Atomizer Opublikowano 20 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Witam ! Jest takie powiedzenie " Elektryka prąd nie tyka " ? Zamierzam wykonać oświetlenie i klika gniazdek. Oświetlenie mam już zamontowane. dokładnie 5 sztuk lamp ledowych 1200mm. Wiszą sobie i czekają na podłączenie. W jednym pomieszczeniu mam 3 lampy w drugim 2 bo jest mniejsze. Kupiłem już włączniki ale są one pojedyńcze, a po namyślę chcę zrobić tak aby rozdzielić zaświecanie się poszczególnych lamp. Dlatego muszę kupić podwójne włączniki. Instalację będę rozprowadzać na tynku. Kupiłem przewód płaski 3x2,5 . Do samych lamp będę musiał kupić okrągły od 6-10mm średnicy aby się uszczelnił w uchwycie. Teraz moje pytanie jak najlepiej rozprowadzić instalację dla oświetlenia pomieszczeniu gdzie są 3 lampy ? Narysowałem sobie trzy różne schematy. Założenie jest takie aby zaświecała się jedna lampa z nr 2 albo dwie lampy z nr 1 i 3 albo wszystkie trzy. Jak tego dokonać ? Pierwszy schemat opiera się na użyciu tylko trzy żyłowego płaskiego przewodu 3x1,5 Szczegół z puszki: W instalacji nie ma dodatkowego zabezpieczenia dlatego przewód zabezpieczający pozostaje niewykorzystany. Jest tylko L i N . Drugi schemat wymaga użycia jednego odcinka z przewodu 4 żyłowego aby nie ciągnąc podwójnie kabla miedzy lampami, natomiast trzeba użyć dodatkowo puszki do rozdzielenia. Puszka 1 Puszka 2 Trzeci schemat to wszystkie 4 żyłowe przewody: Mi najbardziej podoba się schemat 2 z użyciem jednego przewodu 4 żyłowego od puszki do puszki. Czy jest tu jakiś elektryk i co na ten temat powie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dariuszj Opublikowano 20 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 Z punktu widzenia elektryka - amatora. Tak naprawdę to pod względem elektrycznym w każdym przypadku masz dokładnie ten sam jeden schemat. Różnica jest tylko pod względem mechanicznym i estetycznym tj. różni się miejscem połączenia/rozdzielenia przewodów i ilością puszek. Jak zrobisz tak będzie dobrze. Zrób tak jak ci się bardziej podoba albo jak jest mniej pracy. Ja staram się minimalizować ilość puszek i połączeń. Tutaj to akurat nie ma znaczenia, ale ogólnie teraz jest tendencja do tego, żeby do oświetlenia dawać wszędzie przewody 4 lub nawet 5 żyłowe. Powód jest prosty - można wtedy bez problemu zamontować podwójny włącznik i lampę/żyrandol z możliwością świecenia jej części lub całości. Sam mam nawet taki typowy rozmiarowo plafon 60x60 cm, który może świecić w całości lub połowie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 20 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2023 3x2.5mm² to przerost formy nad treścią chyba że te lampki pobierają z 16A lub masz z 100m długości od zasilania. Oba połączenia w puszkasz masz poprawne więc już od ciebie zależy jak i jakie przewody położysz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 21 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 16 godzin temu, Marcin K. napisał: 3x2.5mm² to przerost formy nad treścią chyba że te lampki pobierają z 16A lub masz z 100m długości od zasilania. Oba połączenia w puszkasz masz poprawne więc już od ciebie zależy jak i jakie przewody położysz Kupiłem 3x2,5 bo będę robić też gniazdka. Mam w domu 3x1,5, który został mi po ostatnim remoncie ale też płaski, a do oświetlenia potrzebuję okrągły o średnicy 6-10mm aby pasował w mocowanie w lampie. Czyli będę musiał i tak kupić przewód do lamp aby dobrze pasowało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 18 godzin temu, Marcin K. napisał: 3x2.5mm² to przerost formy nad treścią Do zasilenia piekarnika styknie. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 21 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 39 minut temu, mr.jaro napisał: Do zasilenia piekarnika styknie. ? No tak ! Dlatego do gniazdek daję 3x2,5 a do oświetlenia 3x1,5. Kiedyś jak kładłem nowe przewody w domu to położyłem do gniazdek przewód płaski 3x1,5 to je wymieniłem jeszcze nim położyłem tynki na 3x2,5 ! Bo to i pralka chodzi i kuchenka indukcyjna na 2 palniki ( o łącznej mocy 3200W), ale jak z niej korzystam to tylko na 1 palnik żeby nie przeciążyć instalacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Z tego co wiem, takie sprzety potrzebuja 2.5mm², ale dla normalnego oswietlenia w domu mieszkalnym wystarczaja juz 1.5mm². Teraz i tak wszyscy przechodza na oswietlenie LED, wiec owe 1.5mm² powinny byc az nadto. U nas jest przepis nakazujacy zabezpieczenia takich odbiornikow jak piekarnik, pralka, suszarka do bielizny kazdorazowo osobnym bezpiecznikiem 16A, wiec do gniazdek tych urzadzen i tak trzeba prowadzic osobne przewody 3x2.5mm². Natomiast kuchenka do gotowania potrzebuje standardowo trzech faz, czyli 5x2.5mm² oraz trzech bezpiecznikow 16A, ale nowoczesniejsze kuchenki "chodza" takze na dwoch fazach, wiec wowczas jedna moze pozostac wolna. No i prowadzenie kabli nie moze byc w dowolnym miejscu - powinny one przebiegac po okreslonych trasach. Ostatnio wymienialismy kuchnie, wiec sila rzeczy trzeba bylo sie troche zaznajomic z tym tematem. Prawdopodobnie w Polsce nie jest wiele inaczej, chociaz wedlug niektorych kolegow bodajze wszystko co niemieckie jest zle, wiec i niemiecki prad grozniejszy albo przynajmniej bardziej zlosliwy od pradu polskiego... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Granacik Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 16 minut temu, mr.jaro napisał: Prawdopodobnie w Polsce nie jest wiele inaczej, chociaz wedlug niektorych kolegow bodajze wszystko co niemieckie jest zle, wiec i niemiecki prad grozniejszy albo przynajmniej bardziej zlosliwy od pradu polskiego... ? Prawdopodobnie dla tego, że Wasze elektrony płyną w takt słynnych niemieckich marszów. Eins - zwei - eins - zwei... Wszyscy wiemy co z tego wyszło. Ale jest szansa, że fajfokloki mają jeszcze bardziej pokręcone przepisy. Pooglądajcie sobie "Ruch oporu - elektryk w UK" na YT. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 24 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 W dniu 21.11.2023 o 13:22, Granacik napisał: Wszyscy wiemy co z tego wyszło..... BREXIT ??? W dniu 21.11.2023 o 13:22, Granacik napisał: że fajfokloki mają jeszcze bardziej pokręcone przepisy pewnie,? bo u nich jest RHD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 25 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2023 W dniu 21.11.2023 o 12:23, Atomizer napisał: Bo to i pralka chodzi i kuchenka indukcyjna na 2 palniki ( o łącznej mocy 3200W), ale jak z niej korzystam to tylko na 1 palnik żeby nie przeciążyć instalacji. Takie rzeczy robi sie naosobnych zabezpieczeniach, zeby wlasnie "korki" nie strzelaly W dniu 21.11.2023 o 12:55, mr.jaro napisał: Z tego co wiem, takie sprzety potrzebuja 2.5mm², ale dla normalnego oswietlenia w domu mieszkalnym wystarczaja juz 1.5mm². Teraz i tak wszyscy przechodza na oswietlenie LED, wiec owe 1.5mm² powinny byc az nadto. U nas jest przepis nakazujacy zabezpieczenia takich odbiornikow jak piekarnik, pralka, suszarka do bielizny kazdorazowo osobnym bezpiecznikiem 16A, wiec do gniazdek tych urzadzen i tak trzeba prowadzic osobne przewody 3x2.5mm². Natomiast kuchenka do gotowania potrzebuje standardowo trzech faz, czyli 5x2.5mm² oraz trzech bezpiecznikow 16A, ale nowoczesniejsze kuchenki "chodza" takze na dwoch fazach, wiec wowczas jedna moze pozostac wolna. No i prowadzenie kabli nie moze byc w dowolnym miejscu - powinny one przebiegac po okreslonych trasach. Ostatnio wymienialismy kuchnie, wiec sila rzeczy trzeba bylo sie troche zaznajomic z tym tematem. Prawdopodobnie w Polsce nie jest wiele inaczej, chociaz wedlug niektorych kolegow bodajze wszystko co niemieckie jest zle, wiec i niemiecki prad grozniejszy albo przynajmniej bardziej zlosliwy od pradu polskiego... ? U nas dokladnie tak samo. Co ciekawe, w Szwecji prad "ciagnie" sie osobnymi przewodami w rurce (16mm lub jak jest 5x2,5 to 20 mm). Dzisiaj rurka jest z tworzywa, kiedys byly z jakiegos metalu. Dzieki temu w 80 letnich blokach, mozna wymienic WSZYSTKIE przewody w mieszkaniu bez zrobienia najmniejszej dziury w ciagu roboczodnia!!! Jak sie czlowiek wwierci w jakis przewod, to tez raczej da sie go "przeciagnac" na nowo. No ale wiadomo, Szwedzi to tepy i dziki narod z polnocnej Europy i musza sobie jakos ulatwiac, zeby nie bylo za trudno. Polscy "narodowcy" forumowi wiedza zreszta wszystko lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietrku Opublikowano 25 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2023 W dniu 21.11.2023 o 12:55, mr.jaro napisał: prad grozniejszy albo przynajmniej bardziej zlosliwy od pradu polskiego... ? Prąd jak prąd, bardziej bym się obawiał ich gazu ?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
latacz Opublikowano 25 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2023 3 minuty temu, pietrku napisał: .... bardziej bym się obawiał ich gazu ?. cholera -a ja w Bolimowie robię... (pierwsze użycie gazów bojowych 1wś) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 25 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2023 4 godziny temu, jarek996 napisał: U nas dokladnie tak samo. Co ciekawe, w Szwecji prad "ciagnie" sie osobnymi przewodami w rurce (16mm lub jak jest 5x2,5 to 20 mm). Dzisiaj rurka jest z tworzywa, kiedys byly z jakiegos metalu. Dzieki temu w 80 letnich blokach, mozna wymienic WSZYSTKIE przewody w mieszkaniu bez zrobienia najmniejszej dziury w ciagu roboczodnia!!! Jak sie czlowiek wwierci w jakis przewod, to tez raczej da sie go "przeciagnac" na nowo. No ale wiadomo, Szwedzi to tepy i dziki narod z polnocnej Europy i musza sobie jakos ulatwiac, zeby nie bylo za trudno. Polscy "narodowcy" forumowi wiedza zreszta wszystko lepiej. nooo.... w tej dzikiej, nieubogaconej Polsce, gdzie rządzą "narodowcy" a nie lewactwo wszelkiej masci juz od ponad 20 lat kładzie się instalacje elektryczne w tzw peszlu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobak Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 A który to taki rozrzutny Polski developer kładzie instalacje w tzw peszlu??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 2 godziny temu, dziobak napisał: developer... developerów nie znam ale wiem ,że jak stawiałem dom 23 lata temu to firma rozkładająca instalacje, powołując sie na obowiązujące przepisy położyła ją w peszlu. Na oddzielnym obwodach mam piekarnik w kuchence i ogrzewacz przepływowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 27 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 W dniu 25.11.2023 o 18:42, jarek996 napisał: Takie rzeczy robi sie naosobnych zabezpieczeniach, zeby wlasnie "korki" nie strzelaly No tak najlepiej ale wtedy trzeba robić całą nową instalację elektryczną od nowa ! A kuchenkę kupiłem taka aby można było podłączyć do zwykłego gniazdka 230V. Bo o porządnej indukcji nie ma mowy, kurczę nawet nie mam miejsca w kuchni żeby taką zamontować z 4 palnikami ? Powoli dłubię sobie w domu i w trakcie pracy zrozumiałem, że mogłem zrobić to prościej i taniej ! Ale mam już wszystko po kupowane to składam to co mam. Rozwiesiłem kilka przewodów, zamontowałem kilka puszek... Pierwsza puszka wygląda tak ja na zdjęciu powyżej. Instalacja stara więc nie ma trzeciego przewodu zabezpieczającego, dlatego mogłem kupić przewód 2 żyłowy. No ale jak już mam kupiony 3 żyłowy to jeden zostaje niewykorzystany. W puszcze czarny przewód doprowadza prąd, na lewo i do dołu przewodami prąd płynie do gniazdek a na prawo do kolejnych 2 gniazdek i do oświetlenia o łącznej mocy 36W x 5 = 180W. Mam cztery rodzaje puszek ? Co sklep to inne puszki, nawet jak wyglądają identycznie z zewnątrz to w środku co innego! Akurat w tej aby wszystko podłączyć musiałem wykonać dwa mostki. Co na to forumowi eksperci ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 W tym układzie który jest w tej części instalacji ( 2 żyły ) od jakości połączeń i ciągłości przewodu ( domniemam niebieskiego ) zależy Wasze bezpieczeństwo . Rozumiem , że te przewody zasilają gniazda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Lis Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Ciekawa sprawa z tym uziemieniem (PE) dlaczego nie podłączasz tylko luzem zostawiasz . A mógłbyś zrobić foto u siebie samej rozdzielnicy ? ciekawe co tam widać i słychać ? Masz pioruny- odgromniki przepięć w rozdzielni ? Ciekawi mnie jedna rzecz w Twojej rozdzielni ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 27 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2023 Lepiej miech autor pokaże jedno z gniazd zasilanych tymi przewodami , oraz poda jaki uklad sieci ma dostarczany przez ZE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi