Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bardzo przyzwoite loty oraz relacja z budowy. Myślę, że teraz więcej osób zdecyduje się na Wicherka :) . Gratulacje.

Opublikowano

Bardzo przyzwoite loty oraz relacja z budowy. Myślę, że teraz więcej osób zdecyduje się na Wicherka :) . Gratulacje.

Dziękuję z ocenę. Wyszedł bardzo fajny model nie tylko rekreacyjny, ale i jak się okazuje też i model do akrobacji lub nauki akrobacji. Warto go było zbudować, ale właśnie taki dość nowoczesny ale latający zgodnie z rodowodem i to o niebo lepiej niż wymieniony w tytule tematu Piper. Dzisiaj udało mi się nareszcie wykonać wszystkie figury perfekcyjnie. Ponieważ coraz lepiej ten czuję model i jest on już wyregulowany idealnie postaram się skręcić lepszy film z akrobacji tego modelu kamerą podobną do GoPro.

Opublikowano

Pomyśl jeszcze o pływakach. Silnik masz ze sporym nadmiarem mocy, więc radochy nad wodą będziesz miał sporo. Polecam.

Opublikowano

Cudeńko Ci wychodzi. Widać, że masz zamiłowanie do makiet :)

Taki pomysł: serwo przykryj imitacją pakunków.

Myślałem o tym i chyba tak zrobię. :) (walizki na serwach)

Jakoś polubiłem tego Wicherka i ostatnio tylko nim latam. Boję się żeby inne modele mi to wybaczyły, że je tak zaniedbałem - szczególnie Mustang Blue Nose co się od zimy pręży do lotu. :)

Pomyśl jeszcze o pływakach. Silnik masz ze sporym nadmiarem mocy, więc radochy nad wodą będziesz miał sporo. Polecam.

Pływaki to raczej nie w tym modelu (nie chcę go przypadkiem utopić) - ale narty w zimie jak najbardziej.

Opublikowano

Powstał dzisiaj nowy film z lotów Wicherkiem. Zastosowaliśmy trochę inną technikę filmowania. Zbierało się na burzę więc wiatr był spory i porywisty co utrudniało trochę przede wszystkim lądowania. Ale w powietrzu model czuł się jak rybka w wodzie. Na lotnisku były jeszcze dwie akrobatki spalinowe. Jedna nie wystartowała bo nie miała siły wyjść z trawy - (oblot modelu), druga startowała tylko pod wiatr . Wicherek startował w poprzek i wzdłuż wiatru jak kto woli :-). Dziękuję koledze Stefanowi za filmowanie. :)

http://youtu.be/bt9IOFa0Bbg

Model b.dobrze spisuje się na wietrze - po prostu nie odczuwa go. Być może wytłumaczenie jest w profilu:

post-5634-0-21116100-1370547010_thumb.jpg

Profil Wicherka (w porównaniu np. z popularnym z Clarc-Y) jest cienki i tnie powietrze jak nóż.

Opublikowano

Witaj Piotrze,

drobne pytanie techniczne - jaki żyroskop użyłeś w tej konstrukcji i czemu SK a nie lotki?

pozdrawiam,

Tomek

Opublikowano

Witaj Piotrze,

drobne pytanie techniczne - jaki żyroskop użyłeś w tej konstrukcji i czemu SK a nie lotki?

pozdrawiam,

Tomek

Żyro SK aby zapewnić prosty start i lądowanie szczególnie gdy latamy z bocznym wiatrem lub na utwardzonej powierzchni lotniska i model chce myszkować - to żyro nie jest konieczne to tylko mój komfort. Żyro na lotkach i SW jest zupełnie nie potrzebne w tym modelu - bo model jak to mówią lata sam. Żyroskop to Futaba GYA 430.

Polecam temat o żyroskopach i są też moje zdjęcia i komentarze z zastosowań żyroskopu w samolocie.

http://pfmrc.eu/inde...op-w-samolocie/

Opublikowano

Wicherek ma nowy silnik. Jak pisałem w podsumowaniu dla pakietów LiFe 2x4LiFe odpowiedniejszym jest silnik o nominale 1000U/min i taki silnik dzisiaj założyłem dzisiaj do modelu. Pobór prądu i ciąg silnika pozostały prawie bez zmian 44A max /2,35 kg ciągu ale dzięki temu mogłem założyć mniejsze śmigło i model nie kosi mi już trawy na lotnisku, którą to trawę musiałem po locie zbyt często usuwać z modelu.

W Wicherku stosuję silniki Robbe w konfiguracjach:

Pakiet 2x4SLife silnik 4250/05 - 1000 U/min, śmigło 12x6

Pakiet 2x4SLiFe silnik 4250/06 - 800 U/min, śmigło 14x7 (i kosi trochę trawę gdy wysoka)

Pakiet 4S LiPol silnik 4250/06 - 800 U/min, śmigło 12x6

Opublikowano

Sama modyfikacja jest mało widoczna, sam się zastanawiałem parę minut co zrobiłeś i mi się to podoba, chociaż te otwory nad kabiną mogłyby być inaczej wycięte, tak aby przypominały Storcha lub inny samolot tego typu. Ale to tylko taki mój mały pomysł.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Na pikniku Wicherek 25M został zademonstrowany w roli modelu do nauki latania w systemie Trener-Uczeń. Model ten spisuje się doskonale w tej roli. Osoba mi towarzysząca mimo bardzo niewielkiego doświadczenia w lataniu dobrze dawała sobie radę w utrzymaniu modelu w powietrzu. To bardzo przyjazny model. :)

post-5634-0-94990100-1372603656_thumb.jpg

post-5634-0-85934700-1372603695_thumb.jpg

post-5634-0-62017000-1372603751_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.