Viper Opublikowano wczoraj o 17:28 Opublikowano wczoraj o 17:28 No i dziś przyszedł ten dzień, na szybach lód z gatunku takiego, którego ciężko ruszyć nawet solidną skrobaczką. Aż trzy razy spryskałem szyby rozmrażaczem, odpaliłem samochód, zgarnąłem wycieraczkami tę oleistą zawiesinę pozostałą po rozmrażaczu na szybie i pojechałem
jarek996 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu W dniu 17.12.2025 o 18:16, RomanJ4 napisał: Do zamrożonej szyby lepiej nic gorącego, nawet gorącego strumienia powietrza, nie przykładać jeśli chcesz mieć szybę całą... https://www.facebook.com/StableVehicleContracts/videos/this-is-what-happens-when-you-pour-boiling-water-over-your-frozen-windshield-or-/1369509640458705/ Nawet nadmuch szyby wentylatorem samochodu po odpaleniu go zaczynaj kiedy silnik jeszcze zimny, bo zdarzyło się w firmie, że kierowca dostawczaka zaczekał aż silnik się zagrzeje, i dopiero wtedy włączył nadmuch. Efekt podobny jak w filmie. Ja od dziesiatek lat odmrazam przednia szybe woda z konewki (cieplo-letnia). NIGDY szyba mi (w zadnym z samochodow ) nie pekla. Szwedzi (glownie na polnocy), maja pomontowane specjalne "farelki" w samochodach, ktore sie podlacza do gniazdka (montowane zazwyczaj we wlocie powietrza do chlodnicy). Sa tez opcje z grzalka do oleju. Ustawia sie 2toto" 2 godz przed porannym uruchomieniem i pojazd wtedy cieplutki i szyby rozmrozone (a czasem i olej zagrzany). Renkforce Värmefläkt 230 V | Conrad Electronic DEFA motorvärmare 411120 - DEFA Motorvärmare - thansen.se
RomanJ4 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 1 godzinę temu, jarek996 napisał: (cieplo-letnia) Ano właśnie, letnio-ciepła a nie gorąca.. Minionej doby można było u nas wypróbować wszystkie te sposoby...
witold_pi Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Za najbardziej sensowny uważam sposób "fordowski", łącznie 3 szyby ogrzewane, Skuteczne nawet jak trzeba 10 cm lodu zdjąć. Po kilku minutach z przedniej szyby po prostu lód odłazi i da się połamać i zdjąć w postaci mniejszych tafli. Poza tym szyba od środka tak nie paruje.
japim Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Godzinę temu, witold_pi napisał: Za najbardziej sensowny uważam sposób "fordowski", łącznie 3 szyby ogrzewane, Skuteczne nawet jak trzeba 10 cm lodu zdjąć. Po kilku minutach z przedniej szyby po prostu lód odłazi i da się połamać i zdjąć w postaci mniejszych tafli. Poza tym szyba od środka tak nie paruje. Mam - polecam.
jarek996 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Z tym, ze cieko polecac "system fordowski" w np. Skodzie 😉
RomanJ4 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 4 godziny temu, witold_pi napisał: Za najbardziej sensowny uważam sposób "fordowski", łącznie 3 szyby ogrzewane, Owszem, bardzo skuteczne, miałem to w S-ce, a nawet podgrzewany płyn do spryskiwaczy. Ale dalej wymaga to zabronionego uruchomienia silnika przed wyruszeniem, bo mógłby "zjeść" akumulator... A propo's obecnej aury, to przypomniało mi się pewne śmieszne zdarzenie sprzed kilkunastu lat, kiedy to w podobnych do wczorajszych warunkach jedna ze stacji TV relacjonowała na miejscu wypadek w Słubicach, kiedy to jakiś pojazd mimo usilnych prób nie zdołał się zatrzymać na lodowej nawierzchni, i ześliznął się z wiaduktu. Komentujący to do kamery policjant z drogówki grzmiał o "niezachowaniu przez kierującego należytej ostrożności adekwatnej do panujących warunków". A tymczasem w kadrze z tyłu za mundurowym było widać jak powoli zbliża się policyjny radiowóz, zatrzymał się, otworzyły się drzwi, i... wysiadający policjant jak nie wywinie orła na szklance... Pewnie w tym momencie nie tylko ja pomyślałem sobie: "no i nie zachował należytej ostrożności"...
witold_pi Opublikowano 18 minut temu Opublikowano 18 minut temu 1 godzinę temu, jarek996 napisał: Z tym, ze cieko polecac "system fordowski" w np. Skodzie 😉 Nie widziałem grzanej przedniej szyby za dopłatą . Wogóle (od tego słowa nie powinno się rozpoczynać zdania) skoda zeszła na psy. Pseudoekologiczne wykończenie wnętrza przypomina mi kubeł od śmieci i to po przejsciach. Ale grunt to mieć ideologię (podobni wszyscy w logo widzą kuraka ale sprzedawca usiłuje wmówić, że to strzała). Sądzę,że grzana szyba p. jest skodowsko nieekologiczna 🙂 .
Rekomendowane odpowiedzi