Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. piotr28 Opublikowano 3 Kwietnia 2023 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2023 9 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 W dniu 3.04.2023 o 20:36, piotr28 napisał: Czy mozesz napisac cos wiecej o tej replice? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr28 Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2023 Witajcie, na zdjęcia natrafiłem poszukując informacji dla Grzegorza. Tutaj jest link do strony na fb poświęconej budowie : https://www.facebook.com/profile.php?id=100080377838062 Pozdrawiam Piotr. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 W dniu 20.03.2023 o 11:32, Grzesiek napisał: Nie ma płaskiego spodu.To NACA 2415 Wyglada na to, ze oryginal mial plaski spod - patrz linie szwow na zdjeciu. Wiadomo, ze oryginalny profil nie zawsze sprawdza sie w modelu, ale mimo tego nasuwa sie pytanie, czym projektant modelu kierowal sie wybierajac wspomniany NACA 2415. Widzial juz kto, jak modele zbudowane na podstawie tego projektu lataja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2023 Jarku nikt Tobie nie broni abyś budował według swojego projektu.Bazuje na nim,czy poleci sie zobaczy.Myslę ze na bardzo podobnym modelu 3D bazuje model partner. http://modelpartner.ig.pl/sklep/?pl_rwd-10-2-5m,221 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Udało się podłubać troszke.Baldachim i mocowanie z regulacją kąta natarcia,o ktorym wcześniej pisałem. Foto. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Troszke prac poszło do przodu.Skrzydła dostały lotki,kadłub musialem troszkę usztywnić więc powklejałem rozpórki ,oraz poszycie przednie.Jako ze zapomnialem kupić materiał na poszycie a majowka za pasem to co by tu wymyśleć?I znalazłem starą półkę w piwnicy gdzie wilgoć jak cholera, z której odszedł fornir.(stara po wojenna).I wten sposob pozyskalem materiał.W między czasie dokończylem wcześniejszy projekt.Akrobatek na Webre 3,5 ccm. A teraz pytanko statecznik poziomy jest za maly.Z tego co wiem przy wydłuzeniu kadłuba 2,a tyle jest powierzchnia statecznika powinna wynosić ok 20% Skrzydła,jest tylko 12% bede musiał powiększyc aby zachować prawidłową stateczność.Projektant 3d zrobił makietowe usterzenie.No chyba że jestem w błędzię. 3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Czy wiecie może czy RWD 10 modelpartner został już oblatany. Na stronie nie ma żadnej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Myślę ze nie ,ale info nie mam żadnego.Ale patrząc na mocowanie płata i innych rzeczy na plastiku stwierdzam ze to nie wypał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 3 godziny temu, Grzesiek napisał: .No chyba że jestem w błędzię. nie, nie jesteś.... powiększ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas69 Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 2 godziny temu, Grzesiek napisał: Myślę ze nie ,ale info nie mam żadnego.Ale patrząc na mocowanie płata i innych rzeczy na plastiku stwierdzam ze to nie wypał. Myślisz, że te płytki laminatowe mocowane do wręg kadłuba i żeber w baldachimie nie wytrzymają obciążeń w locie? Miałem DKD 1 i tam się sprawdzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 29 Kwietnia 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2023 W dniu 13.04.2023 o 21:26, Grzesiek napisał: Udało się podłubać troszke.Baldachim i mocowanie z regulacją kąta natarcia,o ktorym wcześniej pisałem. Foto. Grzegorz, ostatnie zdjęcie...czy to kadłub krzywy czy paralaksa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 30 Kwietnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2023 16 godzin temu, d9Jacek napisał: Grzegorz, ostatnie zdjęcie...czy to kadłub krzywy czy paralaksa ? Kadłub jest prosty to wina zdięcia. PS. Panowie doradźcie w kwestii statecznikow,mianowicie czy robić płaskie sylwetkowe czy żeberkowe.Oczywiscie nie chcial bym robić krytych na twardo jak to w orginale,bo waga na ogonie w tym modelu = się problem z wyważeniem.Co wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Poszycie gorne zrobione przelaminowane po wierzchu żywicą i grubą japonką co by trochę wzmocnić kruchy fornir.Myślę ze wygląda ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 W dniu 30.04.2023 o 07:26, Grzesiek napisał: czy żeberkowe Grzegorz,......przecież robisz makietę, więc odpowiedz jasna dasz azurowane żeberka + keson z balsy + papier japoński i będzie cacy. a stery to konstrukcja żeberkowa...dasz radę ps. mała sugestia....wzmocnij kadłub na odcinku kabinki wklejając wypełnienia balsiane pomiedzy rozpórkami a podłuznicami kadłuba- pamietaj o własiwym ukierunkowaniu słojów balsy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 2 godziny temu, d9Jacek napisał: pamietaj o własiwym ukierunkowaniu słojów balsy No własnie tu zawsze miałem dylemat.W zdłuż czy poprzek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Godzinę temu, Grzesiek napisał: W zdłuż czy poprzek? aby to wzmocnienie zadzialało to słoje(włókna) balsy musza łączyc wzmacniane elementy konstrukcji...czyli w poprzek Grzegorz, tu.... masz cały wątek o RWD, gdzie opis budowy podany przez Staszka rozwieje wszelkie Twoje wątpliwosci 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 Szkoda bo temat był wiele razy już przenoszony i jest pomieszany,a w dodatku wiele zdięć się nie otwiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 18 minut temu, Grzesiek napisał: bo temat był wiele razy już przenoszony Sugestia do Admina aby atworzyć oddzielny wątek pt "Samoloty RWD"...Grzesiu poszukaj wątku RWD 9 aktualnie budowanego w Krakowie...Większośc RWD była podobna konstrukcyjnie , więc warto podpatrywać. Rozwiązanie mocowania płata zastosowane prze Jurka Zwolińskiego było optymalnym, znam ten model bo trochę asystowałem przy jego budowie a pózniej hangarowałem..Na tym etapie budowy Twojego RWD pokusiłbym sie jeszcze o mechanizm regulowanego kata natarcia statecznika poziomego. Rozwiązanie bajecznie proste a sprawdza się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 1 Maja 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2023 2 godziny temu, d9Jacek napisał: pokusiłbym sie jeszcze o mechanizm regulowanego kata natarcia statecznika poziomego. Rozwiązanie bajecznie proste a sprawdza się Jacku fajnie że jesteś ze mną i pomagasz.DZIĘKUJĘ.Ale proszę naświetł temat.Naprawde dysponuje minimum czasu,i każdą chwilę wykorzystuję przy modelu.Nawet żona już do mnie huczy ze nie mam dla niej czasu.Dla tego nie mam czasu szukać.Przepraszam.Mam też pytanie odnośnie osi obrotu lotki.Gdzie powinna być? Znalazlem takie coś.Czy faktycznie na górze ma być?Ja wiem ze to nie 100%makieta ale jak juz tak leci to przybliżmy jak najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi