Lech Mirkiewicz Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Zanim coś zepsuję to wolę zapytać. Chcę podłączyć czujnik napięcia FBVS-01 https://77hobby.pl/frsky-fbvs-01-czujnik-napiecia-p-37.html do odbiornika D8R-ll Plus https://77hobby.pl/frsky-d8r-ii-plus-odbiornik-8ch-z-telemetria-p-33.html w którym mam już podłączony wariometr a na porcie A1 jest założona zworka. I teraz nie wiem czy mam wyciągnąć zworkę i podpiąć czujnik napięcia? Nic się nie zadymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinolesno Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Nic sie nie stanie, nie podajesz tam przeciez napiecia a jesli jest tam zworka to znaczy ze zwarcia tez nie zrobisz Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Nie ma tam napięcia? Czujnik jest podłączony do pakietu 3s. Poza tym zworka jest na pinie środkowym i dolnym a wtyk czujnika wpina się w górny i dolny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinolesno Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Nie ma tam napięcia? Czujnik jest podłączony do pakietu 3s. Poza tym zworka jest na pinie środkowym i dolnym a wtyk czujnika wpina się w górny i dolny.Ale pakiet podpiety jest jest zlaczem balansera do sensora, sensor podpinasz pog G- ground i A- aux, tam jest informacja o napieciu pakietu przesylana sygnalem cyfrowym, nie ma tam napiecia ktore zjara odbiornik. Jesli masz nadal watpliwosci to wejdz na strone dystrybutora frsky w pl i znajdziesz tam instrukcje odbiornika i sensora. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Nie ma tam napięcia? Czujnik jest podłączony do pakietu 3s. Poza tym zworka jest na pinie środkowym i dolnym a wtyk czujnika wpina się w górny i dolny.Ale pakiet podpiety jest jest zlaczem balansera do sensora, sensor podpinasz pod G- ground i A- aux, tam jest informacja o napieciu pakietu przesylana sygnalem cyfrowym, nie ma tam napiecia ktore zjara odbiornik. Jesli masz nadal watpliwosci to wejdz na strone dystrybutora frsky w pl i znajdziesz tam instrukcje odbiornika i sensora. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Na A podaję się sygnał analogowy a nie cyfrowy. Domyślam się, że odbiornik to d8r+, nie wiem jaki sensor autor pytania chce podłączyć - ale jeśli analogowy to jest to " zwykly" dzielnik napięcia. Co za tym idzie, napięcie jest podawane na A. A nie żaden sygnał cyfrowy. Oryginalny analogowy czujnik napięcia od frsky jeszcze trzeba odpowiednio ustawić do 3s. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomi_72 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Na A podaje się napięcie z dzielnika. Ze zworka na A podawane jest napięcie wewnętrzne odbiornika (jeśli to elektryk to będzie to napięcie BEC a). Dzielnik można zostawić tak jak jest w originale na 14.8 , ale przy 3 cela zmniejszy to dokładność pomiaru. Lepiej przelutować na trzy cele i będzie dokładniejszy pomiar napięcia. Resztę ustawia się w telemetrii w radiu. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Obyło się bez dymu polutowałem wszystko jak w instrukcji pisze. Wyjęcie zworki z A1 nie spowodowało żadnych zmian w działaniu wario, podłączyłem czujnik do A1 i elegancko nadajnik wyświetla napięcie lipola dokładnie takie jakie wskazywał miernik.Teraz tylko muszę "nauczyć" nadajnik gadać aby tak jak wario mówił mi jakie mam napięcie i jakiś alarm by się również przydał ale to już temat na po świętach. Dzięki za dotychczasową pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Teraz tylko muszę "nauczyć" nadajnik gadać aby tak jak wario mówił mi jakie mam napięcie i jakiś alarm by się również przydał ale to już temat na po świętach. Dzięki za dotychczasową pomoc By alarm odzywał się po spadku np. do 3,6v na najsłabszej celi: w przełącznikach logicznych dodajesz linię: (L01 gdy to pierwszy def. przełącznik, LCel - napięcia na najsłabszej celi, możesz zmienić na Cels, wtedy bada cały pakiet) L01 a<x LCel 3.60V --- --- --- a w funkcjach specjalnych: FSxx L01 GrajWartoś LCel 5s - po osiągnięciu napięcia na najsłabszej celi 3,6v co 5sek podaje napięcie na najsłabszej celi lub wersja dla całego pakietu: L01 a<x Cels 10.80V --- --- --- a w funkcjach specjalnych dodać: FSxx L01 GrajWartoś Cels 5s - po osiągnięciu napięcia na pakiecie 10,8v co 5sek podaje napięcie na pakiecie By radio gadało najniższe napięcie osiągnięte przez pakiet po naciśnięciu np. SH\|/ należy w funkcjach specjalnych dodać linię: FSxxx SH\|/ GrajWartoś Cels- 1x By radio gadało napięcie na najsłabszej celi po naciśnięciu np. SH\|/ należy w funkcjach specjalnych dodać linię: FSxxx SH\|/ GrajWartoś LCels 1x Oczywiście można pod jedno naciśnięcie podwiesić kilka działań, jak w przykładzie poniżej - komunikaty wygłaszane są kolejno, po naciśnięciu przycisku..W tym przypadku: wysokość, najniższe napięcie osiągnięte przez pakiet oraz napięcie chwilowe na najsłabszej celi. \|/ - strzałka w dół W Twoim przypadku nie masz chyba info o napięciach na poszczególnych celach więc użyj opcji z napięciem na całym pakiecie. Napięcie na poszczególnych celach jest przesyłane przy zastosowaniu sensora MLVSS lub FLVSS i odbiornika z serii X (ze smart ports) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lech Mirkiewicz Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Dzięki Piotr Super to opisałeś. Zaoszczędzi mi to pewnie dużo czasu. Co prawda jakiś czas temu przesiadłem się z Taranisa na Horusa ale to pewnie ma niewielkie znaczenie pracując na Open TX. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2019 Co prawda Horusa widziałem tylko na zdjęciach, ale raczej różni się od Taranisa tylko pięknym wyświetlaczem i jakością premium obudowy, gimbali i przełączników.. Trzeba przyznać, że obudowa Taranisa sprawia bardzo tandetne wrażenie, ale radio działa bez zastrzeżeń i możliwości do cena ma niesamowite(szczególnie w połączeniu z odbiornikami z wbudowanym altimetrem) i innymi czujnikami na smart ports.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan12 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Witam,mam problem ,karta SD czytała mi przez 30 sek.potem wyskakiwał error card.Skopiowałem ją na kompa,tylko ona ma 1Gb,a kupiłem 16Gb,(najmniejsza pojemność),czy Taranis to ruszy, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2019 kupiłem 16Gb,(najmniejsza pojemność),czy Taranis to ruszy, bez jaj(tych wielkanocnych) wsadź i się przekonasz... Problem mógłby być gdybyś wsadził kartę 128G, 1G czy 16G to jeden pies Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 18 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 Witam, mam takie pytanie: na załączonym zdjęciu widać zaznaczone znaczki - jak je zmienić? tzn. zmienić kierunek strzałki lub zamienić na minus. Przenoszę ręcznie ustawienia modeli do Taranisa + i mam problem z tymi strzałkami . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 18 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 Te znaczki pokazują w jakiej pozycji jest dany kanał. Ruszając drążkiem w lewo lub prawo zmienia się strzałka. Minus to neutrum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacekecaj Opublikowano 18 Maja 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2019 Ale ze mnie gapa . zasugerowałem się strzałkami na kanałach lotek, że przy prawej strzałka a przy lewej minus - a to po prostu w danym położeniu drążka prawa już się zaczęła wychylać a lewa jeszcze nie - proste. Dzięki Andrzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peeter Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Witam Prośba o podpowiedź, zaktualizowałem radio do v 2.2.3 ( 2019- zmieniłem datę na na aktualną, ale za każdym razem kiedy wyłączę i włączę ponownie radio resetuje się do daty 1970-01-01 https://drive.google.com/open?id=1EhbzhCHEov8AOSPqM9mmnwjYrU8hk62d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pjk11 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 Wymien baterie podtrzymujaca. Pozdrawiam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peeter Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 A widzisz, myślałem, że to coś z softem, dzięki Jeszcze jedno, jak jest u Was z tym Cnsp: Zużyte mAh baterii, formułę, mam ustawioną na "CONSUMPT" ale im nowszy soft, tym bardziej "przekłamuje" wskazania telemetrii, przykład: bateria 1500mAh, czujnik wskazał zużycie 1520! a po naładowaniu bateria przyjęła 1240 mAh. Nadmienię, że czujnik FCS-40A właściwie nalicza Ampery Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2019 https://pfmrc.eu/index.php/topic/38459-frsky-taranis/?p=706043 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 8 Lipca 2019 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2019 Czy w 9XD+ można sprawdzić wersję firmware wbudowanego nadajnika XJT ? Znalazłem na 7 stronie setupu swojego radia wpis XJTVER 512, ale to nie koresponduje szczególnie z dostępnymi na stronie frsky dwoma wersjami firmware: 2017-05-21 170317 2015-12-23 151223 chyba, że ktoś ma XJTVER 703 to by sprawę rozjaśniało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi