Czaro Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września Szkoda, że Jemu nie zdążyłeś tego wytłumaczyć (od 43:12) 1
pietrku Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września F-16 Block 52 ma na HUD zarówno odczyt wysokości barometrycznej jak i z radiowysokościomierza. Czyli z dwóch źródeł. Po prawej stronie HUD-a jest wysokość barometryczna, a pod nią, w prostokątnej ramce R z radiowysokościomierza. Tylko odczyt z radiowysokościomierza z wiadomych względów wyświetla się tylko do pewnego kąta, w locie plecowym się nie wyświetla.
stan_m Opublikowano 1 Września Opublikowano 1 Września "W tym momencie zawahania straciłem 250ft (siedemdziesiąt pięć metrów), gdzie manewr wykonuję na wysokości 500ft (sto pięćdziesiąt metrów)". Do tego trzeba dodać jeszcze "moment" odczytu wysokości ale też i prędkości. Momenty się dodają. Chętnie usłyszę opowieść o czytaniu przyrządów na wysokości 30ft w czasie wykonywania figury.
Atomizer Opublikowano Wtorek o 06:51 Opublikowano Wtorek o 06:51 Jak czytam te komentarze na temat urządzeń, metod pomiarów i ewentualnych błędów to aż woda mi się gotuje w czajniku ! Odległość od Księżyca do Ziemi mierzy się z dokładnością kilku centymetrów a tu w samolocie mamy przyrządy pomiarowe które mierzą tak niedokładnie ! A po drugie tak zaawansowany technologicznie samolot nie powinien doprowadzić do takiej sytuacji kiedy zabraknie mu 50 metrów do wyprowadzenia samolotu z lotu nurkowego. Zawsze powinna być jakaś granica bezpieczeństwa 50-100 metrów. Mamy takie szybkie komputery, które mogą to przeliczyć w 1 milisekundę.
stan_m Opublikowano Wtorek o 09:58 Opublikowano Wtorek o 09:58 A jak działają i co pokazują różne wysokościomierze w jednej kabinie samolotu pokazuje ten film z objaśnieniami Pana Jedynaka.
wojcio69 Opublikowano Wtorek o 11:45 Opublikowano Wtorek o 11:45 31 Baza Lotnictwa Taktycznego Poznań-Krzesiny 3 godz. · Informujemy, że zgodnie z wolą rodziny śp. mjr. pil. Macieja „Slaba” Krakowiana uroczystość pogrzebowa będzie miała charakter prywatny. Stanowczo prosimy przedstawicieli mediów o nieuczestniczenie w ceremonii oraz o powstrzymanie się od nagrywania i relacjonowania. Prosimy o uszanowanie woli rodziny i zapewnienie jej prawa do spokojnego pożegnania. https://www.facebook.com/31BLT/posts/1168812888613616?ref=embed_post
Grzesiek Opublikowano Środa o 18:57 Opublikowano Środa o 18:57 W dniu 2.09.2025 o 13:45, wojcio69 napisał: 31 Baza Lotnictwa Taktycznego Poznań-Krzesiny 3 godz. · Informujemy, że zgodnie z wolą rodziny śp. mjr. pil. Macieja „Slaba” Krakowiana uroczystość pogrzebowa będzie miała charakter prywatny. Stanowczo prosimy przedstawicieli mediów o nieuczestniczenie w ceremonii oraz o powstrzymanie się od nagrywania i relacjonowania. Prosimy o uszanowanie woli rodziny i zapewnienie jej prawa do spokojnego pożegnania. https://www.facebook.com/31BLT/posts/1168812888613616?ref=embed_post Amen
Ares Opublikowano Czwartek o 11:08 Opublikowano Czwartek o 11:08 W dniu 2.09.2025 o 13:45, wojcio69 napisał: uroczystość pogrzebowa będzie miała charakter prywatny. Jak z wszystkiego i tej z tragedii dziennikarze zrobili sensację i żerują na ludzkiej krzywdzie. 1
Paweł Prauss Opublikowano wczoraj o 08:38 Opublikowano wczoraj o 08:38 16 godzin temu, wojcio69 napisał: fotomontaż, awans na podpułkownika dostał pośmiertnie...
wojcio69 Opublikowano wczoraj o 08:58 Opublikowano wczoraj o 08:58 Tak się składa, że większość średnio rozgarniętych ludzi, to wie, ale tylko Ty musiałeś... Ehh... 1 1
Paweł Prauss Opublikowano wczoraj o 09:04 Opublikowano wczoraj o 09:04 tak się składa, że w tym stopniu aktualnie chodzę i zwracam na takie "szczegóły" uwagę. takie życie 1 1
Shock Opublikowano wczoraj o 11:50 Opublikowano wczoraj o 11:50 2 godziny temu, Paweł Prauss napisał: tym stopniu aktualnie chodzę Dobry sposób i miejsce na autopromocję..😉
Jerzy_R Opublikowano wczoraj o 12:01 Opublikowano wczoraj o 12:01 2 godziny temu, Paweł Prauss napisał: tak się składa, że w tym stopniu aktualnie chodzę i zwracam na takie "szczegóły" uwagę. takie życie Ojojoj, ojojoj, ojojane boli mniej...
Ares Opublikowano wczoraj o 12:52 Opublikowano wczoraj o 12:52 46 minut temu, Shock napisał: Dobry sposób i miejsce na autopromocję..😉 A ja myślę ,że jest się czym chwalić: bycie oficerem ( z tego co kojarzę Paweł jest strażakiem) jest powodem do dumy. Ja np. nie mam żadnych spektakularnych osiągnięć zawodowych i nie mam się czym pochwalić a on ma, no to się chciał chłop zwyczajnie pochwalić . Nic w tym złego. 3 godziny temu, Paweł Prauss napisał: tak się składa, że w tym stopniu aktualnie chodzę i zwracam na takie "szczegóły" uwagę. takie życie Też mi się w młodości marzył mundur , stalowy mundur🙂 ale niestety rodzice zadecydowali inaczej : musiałem pójść do technikum elektrycznego . W efekcie czego męczyłem się okropnie na lekcjach zawodu i po ukończeniu szkoły i tak nie pracuję w zawodzie bo go nie znoszę i nic z tej dziedziny nie umiem. Teraz jako dorosły człowiek widzę jak dużym błędem jest zmuszanie dzieciaków do czegoś co nie jest dla nich. Zawsze kibicuję ludziom którzy robią to co lubią i mieli możliwość w dzieciństwie wybrać sobie zawód i mieli w tym wsparcie. Obecny rynek pracy jest trudny i nie takie proste jest znaleźć godziwą posadę ale trzeba realizować marzenia i nie poddawać się. Mnie zabrakło asertywności i uporu i dlatego życzę wszystkim aby zawsze walczyli o swoje bo czasu się nie cofnie. A mama i tata choć należy im się szacunek nie zawsze mają rację i warto czasem ich nie słuchać i robić po prostu swoje😁 1
Paweł Prauss Opublikowano wczoraj o 15:11 Opublikowano wczoraj o 15:11 3 godziny temu, Jerzy_R napisał: Ojojoj, ojojoj, ojojane boli mniej... żadna autopromocja, ale ściemy nie znoszę rzygać mi się chce po prostu 2
witold_pi Opublikowano wczoraj o 17:19 Opublikowano wczoraj o 17:19 4 godziny temu, Ares napisał: Też mi się w młodości marzył mundur Bycie oficerem LWP i przysięga na jedyną słuszną partię ? A fuj! A ci obecni osrtarsi oficerowie komu służyli i na co przysięgali?
Ares Opublikowano wczoraj o 17:29 Opublikowano wczoraj o 17:29 6 minut temu, witold_pi napisał: Bycie oficerem LWP i przysięga na jedyną słuszną partię ? A fuj! A ci obecni osrtarsi oficerowie komu służyli i na co przysięgali? Nasza historia jest bardzo ,że tak napiszę skomplikowana ale lotnicy czy to kiedyś czy teraz latają dla Polski........takiej jaka akurat w danej chwili jest. Nic lepszego się u nas nie wymyśli. Obecnie drażni mnie uczestnictwo naszych chłopaków w wojnach bo to nie nasza sprawa i nie nasze interesy. 1
Ares Opublikowano wczoraj o 18:29 Opublikowano wczoraj o 18:29 9 minut temu, a74BACK napisał: O których wojnach piszesz? Może nie będziemy tego rozwijać bo to nie na temat , w skócie: Afganistan , Irak , Czad i wiele operacji w Ameryce południowej wykonywanych przez Grom i Formoze. Jakbyś chciał pogadać to pisz na PW bo nas zaraz moderator posprząta.
Rekomendowane odpowiedzi