Skocz do zawartości

Ubezpieczenie OC staje się obowiązkowe.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
5 godzin temu, pietrku napisał:

Ja to mam wrażenie jak czytam Pana Kolegę Zbyszka, że On sobie żartuje pisząc o ty egzaminie 😀. Może takie wrażenie... Nie wiem...😉

Inna sprawa jest dobra. Bo jak ktoś zda dwa razy egzamin to będzie dwa razy lepiej latał 😉. To by trzeba robić co roku po zimie. Może wogóle jakieś piankowe KTP należało by rozważyć - oczywiście płatne.

Proste , nie proste zrobić trzeba a mała ściągawka nikomu nie zaszkodzi🙂, nie każdy rodzi się Einsteinem. A w ogóle ten test to jest pod drony i oprócz kilku paragrafów nie ma tam nic dla nas , modelarzy.

Jak słusznie napisałeś wiadomo ,że chodzi o pieniądze OC już jest obowiązkowe i zadeklarowali sobie minimalną kwotę aby podnieść składki ubezpieczeń.

No i co poradzić? Trzeba się dostosować i latać dalej póki nasi decydenci nie wymyślą kolejnych utrudnień które trzeba będzie przezwyciężać.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 godziny temu, Ares napisał:

Jak słusznie napisałeś wiadomo ,że chodzi o pieniądze OC już jest obowiązkowe i zadeklarowali sobie minimalną kwotę aby podnieść składki ubezpieczeń.

W zeszłych latach składka na GRUPOWE, nieobowiązkowe OC dla rekreacyjnego modelarza w dwóch najpopularniejszych stowarzyszeniach Finansowa Chata i PSP kosztowała sto kilkadziesiąt zł. W tym roku obowiązkowe INDYWIDUALNE ubezpieczenie w TU na C kosztuje sto kilkanaście zł. Ja tu widzę lepsze warunki za mniej, więc Ares proszę wyprowadź mnie z błędu, jeżeli ja to źle pamiętam.

Opublikowano

Rzeczywiście- Wiener po podwyższeniu kwoty mojej polisy do wymaganego minimum na jesieni, nie domagał się żadnej dopłaty, a zapłaciłem w czerwcu 66 zł. Ale to był taki przełomowy moment, ciekawe jak będzie w kolejnych latach. Choć wiem już, że Wiener nie będzie miał oferty dla takich jak my- przejmuje je Compensa (może oni się nawet połączyli?). 

Opublikowano
Godzinę temu, Czaro napisał:

W zeszłych latach składka na GRUPOWE, nieobowiązkowe OC dla rekreacyjnego modelarza w dwóch najpopularniejszych stowarzyszeniach Finansowa Chata i PSP kosztowała sto kilkadziesiąt zł. W tym roku obowiązkowe INDYWIDUALNE ubezpieczenie w TU na C kosztuje sto kilkanaście zł. Ja tu widzę lepsze warunki za mniej, więc Ares proszę wyprowadź mnie z błędu, jeżeli ja to źle pamiętam.

Niby tak, ale ubezpieczenie w PSP jest na kwotę kilka razy wyższą. I mimo, że grupowe to może być znacznie korzystniejsze.

Swoją drogą to ta minimalna kwota ubezpieczenia to jest tyle co nic. Zobaczcie jakie kwoty są przy ubezpieczeniu OC samochodowym. W przypadku np. poważniejszego trwałego uszczerbku na zdrowiu spowodowanego przez model to tyle samo takie ubezpieczenie mieć jak i nie mieć.

Opublikowano
17 godzin temu, Ares napisał:

Proste , nie proste zrobić trzeba a mała ściągawka nikomu nie zaszkodzi🙂, nie każdy rodzi się Einsteinem. A w ogóle ten test to jest pod drony i oprócz kilku paragrafów nie ma tam nic dla nas , modelarzy.

No i co poradzić? Trzeba się dostosować i latać dalej póki nasi decydenci nie wymyślą kolejnych utrudnień które trzeba będzie przezwyciężać.

Trudny, nietrudny, mniejsza z tym. Ale ci dla których dedykowany egzamin coś by rozjaśnił nawet nie wiedzą, że takowy jest.

Widziałem kilka wypadków samochodowych w realu. Sytuacje niebezpiecznych na drogach widujemy prawie codziennie. Nie widziałem natomiast żadnego dronowego mającego jakieś skutki poza rozwaleniem modela. I oczywiście jeśli się czegoś nie widziało to nie znaczy, że nie występuje. Ale jest to zjawisko marginalne jeśli chodzi o groźne skutki. Więc uważam, że jest to robienie z igły wideł.

Opublikowano
13 godzin temu, Czaro napisał:

Czaro skoro pamiętasz i sprawdzałeś to wierzę na słowo , no dobra może mnie trochę poniosło😉 ale ponarzekać czasem też troszkę trzeba.

Generalnie miałem na myśli fakt podniesienia kwoty na którą ubezpieczasz BSP a w moim przypadku ( mam polisę w PZU) będzie drożej no ale w takiej sytuacji wystarczy zmienić ubezpieczyciela.

Ogólnie narzekam bo jestem troszkę zły na przepisy które nijak się nie mają do modeli latających a są typowo dronowe. Wiem wiem , nic nie poradzimy trza się dostosować i latać wg wytycznych.

5 minut temu, pietrku napisał:

Trudny, nietrudny, mniejsza z tym. Ale ci dla których dedykowany egzamin coś by rozjaśnił nawet nie wiedzą, że takowy jest.

Widziałem kilka wypadków samochodowych w realu. Sytuacje niebezpiecznych na drogach widujemy prawie codziennie. Nie widziałem natomiast żadnego dronowego mającego jakieś skutki poza rozwaleniem modela. I oczywiście jeśli się czegoś nie widziało to nie znaczy, że nie występuje. Ale jest to zjawisko marginalne jeśli chodzi o groźne skutki. Więc uważam, że jest to robienie z igły wideł.

Jeśli chodzi o drony było kilka incydentów na lotniskach komunikacyjnych zbliżano się do podchodzących do lądowania samolotów pasażerskich w celu chyba zrobienia fajnego ujęcia kamerką , przez tego typu zachowania cierpią modelarze , generalnie  droniarze w większości nie mają pojęcia o lotnictwie i stąd podejrzewam wynika ich często lekkomyślne zachowanie.

• Lubię to 2
Opublikowano

No tak to jest ,fakt faktem w krajach wysoko rozwiniętych modelarze latają praktycznie wyłącznie w klubach i w Polsce już pomału to również zaczyna funkcjonować .

Myślę że to własciwa droga ale dla mnie jest to niekorzystne ponieważ do najbliższego lotniska mam prawie 70km więc latanie klubowe jest nie tylko kłopotliwe ale też kosztowne (dojazdy).

Więc z perspektywy tzw.zwykłego człowieka wolałem czasy gdy nie było przepisów ubezpieczeń itp.

No bo po co mi OC jeśli latam kilka kilometrów od zabudowań i z dala od dużych skupisk domów ?

Zawsze rozwiązania formalne generują koszty a to uderza po kieszeni hobbystów.

Jednak skoro to wchodzi trzeba się dostosować ,trudno.

Opublikowano

To jest dowód na to, że niektóre kraje w rozwoju się cofają w pewnych aspektach.

I to nie to, że kluby są be. Ale są fajne wtedy, kiedy są dobrowolne, a nie są warunkiem, przywilejem.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 2.02.2026 o 19:55, Nielot napisał:

Mi się też skończyły. Chciałem zaimportować ze starej stronki dane do tej nowej ale nie dało rady. Musiałem przejść wszystko od nowa , zdać egzamin  ale numer pilota pozostał ten sam.

A jak się logowałeś? Na tej stronce PANSA? Czy tworzyłeś konto od nowa. Ja mam problem z zalogowaniem kliknąłem zresetuj hasło ale nic się nie dzieje .Zastanawiam się co by się stało jakbym utworzył od nowa konto .

Opublikowano
W dniu 8.02.2026 o 18:11, Ares napisał:

A jak się logowałeś? Na tej stronce PANSA? Czy tworzyłeś konto od nowa. Ja mam problem z zalogowaniem kliknąłem zresetuj hasło ale nic się nie dzieje .Zastanawiam się co by się stało jakbym utworzył od nowa konto .

Profilem zaufanym i stworzyłem wszystko od nowa. Te stare za chińskiego boga nie dało się zaimportować. Podałem tylko nr pilota bo ten się nie zmienił i oczywiście z nowości to nr polisy OC, przeszedłem szkolenie i egzamin i zatrybiło.Pozdrawiam

• Dzięki 2
Opublikowano
22 godziny temu, Nielot napisał:

Profilem zaufanym i stworzyłem wszystko od nowa.

Artur , dzięki za info . W międzyczasie napisałem maila do ULC i o dziwo dostałem odpowiedź ,że właśnie trzeba od nowa się zarejestrować a potem jakoś zaciągnąć swoje dane więc zarejestruję się od początku i powinno pójść. Narazie nie mam ważnego OC bo zimą nie latam a to które posiadam jest obecnie na za małą kwotę więc nie jest ważne. Pytanie czy muszę wpisać numer polisy czy można to edytować i dopisać później?

Opublikowano

Wczoraj zaliczyłem kurs i egzamin . Odnowiłem sobie uprawnienia aż do 2031 roku. 

Ogólnie przyjęte forma kursu jak i egzaminu na uprawnienia S1/S3 jest akceptowalna. Dla mnie jedyna trudność to ilość tych stref i ich oznaczenia. Ale aplikacja drone tower pomaga w realu. Aczkolwiek pojawia się gdzieś podczas kursu czy egzaminu na stronie dronereader.

Ubezpieczenie można dodać od razu lub później. Dla początkujących - jest 40 pytań. Kilka można oblać.

Opublikowano
2 godziny temu, young napisał:

Wczoraj zaliczyłem kurs i egzamin . Odnowiłem sobie uprawnienia aż do 2031 roku. 

Ogólnie przyjęte forma kursu jak i egzaminu na uprawnienia S1/S3 jest akceptowalna. Dla mnie jedyna trudność to ilość tych stref i ich oznaczenia. Ale aplikacja drone tower pomaga w realu. Aczkolwiek pojawia się gdzieś podczas kursu czy egzaminu na stronie dronereader.

Ubezpieczenie można dodać od razu lub później. Dla początkujących - jest 40 pytań. Kilka można oblać.

I co ,też rejestrowałeś się od nowa?

Opublikowano
2 godziny temu, Ares napisał:

co ,też rejestrowałeś się od nowa?

Nie , egzamin i kurs z mojego profilu robiłem. Przed zdanym nowym egzaminie miałem poprzednie uprawnienia. 

Ale uwaga pamiętam że kiedyś robiłem jakąś migracje danych czy jakoś tak z aplikacji do aplikacji ( nie wiem jak to nazwać , i jakieś logowanie robiłem ale nie pamiętam czy był potrzebny profil zaufany czy mobywaletl) było to z rok temu około. 

Opublikowano
32 minuty temu, young napisał:

Nie , egzamin i kurs z mojego profilu robiłem. Przed zdanym nowym egzaminie miałem poprzednie uprawnienia. 

Ale uwaga pamiętam że kiedyś robiłem jakąś migracje danych czy jakoś tak z aplikacji do aplikacji ( nie wiem jak to nazwać , i jakieś logowanie robiłem ale nie pamiętam czy był potrzebny profil zaufany czy mobywaletl) było to z rok temu około. 

Aaaa to pewnie daltego. Czyli na 100% muszę się jeszcze raz rejestrować.

Opublikowano

Rzeczywiście, wygląda na to, że ta migracja danych chyba uzależniona jest od sposobu i drogi logowania. Ja się zalogowałem przez bankowość i wtedy poszło.

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, zbjanik napisał:

Rzeczywiście, wygląda na to, że ta migracja danych chyba uzależniona jest od sposobu i drogi logowania. Ja się zalogowałem przez bankowość i wtedy poszło.

Super ...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj postanowiłem zainteresować się ubezpieczeniem OC operatora. Dla modelarza który od czasu do czasu chce pojechać na zawody czy to do Czech czy na Słowację niestety nie znalazłem oferty w podanym wcześniej przez wielu kolegów przedziale cenowym. Compensa ubezpiecza udział w zawodach ale w wariancie rekreacyjnym i profesjonalnym. Przy ilości 3 modeli - bo przeważnie tyle modeli dobrze jest mieć na zawodach F5J na teren UE ubezpieczenie kosztuje 351,65zł. W PSP w zeszłym sezonie ubezpieczenie OC do takiego latania kosztowało około 150zł. Czy ktoś z kolegów interesował się takim wariantem ubezpieczenia które obejmuje zawody i pokazy na terenie UE.  

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.