Patryk Sokol Opublikowano 15 Maja 2023 Opublikowano 15 Maja 2023 8 godzin temu, Andrzej Klos napisał: Patrzylem, wyglada dobrze? Moze nie za cienki dla Ciebie.. Ale chyba racja, trzeba robic postep! Zawsze mozna zrobic polki dzwigara z gotowych paskow weglowych. No dokładnie - paski węglowe są tanie i łatwo dostępne
RobRoy Opublikowano 15 Maja 2023 Opublikowano 15 Maja 2023 23 godziny temu, Patryk Sokol napisał: Ale w czym to ludzie otwierają to nie wiem, ja używam do tego CADa. Szukałem tego w necie - jak otworzyć plik Dat w Cad i nie znalazłem. Czy jest t o aż tak zwiła sprawa ? Możesz to wyjaśnić na konkretnym przykładzie albo podesłać linka?
Patryk Sokol Opublikowano 15 Maja 2023 Opublikowano 15 Maja 2023 Zmieniasz .dat na .txt i importujesz jako współrzędne. Po tym pojawią Ci się w obszarze roboczym punkty pokazujące kształt profilu.
Leszek J. Opublikowano 15 Maja 2023 Autor Opublikowano 15 Maja 2023 Próbowałem konwertować te pliki na TXT ale wyrzuca mi jakiś błąd. Nie wiem. Nie ma to jak normalne plany w skali 1: 1
Patryk Sokol Opublikowano 15 Maja 2023 Opublikowano 15 Maja 2023 To z rana zrobię z tego PDF do druku, dziś się nie wyrobiłem
RobRoy Opublikowano 15 Maja 2023 Opublikowano 15 Maja 2023 Godzinę temu, Patryk Sokol napisał: Zmieniasz .dat na .txt i importujesz jako współrzędne. Po tym pojawią Ci się w obszarze roboczym punkty pokazujące kształt profilu. Niestety u mnie nie to nie działa , Nie wiem co jest nie tak.
Andrzej Klos Opublikowano 15 Maja 2023 Opublikowano 15 Maja 2023 1 godzinę temu, Leszek J. napisał: Próbowałem konwertować te pliki na TXT ale wyrzuca mi jakiś błąd. Nie wiem. Nie ma to jak normalne plany w skali 1: 1 42 minuty temu, RobRoy napisał: Niestety u mnie nie to nie działa , Nie wiem co jest nie tak. Kupcie sobie program Profili, napewno sie przyda i najprostsza wersja kosztuje tylko E25. Bo inaczej beda problemy... https://www.profili2.com/eng/prices.asp
RobRoy Opublikowano 15 Maja 2023 Opublikowano 15 Maja 2023 Ja nie potrzebuje do drukowania tylko włożyć do AC, do rysunku. Kiedyś robiłem to kilka razy i było tak proste że ... nie zapisałem jak to się robi. Robię jakiś prosty błąd ...
Patryk Sokol Opublikowano 16 Maja 2023 Opublikowano 16 Maja 2023 DXF i PDF z profilami skrzydła w ząłączniku. Profile stateczników zrobię, jak ustalimy, że ich rozmiar jest OK PS-52.pdf PS-52.dxf 1
kielonnn Opublikowano 16 Maja 2023 Opublikowano 16 Maja 2023 W dniu 15.05.2023 o 20:19, RobRoy napisał: Szukałem tego w necie - jak otworzyć plik Dat w Cad i nie znalazłem. Czy jest t o aż tak zwiła sprawa ? Możesz to wyjaśnić na konkretnym przykładzie albo podesłać linka? Ja do swojego muszę dodać trzecią kolumnę (oś Z) , w której wszystkie wartości są 0. Wtedy zaczytuje mi plik DAT w CAD, do tego oczywiście zamiast "przecinków" muszę mieć "kropki".
Jerzy Markiton Opublikowano 18 Maja 2023 Opublikowano 18 Maja 2023 O.K. Marcinie - ja też zamiast przecinków muszę mieć kropki ale, ponieważ bawię się Winfoilem - niepotrzebna mi oś "Z". Trochę trwało nim załapałem ten niuans... Dla informatyka - rzecz oczywista ! Tylko do interpretacji tych "dat" potrzebny jest program. Żaden notatnik, ani "paint" tego nie zrobi. Większość darmowych programów do wyświetlania plików "dxf" - niestety też... Pozdrawiam - Jurek
kielonnn Opublikowano 20 Maja 2023 Opublikowano 20 Maja 2023 W dniu 18.05.2023 o 22:57, Jerzy Markiton napisał: O.K. Marcinie - ja też zamiast przecinków muszę mieć kropki ale, ponieważ bawię się Winfoilem - niepotrzebna mi oś "Z". Trochę trwało nim załapałem ten niuans... Dla informatyka - rzecz oczywista ! Tylko do interpretacji tych "dat" potrzebny jest program. Żaden notatnik, ani "paint" tego nie zrobi. Większość darmowych programów do wyświetlania plików "dxf" - niestety też... Pozdrawiam - Jurek Ja używam notatnika i działa
Leszek J. Opublikowano 20 Maja 2023 Autor Opublikowano 20 Maja 2023 W dniu 16.05.2023 o 11:29, Patryk Sokol napisał: DXF i PDF z profilami skrzydła w ząłączniku. Profile stateczników zrobię, jak ustalimy, że ich rozmiar jest OK PS-52.pdf 75.25 kB · 45 pobrań PS-52.dxf 172.57 kB · 29 pobrań Dziękuję za twoje zaangażowanie w tym temacie . Profile są faktycznie pierwsza klasa, ale nie są łatwe tym bardziej , że są bardzo wąskie i do tego wklęsłe. Pytanie mam teraz podstawowe , jak z tego pdf mam skorzystać , mam tu na myśli zwymiarowanie wszystkich żeber. Nigdy tego nie robiłem z takiego rysunku , zawsze korzystałem z gotowych planów. Może pomożecie mi w tej kwestii . Dodatkowo sprawa rozmieszczenia dźwigarów w tym profilu bo dla mnie to jest tylko ogólny zarys , a co z krawędzią natarcia , spływu ? Czy ten profil pokazany jest już na gotowo po oklejeniu go warstwą balsy czy też pokazuje żebro ? No dla mnie to troche duży przeskok techniczny. Miałem zbyt dużą przerwę w modelarstwie , a modele , które robiłem wcześniej sam kreśliłem lub budowałem z gotowych zestawów , czy tez planów. Więc proszę o podpowiedź , jak to doprowadzić do stanu rysunku ,który pójdzie już do obróbki na balsie. ?
Jerzy Markiton Opublikowano 20 Maja 2023 Opublikowano 20 Maja 2023 Marcin - notatnik rysuje profil w/g tych współrzędnych ??? - Jurek
Rekomendowane odpowiedzi