Atomizer Opublikowano 25 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Czym można rozcieńczyć ten klej ? Przykleiłem na ten klej tkaninę do podkładu pod panele ale jest on dość gęsty. Teraz chciałbym jeszcze nanieść na prawą stronę najlepiej jakimś pędzelkiem ale musiał by być bardziej rzadki. Czy można kupić tanie pół litra w markecie, coś co jest wszędzie dostępne i tym rozcieńczyć... Kleje Dragon to na etykiecie wyczytałem, że najlepiej rozcieńczać denaturatem Dragon. Tylko ciężko dostać od ręki tam gdzie kupowałem klej. Wszystkie te kleje to prawie to samo i przy nakładaniu czuć alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 25 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Denaturatem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 25 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 1 minutę temu, japim napisał: Denaturatem Ten filetowy i śmierdzący , czy są już jakieś bezzapachowe i bez koloru ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 25 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 https://allegro.pl/oferta/denaturat-bezbarwny-99-1l-12318598333 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 25 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 3 godziny temu, Atomizer napisał: Ten filetowy i śmierdzący , czy są już jakieś bezzapachowe i bez koloru ? Niektóre bezbarwne odmiany niestety bardzo intensywnie i brzydko pachną. Zależy to od producenta. Do depronu i styropianu polecam UHU POR. Widzę ,że masz go w swoim warsztacie. Dobre są też kleje typu Soudal (puchnące). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 25 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2023 Mozesz kupić sete spirytusu w monopolowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 26 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 17 godzin temu, Grzesiek napisał: Mozesz kupić sete spirytusu w monopolowym. Kupiłem denaturat bezbarwny, ale wczoraj nie miałem czasu aby zrobić jakąś próbę. Spirytus to za drogi interes ! Pamiętam jak kupowałem do nalewki to 0,5l 95% prawie 100zł ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janekm Opublikowano 26 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Września 2023 Atomizer, Mógłbyś podzielić sie doświadczeniami ze stosowania kleju do styropianu (ten w pomarańczowej butelce) z firmy Dragon? Poszukuję alternatywy dla UHU Por do klejenia depronu. Jest też klej Titan Wild, niestety rosyjski, ale ciekaw jestem czy coś podobnego można nabyć. https://numavig.com/Titan-Wild-glue.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 27 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 Te kleje w butelkach to mi się wydaje , że jest to jedno i to samo tylko opakowanie inne. UHU POR jet w mniejszym opakowaniu i jest rzadszy od tych w butelkach i bardziej intensywnie pachnie. Pewnie ma jakiś inny skład albo domieszki. Dobre do styropianu, pianek i podkładów pod panele. Najlepszy , który do tej pory używałem to ten firmy Technicoll w tubce klej do styropianu i gąbki. No dobrze ! Kupiłem denaturat i dobrze się rozcieńczają te kleje w butelkach. Przykleiłem tkaninę do podkładu pod panele , następnie rozcieńczonym klejem pokryłem wierzchnią warstwę. Po wyschnięciu powierzchnia jest twarda ale wymaga dalszej obróbki. Aby była gładka teraz trzeba szpachlować! Na początek zastosuję lekka szpachle akrylową, ale muszę ją trochę uplastycznić ponieważ jest dość sucha w pudełku i będzie problem aby ja nanieść... Może ktoś ma technikę, którą by tu zastosować aby uzyskać gładka powierzchnię, trwała i w miarę lekko miało by to wyglądać. Bo tu chodzi głównie o wagę w tym projekcie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 27 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 A,co to za tkanina? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobRoy Opublikowano 27 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 Klej polimerowy rozcieńczam spirytusem ( przynajmniej wiem że mi opary nie zaszkodzą ). Wlewam do strzykawki i tak dozuje , a jak kończę to zaklejam strzykawkę taśmą papierową. Oczywiście wtedy jak mogę elementy odłożyć i poczekać - chyba najtańsza opcja klejenia. UHU - wtedy jak trzeba szybko... Jeden z kolegów na forum pisał że po wyschnięciu kleju polimerowego w razie nierówności można ... polać powierzchnię spirytusem ( rozcieńczalnikiem ) i ją wygładzić ;-), ale tego jeszcze nie próbowałem. Co do tkaniny - następny model pokryję cieniutką tkaniną (poliestrową)... taką z jakiej robione były flagi. Już nawet kupiłem w pasmanterii - groszowe sprawy. Położona na kleju polimerowym ma podobno najlepiej wzmacniać styrokadłuby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 28 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Szpachla akryl lekka dobrze się rozcieńcza wodą Element przed szpachlowaniem Element z naniesioną szpachla na tkaninę Zostało mi tylko trochę tej szpachli dlatego jest nie do końca dobrze nałożona, a bardziej chciałem zrobić próbę ! Teraz tylko kupić więcej i działać! Co do tkaniny to nie pamiętam co to jest. Dziś może będę w sklepie, w którym kupowałem to napiszę jak się nazywa bo tez mam za mało na cały projekt. A co do szpachlowania to po przeszlifowaniu będzie powierzchnia gładka i można dać albo podkład akrylowy albo od razu malować farba akrylową. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Co to za materiał?Nie prosciej bylo połozyć tkaninke szklana 24g/m na żywice wałeczkiem i miał byś mocną fajną skorupkę.A teraz na to płutno dasz kilogramy szpachli.Nie przemawia do mnie ta technologia. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 28 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 6 minut temu, Grzesiek napisał: kilogramy szpachli Kilogram to przesada, nałożyłem może 20g szpachli a po wyschnięciu będzie jeszcze mniej. Może i prościej, nie wiem nie mam jak nawet tego sprawdzić. Tkanin jest dużo rodzajów, żywica nie jest tania... żeby dopasować to musiałbym mieć w ręce i widzieć czy będzie mi pasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Tkaninka https://modelemax.pl/pl/tkaniny-szklane/32023-tkanina-szklana-245g-m-2mb-interglas-plotno-splot-prosty-1-1 Żywica https://modelemax.pl/pl/zywice-do-laminowania-i-klejenia/11404-epidian-53-250g-utwardzacz-25g Jeżeli chodzi o żywicę to to jest najtańsza opcja,bardzo dobra chodz smierdzi (dla mnie nie przyzwyczajony) możesz wybrać bezzapachowe z seri L LH LV.Polecam technologie laminowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 28 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 44 minuty temu, Grzesiek napisał: Polecam technologie laminowania. Może jest i lepsza ale to może w innym projekcie, jak do tej pory to laminowałem jakieś tam ławeczki do pociągów w jednej z podwarszawskich fabryk przez około 8 miesięcy to wystarczająco dużo się nawąchałem tej chemii ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 6 godzin temu, Atomizer napisał: Szpachla akryl lekka dobrze się rozcieńcza wodą Element przed szpachlowaniem Element z naniesioną szpachla na tkaninę Zostało mi tylko trochę tej szpachli dlatego jest nie do końca dobrze nałożona, a bardziej chciałem zrobić próbę ! Teraz tylko kupić więcej i działać! Co do tkaniny to nie pamiętam co to jest. Dziś może będę w sklepie, w którym kupowałem to napiszę jak się nazywa bo tez mam za mało na cały projekt. A co do szpachlowania to po przeszlifowaniu będzie powierzchnia gładka i można dać albo podkład akrylowy albo od razu malować farba akrylową. Co to za szpachla? Szukam wlasnie czegos "plynnego" do wypelnienia ubytkow w konstrukcji sklejanej z plyt podkladu podlogowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 5 godzin temu, Atomizer napisał: Może jest i lepsza ale to może w innym projekcie, jak do tej pory to laminowałem jakieś tam ławeczki do pociągów w jednej z podwarszawskich fabryk przez około 8 miesięcy to wystarczająco dużo się nawąchałem tej chemii ? Ło Panie....to doświadczenie w kompozytach już masz A poważnie to uważam podobnie jak Grzegorz ,że spokojnie można kupić tkaninkę 24g/m2 ( bardzo tania ) i żywicę i wyjdzie lekko i mocno. Twoja technologia też wydaje się ciekawa i co w sumie ważne nie śmierdzi Powodzenia i również zachęcam do laminatów bo to fajna technologia w modelarstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 29 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 16 godzin temu, japim napisał: Co to za szpachla Szpachla akrylowa Śnieżka Acryl-Putz ale tylko Light. występuje w 250ml lub 750ml. Bardzo lekka. A materiał jaki zastosowałem to nazwa w sklepie z tkaninami to klejonka. Jest to materiał do wzmacniania tkanin. Tani nie jest bo około 19zł/m2. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olecki75 Opublikowano 29 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2023 Najlepszy rozpuszczalnik do kleju polimerowego to rozcieńczalnik bio nitro z Dragona. Nic sobie lepiej z tym klejem nie radzi. Jako, że to Dragon to oczywiście z nitro ma niewiele wspólnego, mało tego, śmierdzi dokładnie jak klej polimerowy a najlepszym jest fakt, że nie rozpuszcza depronu czy styropianu. Sprawdzone, polecam. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi