że nie jest to tak dużo pracy a efekt może być bardzo dobry ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekm Opublikowano 21 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2022 W dniu 19.07.2022 o 14:40, Stearman napisał: chyba skuszę się o upgrade modelu do ragi STOL i zrobię mu skrzydła ze slotami i wydajnymi klapami Stearman, Dawno się tak nie ucieszyłem, sloty, klapy po prostu rewelacja, bez slotów to skrzydło wyglądało dużo gorzej, jak taka prosta "decha" ze zbyt dużą (wizualnie) cięciwą. Trzymam kciuki i czekam na dalsze info z postępów w pracach. A sloty na sterze wysokości? ? Ok. żartowałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi