d9Jacek Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 31 minut temu, witold_pi napisał: https://www.ebay.com/itm/126195223574?hash=item1d61d24c16:g:Ms0AAOSwbgxlWnCt no super Witku....tylko jak to się ma do "Polskie silniki spalinowe" ???? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 Sorki ale chyba tak samo jak te dwa pierwsze Górskiego. Wyciąłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 21 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2023 16 minut temu, witold_pi napisał: dwa pierwsze Górskiego ten ze środkowego linku ma cylinder i srube kompresyjna prawdopodobnie z silnika Górskiego.Ktos dołozył do rury gażnika Venturi i wymodził głowicę. Karter zostal podciąnięty wysoko , bo mu reszta nie pasowała, Nosek wału ?? to jakis kawał mela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 22 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2023 12 godzin temu, Paweł Prauss napisał: Jakieś takie zbyt cukierkowate... Cukierkowata, to jest Barbie, a to jest zupełny odpust :) 17 godzin temu, bynek napisał: Ciekawe Polskie silniki na ebay.uk https://www.ebay.co.uk/itm/235306927587 https://www.ebay.co.uk/itm/235305742178 https://www.ebay.co.uk/itm/235306912782 Ku przestrodze, ale i z kronikarskiego obowiązku porobiłem zrzuty: 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 24 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2023 W archiwum Muzeum Lotnictwa znalazłem lepszy skan silników Górskiego, niż publikowałem wcześniej: http://muzeumlotnictwa.pl/digitalizacja/index.php?/category/545/start-165#content Skrzydlata Polska: czerwiec 1954r. Co najmniej dwa z nich są w kolekcjach naszych forumowych kolegów. Brawo!!! W dniu 12.04.2023 o 08:26, Janeczek napisał: Znalazłem jednak opis tego małego -nieznanego silniczka który pokazałem wcześniej - Jest to jeden z pierwszych silnikow Stanislawa Gorskiego z roku 1948 ...Silnik mial poj. ca. 1 cm ³... W opisie pod originalnym foto nastapila pomylka -silnik o srednicy tloka 11 mm i skoku 10 mm ,nie moze miec pojemnosci 9,5 ccm tylko ca . 0,95 cm ³ W pelnej okazalosci po 75 Latach ... W dniu 23.04.2021 o 00:30, Paweł Prauss napisał: Dzięki Marcinie, mam tego?, w końcu jakaś w miarę wiarygodna informacja o nim... 2 wiersz pierwszy od prawej... 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rast Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 - Piorun nr. 32 z ręcznie wykonanym gaźnikiem. - jaskółka - super sokół - jaskółka 0 (?) - SIM 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 35 minut temu, rast napisał: - Piorun nr. 32 z ręcznie wykonanym gaźnikiem. - jaskółka - super sokół - jaskółka 0 (?) - SIM Ładny początek kolekcji —————————————- Czy ktoś natknął się na zdjęcia Jaskółki 3 w starych polskich pismach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 3 godziny temu, rast napisał: - Piorun nr. 32 z ręcznie wykonanym gaźnikiem. - jaskółka - super sokół - jaskółka 0 (?) - SIM to jest SiM z pierwszej serii bez nadlewów usztywniających konsolki lub ktos je spiłował 2 godziny temu, MASK napisał: zdjęcia Jaskółki 3 w starych polskich pismach chyba Skrzydlata Polska, ale jeżeli chciałbyś mieć zdjęcia to mogę Ci zrobić...3mam...każda inna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 14 minut temu, d9Jacek napisał: chyba Skrzydlata Polska, ale jeżeli chciałbyś mieć zdjęcia to mogę Ci zrobić...3mam...każda inna Będę zobowiązany A da się zajrzeć do środka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 1 godzinę temu, MASK napisał: A da się zajrzeć do środka? sądzę,że sie da ...ale na pewno nie jutro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rast Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 2 godziny temu, d9Jacek napisał: to jest SiM z pierwszej serii bez nadlewów usztywniających konsolki lub ktos je spiłował Jak myślisz, który to rok produkcji orientacyjnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 29 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2023 31 minut temu, rast napisał: Jak myślisz..... myśle ,że na 99% jest to pierwsza seria- początek lat 50-tych. Mój SiM , z drugiej serii ma ciut inna głowice ( kształt ) i 11 żeber. Druga seria dostała równiez poprawine gażniki bo te z pierwszej po prostu sie urywały. Mam jedne i drugie - na pierwszy rzut oka widac róznicę w odlewie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 30 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2023 14 godzin temu, rast napisał: - Piorun nr. 32 z ręcznie wykonanym gaźnikiem. - jaskółka - super sokół - jaskółka 0 (?) - SIM Pierwsza z zaprezentowanych przez Ciebie Jaskółek - ta z membraną to Jaskółka 1, ta druga zasysana wałem to Jaskółka 0. Gratuluję ciekawych i historycznie wartościowych motorków ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomas Opublikowano 30 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2023 Czy ta Jaskółka była rzeczywiście taka trudna w docieraniu? Art. z Modelarza 1961 jaskolka.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 30 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2023 3 minuty temu, CrazyTomas napisał: Czy ta Jaskółka była rzeczywiście taka trudna w docieraniu? Art. z Modelarza 1961 jaskolka.pdf 690.46 kB · 0 pobrań była, stalowy tłok w stalowej tuleji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyTomas Opublikowano 30 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2023 Ale stal po stali to chyba wbrew sztuce. Chyba, że chodziło o to żeby Odpowiedzialni Towarzysze usłyszeli, że silnik w ogóle bzyczy a potem udali się do innego pomieszczenia gdzie były napoje i zakąski. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 30 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2023 16 minut temu, CrazyTomas napisał: Ale stal po stali to chyba wbrew sztuce. niezupełnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejC Opublikowano 30 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2023 To nie jest wbrew sztuce, ale rozwiązanie też najlepsze nie było. Niektórzy koledzy myślą, że w takich Jaskółkach, czy innych Cezasach trzeba stosować wyższą szkołę jazdy... Nie trzeba. ŚP Andrzej Rachwał kazał docierać bidną Jaskółkę dwie godziny, a zwłaszcza w łódkach?. Jakbym miał docierać swoje motorki dłużej niż 5 minut, to bym cierpliwość stracił. Od wielu lat docieram swoje silniki, jakie by one nie były bez wychodzenia z pracowni. Jak dla mnie wystarczy tokarka, odpowiednie materiały ścierne łącznie z satynowanym papierem 350gr do ksero...? I silnik KAŻDY mam dotarty tak jak chcę. Oczywiście nie polecam takiego docierania, kolegom niedoświadczonym w temacie, bo zepsuć tłok lub tuleję jest bardzo łatwo. Lecz moim zdaniem zabawa w docieranie popularnych silniczków super diamentowymi pastami, docierakami itp to jest przerost formy nad treścią. W super wyczyn w "naparstkach" 2,5 uwięziowych nie wchodzę, bo tam jest inna szkoła jazdy . I zaraz zaczną się kłócić. Tak jak dla mnie ich dyscypliny są totalnie "egzotyczne", tak nasze łódki dla nich to jest jakieś nie wiadomo co... A.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
symon5 Opublikowano 1 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 Ma być zachowana różnica twardości materiałów między tłokiem a tuleją cylindra ,a takowa w Jaskółce była zachowana . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d9Jacek Opublikowano 1 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 41 minut temu, symon5 napisał: Ma być zachowana różnica twardości materiałów dokładnie tak...tuleja Jaskółek jest bardzo twarda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi