Skocz do zawartości

"Niebezpieczny incydent na lotnisku..."

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja mam pytanie, jakiej wielkości jest "dron wielkości szybowca"  zgodnie z linią TV?

Pirat ma rozpiętość 15m, więc dron musi być do niego zbliżony ?

Opublikowano

On był taki duży jak szybowiec , ale nikt oprócz pilotów go nie widział i nikt nie wie gdzie się podział . To jest najciekawsze , może kiedyś go znajdą .

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, Shock napisał:

Też mnie to zastanowiło, może zapomnieli dodać wielkości modelu szybowca :D

Tak było w pierwotnym info od pilotów, ale TV uprościło przekaz i prowadzący powielają nawzajem opowiadanie bzdur?

Opublikowano

Niekoniecznie bzdur. Bayraktar tb-2 ma rozpiętość 12m, amerkański Reaper 20m.

Jeśli to był dron tego typu, wojskowy, to mógł być nawet spokojnie większy niż niejeden szybowiec.

• Haha 1
Opublikowano
13 godzin temu, merlin71 napisał:

Napisalem nieprawdę?

Blablabla - bardzo mądre...  ?

Prawdę która nie ma zastosowania w tym przypadku, ponieważ drony które podałeś byłyby wykryte radarowo i wizualnie dużo wcześniej.

Więc podtrzymuje blablabla ?

• Lubię to 1
Opublikowano

a mnie ciekawi jedno -czy straż miejska, gminna, policja nie muszą logować lotów dronów w dron radar ?

w okolicy (małe miasto i wioski w pobliżu) od dawna latają drony (duże tak na oko quadrocopter ponad 1m rozpiętości lub hexa) -zaglądają ludziom do kominów latając nad osiedlami, wiszą nad drogami... a w dron radar nic się nie pokazuje...

• Lubię to 1
Opublikowano

Tak pobieżnie przejrzałem tę dyskusję i troszkę jestem przerażony i zniesmaczony.

Jakiś idiota o mały włos nie doprowadził do tragedii, w której mogli zginąć ludzie, a jedyne co wzbudza zainteresowanie to wielkość tego drona/modelu i sposób relacjonowania tego w mediach?!?!?

Opublikowano
50 minut temu, Viper napisał:

Jakiś idiota o mały włos nie doprowadził do tragedii

tu masz kolejnego

https://www.wkatowicach.eu/informacje/index/Samolot-Wizz-Air-zmierzal-do-lotniska-Katowice-Airport-gdy-na-drodze-napotkal-drona/idn:3701

a poniżej info dot. incydentu w Warszawie

"Dron nie był widoczny na radarach, kontrolerzy nie wykryli go też podczas obserwacji wzrokowej. Podejście do lądowania było decyzją pilotów. Agencja zadziałała zgodnie z procedurami, o zdarzeniu poinformowała policję, kontroler wieżowy złożył raport w systemie zgłaszania zdarzeń lotniczych. Zgłoszenie zdarzenia - zgodnie z procedurami - zostało przekazane do Urzędu Lotnictwa Cywilnego oraz Państwowej Komisji Badania Wypadków Lotniczych. Trwa wewnętrzne badanie zdarzenia.informuje Polska Agencja Żeglugi Powietrznej

Opublikowano
12 godzin temu, Viper napisał:

Tak pobieżnie przejrzałem tę dyskusję i troszkę jestem przerażony i zniesmaczony.

Jakiś idiota o mały włos nie doprowadził do tragedii, w której mogli zginąć ludzie, a jedyne co wzbudza zainteresowanie to wielkość tego drona/modelu i sposób relacjonowania tego w mediach?!?!?

No i?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.