Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam zamiar zbudować Wicherka 10. Mam plany. Ale nie wiem jakiej użyc balsy,skejki, kleji itd.

Prosiłbym też o propozycje elektroniki.

Kupie 2 serwa hxt 900 :) :) :) :) :)

Zgóry dzieki Grzesiek :) :) :) :) :)

Opublikowano

W internecie jak poszukasz to znajdziesz skan książki "miniaturowe Lotnictwo" autor Wiesław Schier. Może też ją zakupić na allegro lub czasami choć to rzadkość wypożyczyć w bibliotece. Jak przeczytasz całą - a opisuje budowę wicherka to będzie Ci łatwiej go budować i oblatywać.

• Lubię to 1
Opublikowano
  W dniu 31.01.2014 o 15:33, Bartek Piękoś napisał:

Hmm... To znaczy, że inne wersje raczej nie są latające?

Chodziło zapewne o to, że bardziej opłaca się zrobić wersje 25 pod RC, a 10 pod swobodnie latający. :)

Opublikowano
  W dniu 31.01.2014 o 15:39, Patryk900 napisał:

Chodziło zapewne o to, że bardziej opłaca się zrobić wersje 25 pod RC, a 10 pod swobodnie latający. :)

Ale wersje 10 też można pod RC.

Opublikowano
  W dniu 31.01.2014 o 15:39, Patryk900 napisał:

Pod względem finansowym z pewnością 25 wyjdzie dużo drożej niż 10 jak chodzi o materiał i wyposażenie ... osobiście miałem Wicherka 10 i fajnie to latało ... jak będziesz robił to wydłuż mu przód dla lepszego wyważenia ja w swoim musiałem dołożyć ołowiu na dziób bo przód okazał się za krótki. Mój latał na silniku emax 2822 i pakiecie 3S 1300. Polecam ;)

Opublikowano
  W dniu 31.01.2014 o 16:29, przemo napisał:

Pod względem finansowym z pewnością 25 wyjdzie dużo drożej niż 10 jak chodzi o materiał i wyposażenie ... osobiście miałem Wicherka 10 i fajnie to latało ... jak będziesz robił to wydłuż mu przód dla lepszego wyważenia ja w swoim musiałem dołożyć ołowiu na dziób bo przód okazał się za krótki. Mój latał na silniku emax 2822 i pakiecie 3S 1300. Polecam ;)

Dzięki za odpowieć

Opublikowano
  W dniu 31.01.2014 o 15:33, Bartek Piękoś napisał:

Hmm... To znaczy, że inne wersje raczej nie są latające?

Zależy co rozumiemy przez latanie. Jeżeli chodzi o przewidywalne i krótkie starty, lądowania i eleganckie loty i loty z podstawową akrobacją to raczej Wicherek 25, który został przewidziany przez W.S. do radia. A jak do zabawy to faktycznie obojętne może być W10 a nawet styropianek.

Wbrew pozorom Wicherek jest dość pracochłonny, więc jak już wkładać w niego pracę to może w model którego będzie widać w powietrzu i na lotnisku. No ale to jest już ambitniejsze zadanie. Może zauważyłeś też, że wiele opisanych (a rozpoczętych) na forum realizacji Wicherków nie doczekało się szczęśliwego końca. Może jest jakiś powód ? Nie sądzisz ?

Opublikowano
  W dniu 1.02.2014 o 10:31, Pioterek napisał:

Zależy co rozumiemy przez latanie.

My, czyli kto? Czy dopuszczasz możliwośc, że jacyś "my" to nie Ty i odwrotnie?

Jeżeli chodzi o przewidywalne i krótkie starty, lądowania i eleganckie loty i loty z podstawową akrobacją to raczej Wicherek 25, który został przewidziany przez W.S. do radia. A jak do zabawy to faktycznie obojętne może być W10 a nawet styropianek.

Skąd wiesz, do czego Autorowi wątku ten model i jak chce nim latać? Nie wiedząc i sugerując wzorowanie się na Twoim modelu, w dodatku protekcjonalnie wypowiadając się o mniejszych wersjach Wicherka, zdajesz się zakładać, że z chwilą ukończenia przez Ciebie modelu 25M temat Wicherka został wyczerpany.

Może zauważyłeś też, że wiele opisanych (a rozpoczętych) na forum realizacji Wicherków nie doczekało się szczęśliwego końca. Może jest jakiś powód ? Nie sądzisz ?

Ja go/ich nie znam, ale znam sytuacje, że jak początkujący/młody porwał się na ambitny model, i nawet dzielnie radził sobie z budową, ale zorientował się, że koszt wyposażenia przekroczy 1000PLN (przykładowo), to dla niejednego zabawa w modelarstwo w tym momencie się skończyła.

P.S.

Znam kilka przykładów wersji 10, które latają całkiem sprawnie, potrafią to nawet robić dość elegancko.

Opublikowano

Bartek zupełnie się z tobą zgadzam uważam że jeśli ktoś chce budować Wicherka 10 albo nawet 5 to trzeba mu w tym pomóc a nie namawiać na coś innego.

Przeglądając ten temat wychodzi na to że tylko jeden Wicherek lata doskonale, dziwne bo widziałem różne wersje tego modelu i wszystkie latały bardzo dobrze w końcu Wicherek to nie model akrobacyjny.

PS.Grzegorz buduj i pokazuj jak Ci to idzie.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.