Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i dziś przyszedł ten dzień, na szybach lód z gatunku takiego, którego ciężko ruszyć nawet solidną skrobaczką.

Aż trzy razy spryskałem szyby rozmrażaczem, odpaliłem samochód, zgarnąłem wycieraczkami tę oleistą zawiesinę pozostałą po rozmrażaczu na szybie i pojechałem :) 

Opublikowano
W dniu 17.12.2025 o 18:16, RomanJ4 napisał:

Do zamrożonej szyby lepiej nic gorącego, nawet gorącego strumienia powietrza, nie przykładać jeśli chcesz mieć szybę całą... 

https://www.facebook.com/StableVehicleContracts/videos/this-is-what-happens-when-you-pour-boiling-water-over-your-frozen-windshield-or-/1369509640458705/

Nawet nadmuch szyby wentylatorem samochodu po odpaleniu go zaczynaj kiedy silnik jeszcze zimny, bo zdarzyło się w firmie, że kierowca dostawczaka zaczekał aż silnik się zagrzeje, i dopiero wtedy włączył nadmuch. Efekt podobny jak w filmie.

Ja od dziesiatek lat odmrazam przednia szybe woda z konewki (cieplo-letnia). NIGDY szyba mi (w zadnym z samochodow ) nie pekla. Szwedzi (glownie na polnocy), maja pomontowane specjalne "farelki" w samochodach, ktore sie podlacza do gniazdka (montowane zazwyczaj we wlocie powietrza do chlodnicy). Sa tez opcje z grzalka do oleju. Ustawia sie 2toto" 2 godz przed porannym uruchomieniem i pojazd wtedy cieplutki i szyby rozmrozone (a czasem i olej zagrzany).

Renkforce Värmefläkt 230 V | Conrad Electronic

DEFA motorvärmare 411120 - DEFA Motorvärmare - thansen.se

Opublikowano
1 godzinę temu, jarek996 napisał:

(cieplo-letnia)

Ano właśnie, letnio-ciepła a nie gorąca.. :wink:

Minionej doby można było u nas wypróbować wszystkie te sposoby...

Beznazwy.jpg.9da7539029767ab0467e2074d29709a0.jpg

Opublikowano

Za najbardziej sensowny uważam sposób "fordowski", łącznie 3 szyby ogrzewane, Skuteczne nawet jak trzeba 10 cm lodu zdjąć. Po kilku minutach z przedniej szyby  po prostu lód odłazi i da się połamać i zdjąć w postaci mniejszych tafli. Poza tym szyba od środka tak nie paruje.

Opublikowano
Godzinę temu, witold_pi napisał:

Za najbardziej sensowny uważam sposób "fordowski", łącznie 3 szyby ogrzewane, Skuteczne nawet jak trzeba 10 cm lodu zdjąć. Po kilku minutach z przedniej szyby  po prostu lód odłazi i da się połamać i zdjąć w postaci mniejszych tafli. Poza tym szyba od środka tak nie paruje.

Mam - polecam.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.