Intermodel Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Jeżeli czas pozwoli postaram się przez zimę dokończyć to co zostało zaczęte kilka lat temu i zobaczymy, tym bardzie że w Toruniu jest tendencja do powrotu do makiet kilka osób skłania się do makiet ale takzwanych gotowców, prefabrykatów a ja mam zbudowaną na takim etapie że szkoda zaprzepaścić tego wysiłku budowy. Myślałem nad zmnianą napedu na elektryczny ponieważ przy napędzie spalinowym model trzeba doważać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 26 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Ja zawsze jestem za elektrykiem - zero problemów :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 27 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Prząśniczka J1-M kamerzystka: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Intermodel Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Zauważyłem Piotrze że Prząśniczka i Wicherek mają takie same barwy czy to jakieś indywidualne barwy modelaża a modele fajne szacunek Oczywiście Modelarza przez rz literówka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Te barwy wzorowane są na moim Stearmanie PT17 - tak mi się podobały, że je powieliłem aż w dwu modelach. Ale zdobienia w Prząśniczce są jak w "Don Kichocie". Na zdjęciu "protpoplasta" z Wicherkiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek52 Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Pamiętam moment " wyprowadzki" Prząśniczki z mieszkania przy ui.Nowomiejskiej w Łodzi.oraz jej wypadek na lotnisku Lublinek.Przyjechało wtedy pogotowie ale na szczęście Jarkowi nic się nie stało.Ucierpiał tylko samolot. Nikt nie wspomniał o Witku Kalicie zwanym " Tońko',stolarzu samolotowym z Lublinka - ZŁOTA RĄCZKA(niestety już nie żyje) oraz Stefanie Polawskim konstruktorze silnika (silnik zrobiony na częściach MZ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Nowy film z lotów Prząśniczki J1-M na pikniku w Dziuchowie 28.10.2013. Film zawiera ujęcia z powietrza. http://www.youtube.com/watch?v=tFvkRUs6Gk0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 Dla tych co lubią modele z tartaków następna moja realizacja modelu PZL P24 2,1 m z napędem elektrycznym: http://pfmrc.eu/inde...delesuchockipl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 30 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2014 Zapowiedź: W marcowym numerze Modelarza 03/2014 ukaże się artykuł o Prząśniczce J1-M wraz z planami oryginalnego modelu wydanymi przez Modelarza. Materiał będzie opisywał co ciekawsze wydarzenia związane z tym modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2014 Była zapowiedź, jest artykuł - w numerze Modelarza 3/2014 ukazał się artykuł o Prząśniczce J1-M EP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 12 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2014 Wybieramy się z Prząśniczką na piknik do Radawca. Model będzie kręcił filmy z powietrza. Zapraszamy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 1 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2014 Załączam film wykonany z powietrza przez Prząśniczkę J1-M z pikniku "Polskie Skrzydła" 2014 w Radawcu. Filmowanie pikniku odbywało się z "doskoku" ze względu na zakaz przelatywania modelu nad głowami widzów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 3 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2014 A to dwie klatki z filmu nakręconego przez Prząśniczkę: Widok z lotu nurkowego: widok na podejściu do lądowania: i sama kamerzystka w powietrzu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 4 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2014 Jeszcze parę zdjęć z pikniku "Polskie skrzydła" Radawiec 2014. Zdjęcia zrobione przez Kolegów uczestników pikniku: Kontrola modelu po jego zmontowaniu: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Ostatnio zabrałem się za Prząśniczkę. Spróbowałem założyć jej śmigło trój-łopatowe. Efekt - napęd modelu wyciszył się, ale mocno wzrósł efekt żyroskopowy bo śmigło dość ciężkie. W powietrzu była niezła zabawa. Posłusznie więc wróciłem do drewnianego Xoara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 27 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2016 Spoglądam nie raz z sentymentem na stojąca w garażu moją Prząśniczkę J1M. Myślę, że przyszedł czas na wykorzystanie tej bardzo stabilnej platformy jako modelu FPV. Będę mógł tu wykorzystać swoje doświadczenia zdobyte na Rangerze EX. Autopilot i OSD również będą z "Pitlab&Zbig". Edit: Od samego początku tworzenia modelu miałem zamiar wykorzystywać go również jako platformę do filmowania z powietrza. Jednak kamery Full HD wchodziły dopiero na rynek a FPV to były dopiero początki. Dzisiaj mam już odpowiednie wyposażenie, więc chyba nadszedł czas zrealizować swoje plany. Bardzo jestem ciekawy jak sobie poradzi system stabilizacji lotu Pitlab z dość "krnąbrnym modelem" jakim jest Prząśniczka. Dla przypomnienia, dla mojej wygody model używa obecnie 3 żyroskopów Futaby GYA 430 konfigurowanych osobno do lotu oraz startu i lądowania. Żyroskopy te po pozytywnym oblocie modelu w nowej roli, chętnie odstąpię po przystępnych cenach (ew. kontakt na PW). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 29 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2016 Wyposażanie Prząśniczki w funkcje FPV zacząłem od budowy mocowania kanapki "Pitlab&Zbig" w modelu. Jest to istotny element ponieważ oprócz samego mocowania musi też tłumić ew. drgania od napędu - im bardziej tym lepiej. Mocowanie kanapki powinno być oparte o niemagnetyczne np. plastikowe wkręty, żeby nie wpływały na wskazania kompasu. Podstawę wykonałem z 2 mm sklejki i 5 mm dystansu. Dystans to 3 mm balsa oklejona sklejką 0,8 mm z dwu stron. Dystans z podstawą przyklejone są dwustronnie klejąca antywibracyjną mikro gąbką firmy 3M. 3 mm balsa też stanowi pewien element tłumienia. Podstawa będzie przyklejona na stałe do półki w modelu również poprzez gąbkę 3M. Gotowe mocowanie - widać jego strukturę mocowanie po przykręceniu do kanapki Pitlaba Znalazłem w końcu odpowiedni kabel USB/USB mini ułatwiający podłączanie modelu do komputera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Przytargałem model z garażu i odkurzyłem - od razu pojaśniał. Zdjąłem stare wyposażenie RC Prząśniczka ma dużo miejsca w kadłubie. Dlatego układ "Pitlab&Zbig" znalazł się prawie pod środkiem ciężkości tak jak powinno być: półka pod kanapkę Pitlaba: i na półce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Mocowanie nadajnika FPV na ogonie modelu: Mocowanie nadajnika jest niesymetryczne, żeby podczas lotu powrotnego kadłub modelu nie zasłaniał całkowicie anteny. Do stanu poprzedniego można wrócić zakładając mocowaną 3 wkrętami oklejoną na niebiesko zaślepkę ze sklejki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 1 Czerwca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2016 Kamera FPV - kamerę zamocowałem na dziobie modelu. Kamera zamocowana jest na odginanej blaszce aluminiowej którą dognę lub odegnę gdyby była potrzeba regulacji kąta patrzenia kamery na ziemie. Miejsca jest dużo i można by nawet pomyśleć nad małym serwem wychylającym kamerę FPV. W Rangerze EX stałe ustawienie kamery mi nie przeszkadzało, ale tu może w przyszłości zastanowię się nad takim rozwiązaniem. Wolnych kanałów jest dużo. Kamera będzie przykryta klapką z domkiem, który się właśnie klei. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi