Lukefij Posted May 30, 2013 Share Posted May 30, 2013 Witam, niedawno przesiadłem się z motoszybowca na Pipera Super Cub (1210mm: http://abc-rc.pl/p/3...i-szybowce.html), no i niestety zaliczyłem poważnego kreta. W efekcie mam zgięty wał silnika i kadłub do wymiany, no i mam ogromny problem: do tego modelu, w Polsce nie ma części zamiennych. Kadłub kupiłem w Stanach, wały dokupiłem od TowerPro 2410 i pomyślałem, że wymienię ale niestety, jakiś Chińczyk, który montował silnik zaklepał jedną ze śrub mocujących wał i nie da się jej żadnym sposobem wykręcić. Klucz ampulowy tylko obrobił śrubę (podgrzałem najpierw wszystko mając nadzieję, że to pomoże przy wykręcaniu). Teraz mam zamiar rozwiercić śrubę i wrzeszcie wyjąć krzywy wał, boję się tylko, że stracę gwint i tyle tego będzie. Czy zatem ktoś z Was, doświadczonych modelarzy, mógłby mi pomóc w kilku kwestiach: 1. Jak wyjąć stary wał? Jakie jest tam mocowanie? Widzę dwie śruby ampulwe z wierzchu i jakąś nakrętkę/pierścień gwintowany na osi wału od spodu. 2. Jak ewentualnie zamocować nowy wał w wypadku gdybym jednak uszkodził gwint? 3. jaki silnik można by ewentualnie wstawić zamiast oryginału, który jest ponoć kiepski? Ten w samolocie nie ma żadnych opisów i kompletnie nie wiem co to jest. Wygląda jak TowerPro 2410 ale nie znam jego parametrów. Zasilany jest pakietem 11,1V i ma jakiś regulator (chyba 30s (???)) ale nie wiem, bo regulator jest schowany za mocowanie silnika i nie da się go wyciągnąć bez rujnowania przodu. Krótko mówiąc najchętniej wywaliłbym ten silnik i wstawił nowy - dobry, z możliwością wymiany wałów jak znów przyglebię. Mogę też wymienić regulator - no problem. Jakie zatem powinienem kupić? 4. Jakie śmigło? Wydaje mi się, że w zestawie jest 8x4 ale nijak nie potrafię tego sprawdzić. Co w ogóle znaczą te wymiary śmigieł? Czy różni się skok 4 od np. 5? A może ktoś wie gdzie kupić w Polsce do tego części? Przepraszam za może głupie pytania ale ta wiedza nie jest moją mocną stroną. Dziękuję i pozdrawiam, Łukasz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Piękoś Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Po 15 min. przed googlami udało mi się wyszukac to: 1. kilka części do Pipera klasy 400. Nie wiem, czy to dokładnie ten sam co Twój. Obejrzyj, czy by Ci pasowały. Ostatecznie za nowe kadłub + skrzydła (gdyby stare skrzydła nie pasowały do nowego kadłuba) można dac te 35Euro + przesyłka. http://www.europemodels.eu/c_6_Model+airplanes/sc_230_Replacement+parts/ssc_393_PIPER+J-3+400+Class+(item+AT21281,+AT21281RTF)/ 2. Części do Pipera ST Model http://www.hobbystores.co.uk/default.asp Jak posiedzisz trochę przed kompem, to na pewno znajdziesz więcej (taniej?). Powodzenia! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin K. Posted June 5, 2013 Share Posted June 5, 2013 Skok smigła to odległość jaką pokonuje śmiglo podczas obrotu o 360'. Im większy skok tym ten dystans wiekszy, ale za ty idą A w górę. I silnik jest bardziej obciążony. Mam podobnego super cub z jamara z identyczna waga. Silnik w niego planuje dac emax2822. I smiglo 9x5. Nie baw się w wymianę osi w chinczyku. Szkoda zachodu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts