Wojtass_nt Opublikowano 1 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Jeśli chodzi o odliczanie użyj wersji PL dla plików dźwiękowych. Dlaczego błąd jest w angielskich nie wiem. Tzn jak wersji PL, gdzie i co? Bo nie kumam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Tzn jak wersji PL, gdzie i co? Bo nie kumam Jak odpalisz Companion to mozesz ustawić zeby wybieral wersję jezykową zarówno romu jak i plików dźwiękowych. PL -- język polski. Od początku stycznia Taranis moze komunikować sie w języku polskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Tylko, że ja nie mam na karcie plików w języku PL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elaniusz Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Wojtku tu masz linki: http://www.open-tx.org/2014/01/03/opentx-frsky-manual-pl/ - polska instrukcja przetłumaczona przez kolegę z forum i http://downloads.open-tx.org/voices/opentx-taranis/pl/polish.zip - polskie komunikaty, które wgrywasz po rozpakowaniu do katalogu Sound na karcie, potem ustawiasz w radio język polski komunikatów i cieszysz się spolszczonymi komunikatami. pozdrawiam P.S. Więcej o polonizacji jest we wcześniejszych postach w tym temacie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Nie umiem sobie poradzić z tym językiem PL. Jestem beznadziejny w komputerach i się nie znam. A czytanie od deski całej instrukcji po prostu mi się nie widzi. W opcji wyboru języków w radiu nie ma Polish tylko czesli, slovak, english itd. Chyba dam sobie siana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 hehe, powiem Wojtku tak jak Ty mi pisałeś od początku mojego bytu na forum i beznadziejnych pytań i wątków jakie zakładałem : Więcej czytać, więcej szukać a mniej pisać bo wszystko co potrzeba jest na forum Oczywiście piszę w tonie żartobliwym, żebyś nie odebrał tego zbyt osobiście :) a Taranis jest taki, że nawet jak już odpuścisz to nie wytrzymasz i za 2 godziny albo dobrze przespanej nocy dalej będziesz gmerał zupełnie jak z łuskaniem słonecznika :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 2 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Nie będę czytał bo po prostu nie chce mi się bawić w jakieś tam apdejty srapdejty. Chcę latać a nie bawić się dniami i nocami radiem martwi mnie tylko to odliczanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Co do odliczania to bez updateu na pewno się nie obejdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 2 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2014 Akurat update taranisa jest łatwiejszy niż zrobienie kupy po rycynie. 1. Odpalasz Companion - podajesz jakie parametry ma mieć firmware w zakładce ustawienia... o dziwo znajdziesz tam możliwość wyboru polskiego firmware. 2. podłączasz wyłączone radio do kompa przez kabel usb .. companion po pobraniu firmware grzecznie sie zapyta czy chcesz sflashować radio... wciskasz tak i pozamiatane. Co do odliczania to bez updateu na pewno się nie obejdzie Ano się nie da bo to błąd w oprogramowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Akurat update taranisa jest łatwiejszy niż zrobienie kupy po rycynie. Poniedziałek, trzy po północy, a my już mamy motto dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Poniedziałek, trzy po północy, a my już mamy motto dnia. I Słusznie .. nie można całe życie równo, sztywno, z bukietem w ręku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 "Update taranisa jest łatwiejszy niż zrobienie kupy po rycynie." Dobre motto dla całego tego tematu. Moderatorzy powinni przykleić pod tematem!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Z jednym zastrzeżeniem - światło nie zgaśnie 1. Do aktualizacji coś z zabezpieczeniem przed zanikiem prądu. Notebook z działającymi bateriami / komp z UPS 2. Żaden proces nie wyłoży nam kompa. Drukowanie/skanowanie/oglądanie filmów/itp lepiej odłożyć na czas aktualizacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Jakby ktoś nie zauważył, to dzisiaj koło 9 naszego czasu była dostawa na HK chyba coś koło 200 szt, bo z bakordera -122 weszło na plusie około 60/70 szt, ale sprzedały się dość szybko czekamy na wersję V2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machina Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Ciekawe, jaki udział w rynku aparatur RC ma już (lub dopiero) Taranis . A ja w swoim (Rev. A) zamierzam jeszcze zrobić 3 modyfikacje. Pierwsze dwie redukują buczenie głośnika i trzaski podczas zwiększania/zmniejszania głośności głośnika. Modyfikacja nr 3 - wymiana wbudowanej anteny na pigtaila ze złączem RP-SMA aby można było podłączać inne anteny. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Wiesz generalnie to jestem pewien ze na ten moment FRsky nie wyrabia z produkcją ... dlatego stanęły inne rzeczy - nowych czujników nie ma np w HK ... Czy i ile rynku ogarną .. trudno powiedzieć ale za tym radiem przemawiają : 1. Możliwości konfiguracyjny - tu chyba żadne radio nie ma podskoku - ew. mówię co nieco na wyrost bo wiem co już jest w OpenTx V 2.0 i co zostanie dołożone. 2. Cena jest umiarkowana - realnie ok 1000 pln za 16 kanałowe radio to nie jest dużo. a współczynnik cena / możliwości powala. 3. Tor radiowy - wysokiej jakości - mówię to nie na bazie swoich doświadczeń tylko doświadczeń osób które na wpół zawodowo parają się lataniem na sznurku z fal radiowych. 4. W sumie jest to spadkobierca MC 4000 do dziś wśród wielu uchodzącej za jedną z najlepszych aparatur - jeśli nie najlepszą (mówimy o 10-15 lat wstecz). Minusy : 1. mogłoby być dokładniej wykonane - lepsze kable przewodzące + ekranowanie - generalnie mogliby podnosząc cenę nawet o 50$ zrobić z tego radia cacko a tak pozostaje pewien niedosyt. 2. Zaprogramowanie wymaga użycia szarych komórek w znacznie większej ilości niż w tzw zwykłym radiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 Czy te dwie pierwsze modyfikacje usuną również "przydźwięk", który występuje po zamontowaniu zewnętrznego modułu nadawczego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
machina Opublikowano 3 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2014 MGJ, tego to nie wiem. Nie używam dodatkowego modułu. Sent from my iPhone using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Nie wiem czy śledzicie tą serię, ale może komuś się przyda odcinek o Vario, bo było tu sporo pytań : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtass_nt Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Akurat update taranisa jest łatwiejszy niż zrobienie kupy po rycynie. 1. Odpalasz Companion - podajesz jakie parametry ma mieć firmware w zakładce ustawienia... o dziwo znajdziesz tam możliwość wyboru polskiego firmware. 2. podłączasz wyłączone radio do kompa przez kabel usb .. companion po pobraniu firmware grzecznie sie zapyta czy chcesz sflashować radio... wciskasz tak i pozamiatane. Ano się nie da bo to błąd w oprogramowaniu. Nie widzę tutaj nigdzie zakładki "ustawienia" (jedynie preferencje :]) Używacie skrótów myślowych i słownych a w ten sposób nikt nie załapie o co chodzi. Po podłączeniu wyłączonego radia do kompa nic kompletnie się nie dzieje. W necie nie znalazłem instrukcji krok po kroku jak wgrać nowy język (i nie chodzi tutaj o podmianę plików). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi