Skocz do zawartości

Motoszybowiec Ogar elektryk 2000mm.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Andrzej Klos napisał:

Patrzylem, wyglada dobrze?

Moze nie za cienki dla Ciebie..

Ale chyba racja, trzeba robic postep!  Zawsze mozna zrobic polki dzwigara z gotowych paskow weglowych.

No dokładnie - paski węglowe są tanie i łatwo dostępne :)

Opublikowano
23 godziny temu, Patryk Sokol napisał:

Ale w czym to ludzie otwierają to nie wiem, ja używam do tego CADa.

Szukałem tego w necie - jak otworzyć plik Dat w Cad i nie znalazłem. Czy jest t o aż tak zwiła sprawa ?

Możesz to wyjaśnić na konkretnym przykładzie albo podesłać linka?

Opublikowano

Próbowałem konwertować te pliki na TXT ale wyrzuca mi jakiś błąd. Nie wiem. Nie ma to jak normalne plany w skali 1: 1

Opublikowano
Godzinę temu, Patryk Sokol napisał:

Zmieniasz .dat na .txt i importujesz jako współrzędne.

Po tym pojawią Ci się w obszarze roboczym punkty pokazujące kształt profilu.

Niestety u mnie nie to nie działa , Nie wiem co jest nie tak.

Opublikowano
1 godzinę temu, Leszek J. napisał:

Próbowałem konwertować te pliki na TXT ale wyrzuca mi jakiś błąd. Nie wiem. Nie ma to jak normalne plany w skali 1: 1

42 minuty temu, RobRoy napisał:

Niestety u mnie nie to nie działa , Nie wiem co jest nie tak.

Kupcie sobie program Profili, napewno sie przyda i najprostsza wersja kosztuje tylko E25.  Bo inaczej beda problemy...

https://www.profili2.com/eng/prices.asp

Opublikowano

Ja nie potrzebuje do drukowania tylko włożyć do AC, do rysunku.

Kiedyś robiłem to kilka razy i było tak proste że ... nie zapisałem jak to się robi.

Robię jakiś prosty błąd ...

Opublikowano
W dniu 15.05.2023 o 20:19, RobRoy napisał:

Szukałem tego w necie - jak otworzyć plik Dat w Cad i nie znalazłem. Czy jest t o aż tak zwiła sprawa ?

Możesz to wyjaśnić na konkretnym przykładzie albo podesłać linka?

Ja do swojego muszę dodać trzecią kolumnę (oś Z) , w której wszystkie wartości są 0. Wtedy zaczytuje mi plik DAT w CAD, do tego oczywiście zamiast "przecinków" muszę mieć "kropki". 

Opublikowano

O.K. Marcinie - ja też zamiast przecinków muszę mieć kropki ale, ponieważ bawię się Winfoilem - niepotrzebna mi oś "Z". Trochę trwało nim załapałem  ten niuans... Dla informatyka - rzecz oczywista ! 

Tylko do interpretacji tych "dat" potrzebny jest program. Żaden notatnik, ani "paint"  tego nie zrobi.  Większość darmowych programów do wyświetlania  plików "dxf" - niestety też... 

Pozdrawiam - Jurek

Opublikowano
W dniu 18.05.2023 o 22:57, Jerzy Markiton napisał:

O.K. Marcinie - ja też zamiast przecinków muszę mieć kropki ale, ponieważ bawię się Winfoilem - niepotrzebna mi oś "Z". Trochę trwało nim załapałem  ten niuans... Dla informatyka - rzecz oczywista ! 

Tylko do interpretacji tych "dat" potrzebny jest program. Żaden notatnik, ani "paint"  tego nie zrobi.  Większość darmowych programów do wyświetlania  plików "dxf" - niestety też... 

Pozdrawiam - Jurek

Ja używam notatnika i działa :)

Opublikowano
W dniu 16.05.2023 o 11:29, Patryk Sokol napisał:

DXF i PDF z profilami skrzydła w ząłączniku.

Profile stateczników zrobię, jak ustalimy, że ich rozmiar jest OK :)

PS-52.pdf 75.25 kB · 45 pobrań PS-52.dxf 172.57 kB · 29 pobrań

Dziękuję za twoje zaangażowanie w tym temacie .  Profile są faktycznie pierwsza klasa, ale nie są łatwe tym bardziej , że są bardzo wąskie i do tego wklęsłe. Pytanie mam teraz podstawowe ,  jak z tego pdf mam skorzystać , mam tu na myśli zwymiarowanie wszystkich żeber. Nigdy tego nie robiłem  z takiego rysunku , zawsze korzystałem z gotowych planów. Może pomożecie mi w tej kwestii .  Dodatkowo sprawa rozmieszczenia dźwigarów w tym profilu bo dla mnie to jest tylko ogólny zarys , a co z krawędzią natarcia , spływu ? Czy ten profil pokazany jest już na gotowo po oklejeniu go warstwą balsy czy też pokazuje żebro ? No dla mnie to troche duży przeskok techniczny. Miałem zbyt dużą przerwę w modelarstwie , a modele , które robiłem wcześniej sam kreśliłem lub budowałem z gotowych zestawów , czy tez planów. Więc  proszę o podpowiedź , jak to doprowadzić do stanu rysunku ,który pójdzie już do obróbki na balsie. ?

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 20.05.2023 o 22:10, Leszek J. napisał:

DXF i PDF z profilami skrzydła w ząłączniku.

Profile stateczników zrobię, jak ustalimy, że ich rozmiar jest OK :)

Dzięki za odpowiedź. Powraca temat Ogara . Profil skrzydła proponowane przez Ciebie jest świetny i już "rozgryziony" programem . Nachodzi mnie jednak przemyślenie po waszych sugestiach  , czy zwiększyć rozpiętość skrzydła z 2 m do 3m ? Tym samym powiększą się o 50 % wymiary całego kadłuba i stateczników  , a to wiadomo ,wpływa znacząco na wagę modelu , tym samym na zastosowanie odpowiednio większego napędu dochodzi wtedy ciężar silnika i ciężar większego pakietu ( tu tez już nie było by problemu z większym śmigłem. ) Wiec robi się  tu " koło zamknięte" . Czy może można było by nie zachować proporcji  grubości kadłuba bo to bańka wyjdzie z kabiny . Jak wy byście potraktowali wymiary kadłuba i usterzenia , zwiększając długość skrzydła o 50%. Mam też dylemat , czy robić skrzydło konstrukcyjne , w którym pomógł by mi bardzo nowy nabytek w postaci plotera laserowego , (który świetnie daje sobie radę w balsie i sklejce a w oparciu o program LightBurn  to już jestem w siódmym niebie) Więc czy konstrukcja skrzydła i statecznika poziomego , czy jednak rdzeń styro? Sam kadłub chcę wykonać w laminacie na bazie "formy traconej" i zastosuje mix rury węglowej z laminatem . Co Wy na to ? Jak widzicie powrót do modelarstwa nie jest łatwy po takim czasie. Nie jestem obeznany w nowościach jeśli chodzi o techniki , ale powoli  jak "stary łyżwiarz" rozpędzam się na tych" łyżwach" techniki modelarskiej i ...obym się nie wy...😂 Pozdrawiam.

Opublikowano
2 godziny temu, Leszek J. napisał:

czy zwiększyć rozpiętość skrzydła z 2 m do 3m ?

Zrób model większy: to jest zawsze korzystniejsze a propo przekrojów kadłuba sugeruj się oryginałem . Przy 3 m przelicz przekroje kadłuba z oryginalnego rysunku i tyle. No i pamiętaj ,że jak zwiększasz rozpiętość to proporcjonalnie o ten sam współczynnik powiększ cięciwy aby zachować to samo wydłużenie. Statecznik poziomy zrób tak: policz jaki % powierzchni skrzydeł to powierzchnia st. poziomego i zachowaj taką samą proporcję w powiększonym modelu . Ja tak robie jak powiększam rysunki.

Jednak większy model zawsze będzie latać lepiej. Na pół makietę 2 m to jest trochę mało.

Technika traconego styroduru to bardzo dobry pomysł i taki kadłub z pewnością się sprawdzi. 

2 godziny temu, Leszek J. napisał:

a to wiadomo ,wpływa znacząco na wagę modelu , tym samym na zastosowanie odpowiednio większego napędu dochodzi wtedy ciężar silnika i ciężar większego pakietu ( tu tez już nie było by problemu z większym śmigłem. ) Wiec robi się  tu " koło zamknięte"

Nie obawiaj się tego: łatwiej jest zbudować duży model o małym obciążeniu powierzchni nośnej  niż mały. W małym łatwo o nadwagę. 

Oczywiście trudniej jest budować bo trzeba mieć dużą deskę montażową , przestrzeń warsztatową , więcej materiałów i generalnie zawsze jest drożej ale jeśli cię stać finansowo to rób większy model a gwarantuję ,że będziesz zadowolony.

• Lubię to 1
Opublikowano

Arek ma rację. Po prostu przemnóż wszystkie wymiary przez współczynnik powiększenia jaki przyjmiesz, np. 1,3 i wszystko będzie dalej proporcjonalne.

• Lubię to 1
Opublikowano

Witam. Leszek jaki ploter/  nazwa czy inne oznaczenie/ gdzie i za ile kupiłeś,  pochwal się. Za mną też chodzi takie cuś  albo inne wycinadło.

Opublikowano

20250216_144607.thumb.jpg.daf2d88e94bddc54eb98a0715e03146a.jpg

3 godziny temu, JurekS60 napisał:

3 godziny temu, JurekS60 napisał:

Witam. Leszek jaki ploter/  nazwa czy inne oznaczenie/ gdzie i za ile kupiłeś,  pochwal się. Za mną też chodzi takie cuś  albo inne wycinadło.

3 godziny temu, Leszek J. napisał:

Dzięki za odpowiedź. Jak wiecie  to generalnie program przeliczy za mnie wszystkie wymiary powiększając je 50% do oryginału,  więc tu nie ma problemu. Zastanowiło mnie tylko to ,że przednia część kadłuba będzie potężna przy takiej rozpiętości, o jak pisałem chciałem tu coś" wyszczuplić"...  ale jak jednak wszystko ma proporcjonalnie wzrosnąć to tak zrobię. Zacznę od wydrukowaniu planów w tym nowym powiększeniu i przyjrzę sie jak to wygląda. Dziękuję i proszę jeszcze o jakieś rady ,bo są dla mnie bezcenne. Pozdrawiam. 🙂👍

Witam. Co do samego plotera laserowego , to nie chcę tu robić reklamy , ale ploter wraz z pompą powietrzną zakupiłem na AliExpresie   w cenie ok 1100 zł i o ok 500 zł taniej jak taki sam zestaw na Allegro bez pompy .  Ploter jest firmy Algo Laser , moc optyczna 10 W , powierzchnia robocza 40x40 cm. Można dokupić belki  80 cm by zwiększyć powierzchnię.  Jest dużo polskiej informacji na Youtub na temat tego modeli czyli DIY KIT MK2 . Wsparcie w programie jest w darmowym programie GRBL Laser , ale on jest dla mnie bardzo kiepskim  programem i dlatego używam  naprawdę bardzo dobry programu w wersji polskie Light Burn . Jest on niestety płatny, a klucz kosztuje 500 zł.  Pierwszy miesiąc testowy darmowy więc można się zapoznać z nim dokładnie . Dla mnie jest wart tych pieniędzy , bo program jest dość prosty  a zarazem  bardzo intuicyjny . Pozwala właściwie zaprojektować i przeprojektowywać wszystko praktycznie w prawie każdym formacie. Kurs programu znajdziecie w języku polskim na Youtub. Mój laser oprócz grawerowania wycina sklejkę do max  5mm grubości za jednym przejściem przy ustawieniu mocy ok  80 % i prędkości 2mm/s. Balsę tnie bez najmniejszego problemu . Wycinam także płytę piankową do 6mm , naklejki z folii, karton, plexi. Jednego , czego nie nie można pociąć dokładnie na nim , to pianka obłożona kartonem. Tu laser zbyt mocno przepala i wytapia piankę. Ale ja go głównie stosuje do wycinania balsy , sklejki , folii kolorowej , grawerowanie mnie nie interesuje. Dla moich potrzeb to aż nadto starcza .  Natomiast jak pisałem sam program jest dla moich potrzeb również wystarczający . Jeśli masz jakieś pytania , to z chęcią odpowiem.  Niżej dodałem zdjęcia tego plotera oraz po próbach ustawienia lasera dla danego materiału. Spotkałem się tu z opinią , gdy chciałem zakupić laser , ze nie nadaje się on do pomieszczeń w domu  . Nie zgadzam się , bo wcale nie ma takiego intensywnego zadymienia , jak mnie ktoś tam informował wcześniej. a dodatkowo zrobiłem dla niego szafkę z wentylatorem i odprowadzeniem na zwenątrz . Dzięki temu nie ma żadnego problemu z dymem , nawet gdy tnę folię , czy piankę.    Pozdrawiam.😊

20250216_144623.jpg

20250216_144704.jpg

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.