wojcio69 Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Na dzień fzisiejszy nic nie wskazuje abym miał nie przyjechać, choćby po to, aby zobaczyć Scalara Wysłane z mojego SM-M127F przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryszard_I Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2022 Zawody o których mowa nie odbędą się w Starym Jaworze ale w okolicy blisko Wrocławia. Informację taką otrzymałem na ostatnich zawodach w Lipowej bezpośrednio od Konrada. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudioTone Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 W dniu 8.08.2022 o 21:42, robas69 napisał: Ja bym jeszcze dodał jak dociąć pod zadany przez plany kąt. Jeżeli mamy przecięte skrzydło to bierzemy deseczkę z naklejonym papierem ściernym , ja używam 240 i równomiernie pod kątem z jednej i drugiej części płata zeszlifujemy tak aby była ta sama wysokość profilu , a wznios ustalamy zgodnie z planem . Smarujemy poxipolem układamy na równej desce i pod końcówkę podkładamy np książkę aby uzyskać założony wznios , kleimy obie połówki na raz równolegle aby mieć na obu połówkach skrzydła identyczny wznios. Po wyschnięciu szlifujemy i laminujemy żywicą albo kewlar albo tkaninę. W zestawie macie obrazkową instrukcję ? więc bardzo trudno coś popsuć , a obecnie aby ułatwić i przyspieszyć montaż połówki skrzydła są już zeszlifowaniu pod kątem przez AH. ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2022 Dziękuje za kolejną porcję wiedzy. Powodzenia w budowie modelu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudioTone Opublikowano 4 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2022 Kolejny etap, napędy klap i lotek miłego dnia Tomasz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 4 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2022 5 godzin temu, AudioTone napisał: napędy klap i lotek Widzę ,że robisz top drive. Fajnie. Ja w swoim motoszybowcu który buduję obecnie też chyba zastosuję to moim zdaniem najbardziej eleganckie rozwiązanie. Nic nie wystaje , żadne chwasty przy lądowaniu się nie zaplączą. Pozdrawiam. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudioTone Opublikowano 8 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 Złącza skrzydeł Skrzydła na gotowo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flyszman Opublikowano 8 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 FYI: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 8 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 3 godziny temu, AudioTone napisał: Skrzydła na gotowo Tomku , a czym malowałeś pasy ozdobne? Bardzo ładna kolorystyka : mam nadzieję ,że nie będziesz miał nic przeciwko temu jak wykorzystam ją w którymś ze swoich modeli 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudioTone Opublikowano 8 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2022 2 godziny temu, Ares napisał: Tomku , a czym malowałeś pasy ozdobne? Bardzo ładna kolorystyka : mam nadzieję ,że nie będziesz miał nic przeciwko temu jak wykorzystam ją w którymś ze swoich modeli Arku, akryle samochodowe matowe metalizowane w sprayu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudioTone Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Pierwsze loty za nami A tutaj z młodszym bratem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 12 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2022 Jakieś wrażenia po pierwszych lotach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudioTone Opublikowano 13 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2022 5 godzin temu, wojcio69 napisał: Jakieś wrażenia po pierwszych lotach? Wojtku , model ma potencjał, ciasno krąży. Starałem się skumulować masy , więc jest trochę zmian w stosunku do prototypu którym latał Patryk. Dzisiejszy dzień nie był najlepszy na pierwsze oblotu i szczegółowe ustawienia. Dziecko jeszcze mnie nie słucha ? Profil ciekawy dobrze się trzyma powietrza udało się mi utrzymać na wysokości 20-30m przez ponad 15 min. Gorzej z celnością lądowania . Tutaj muszę jeszcze poeksperymentować z krzywymi i proporcjami wychyleń klapy lotki wysokość. Także trochę lotów muszę jeszcze wykonać żeby posłusznie chodził za ręką ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AudioTone Opublikowano 15 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 https://www.rc-network.de/threads/scalar-f5j-4m-von-arthobby.11914595/page-2 Witajcie powyżej link z przebiegiem budowy Scalara przez kolegę modelarza z Niemiec . Miłego dnia Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 15 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 15 minut temu, AudioTone napisał: https://www.rc-network.de/threads/scalar-f5j-4m-von-arthobby.11914595/page-2 Witajcie powyżej link z przebiegiem budowy Scalara przez kolegę modelarza z Niemiec . Miłego dnia Tomasz Dżiżas... Człowiek się naliczy nad proporcjami skrzydeł, wzniosem i proporcjami stateczników, a później ktoś na oko dorzuca płyty brzegowe jak w Gawronie... No i malowanie statecznika na biało i narzekanie na ołów... Przecież biały lakier z pistoletu to pewnie z 5-10g na ogon... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 15 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 1 godzinę temu, Patryk Sokol napisał: Dżiżas... Człowiek się naliczy nad proporcjami skrzydeł, wzniosem i proporcjami stateczników, a później ktoś na oko dorzuca płyty brzegowe jak w Gawronie... No i malowanie statecznika na biało i narzekanie na ołów... Przecież biały lakier z pistoletu to pewnie z 5-10g na ogon... Zapomniałeś jeszcze o mało eleganckiej geometrii usterzenia pionowego co prawie powstrzymało autora wątku przed zakupem modelu. I do tego ten nieładny obrys skrzydeł z małym wydłużeniem. Mogłeś się Patryk bardziej postarać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 15 Września 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 7 minut temu, dariuszj napisał: Zapomniałeś jeszcze o mało eleganckiej geometrii usterzenia pionowego co prawie powstrzymało autora wątku przed zakupem modelu. I do tego ten nieładny obrys skrzydeł z małym wydłużeniem. Mogłeś się Patryk bardziej postarać Widzisz, tylko że obrysy stateczników i skrzydeł są po coś. Ten model ma takie wydłużenie w konkretnym celu. A te płyty boczne są wyciągnięte prosto z tyłka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 15 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 5 godzin temu, Patryk Sokol napisał: Dżiżas... Człowiek się naliczy nad proporcjami skrzydeł, wzniosem i proporcjami stateczników, a później ktoś na oko dorzuca płyty brzegowe jak w Gawronie... No i malowanie statecznika na biało i narzekanie na ołów... Przecież biały lakier z pistoletu to pewnie z 5-10g na ogon... Patryk , nie wiesz o tym ,że im słabszy fachowiec tym mocniej rączki świerzbią do poprawiania ( czytaj psucia) tego co zostało policzone? Tak to niestety funkcjonuje ,że ci co się nie znają zawsze wiedzą lepiej. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin83 Opublikowano 15 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 Witam. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy on tez pomalował łopaty śmigła na biało? dla mnie bomba.?? Łooo matko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek Walenciak Opublikowano 15 Września 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2022 1 godzinę temu, marcin83 napisał: Witam. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale czy on tez pomalował łopaty śmigła na biało? dla mnie bomba.?? Łooo matko Tak, są pomalowane z jednej, zewnętrznej strony. Aczkolwiek bez problemu można kupić już lakierowane w formie przez producentów RFM, czy GM. Co do uszu to wygląda to koszmarnie. Mógł zrobić winglety, podobnie jak w modelu Cobra f5j od Aer-O-Tec. I wyglądałoby to estetyczniej i można byłoby latać z lub bez tych wingletów. Ale to tylko mój punkt widzenia i gdybym posiadał ten model, to tak bym to zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi