Skocz do zawartości

Ustawienie profilu Clark Y i względem kadłuba

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Buduję lekki dość "kwadratowy" kadłub oraz skrzydło o profilu Clark Y.
To ma być wolno i dostojnie latający samolot z pianki. 
Pierwsza moja konstrukcja samolotu RC.

Czy kąt 1.5 stopnia pochylenia jest kątem prawidłowym?

Załączam szkic.
Linia niebieska jest równoległa do dolnej i górnej krawędzi kadłuba.
Docelowo skrzydło nie będzie wystawać ponad kadłub u góry, rysunek ma tylko ułatwić pokazanie, że faktycznie jest kąt 1.5 stopnia.

skrzydlo-kat.png

Opublikowano

1,5 st jest prawidłowe. A czy model w locie spełni Twoje oczekiwania - to inna para kaloszy ! Skrzydło ma wytworzyć siłę nośną równą masie modelu. Ta jest uzależniona od powierzchni skrzydła i prędkości lotu. "Wolno i dostojnie" jest pojęciem dość względnym. Trudno go zastosować do jakichkolwiek obliczeń.... Mając tyle danych, co powyżej można powiedzieć, że poleci. Natomiast trudno przewidzieć jak poleci.

- Jurek

• Lubię to 1
Opublikowano

OK, dziękuję za odpowiedź. To na razie mi wystarczy.
Lubię uczyć się przez doświadczenia więc przygotowuję sobie stanowisko testowe, na którym będę sprawdzał efekt działania.
Chciałem się tylko upewnić co do kąta i prawidłowego ustawienia względem kadłuba, bo dolna część profilu Clark Y jak widać na rysunku unosi minimalnie się na krawędzi spływu.

• Lubię to 1
Opublikowano

Z praktyki łatwości budowania to ja robię tak, ze statecznik jest na zero a skrzydło ustawiam tak że dolna powierzchnia skrzydła jest na zero. Kat zaklinowania wyjdzie nieco większy ale ułatwia mi to sporo przy budowaniu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.