Tomek Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2016 Sobota rano w modelarni. Zrobiłem mocowania skrzydła do kadłuba.Mocowanie zrobiłem w ten sposób że przez dwa klocki sklejki przyklejone nad i pod pochwą rury skrzydła i przez rurę zrobiłem otwór fi4mm i na dolnym klocku dałem nakrętkę kłową. Śruba będzie przykręcana od góry, trochę to nie eleganckie i poszukam śrub ze stożkowym łebkiem , ale za to wygodne do składania na lotnisku, coś za coś. Tunele dolotowe zrobiłem z 6 warstw tkaniny 48 i po wyschnięciu wyszły trochę zbyt wiotkie, dlatego dziś położyłem na nie jeszcze warstwę tkaniny 100, teraz powinno być ok. A jak nie to jutro wyskoczę na 10 minut do modelarni i położę jeszcze jedna warstwę setki. Na razie tak wygląda postęp z budową modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scoobiemario Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Super wyglada. Wszystko zaczyna sie do kupy schodzic, i wygladac jak samolot!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Dzięki Mariusz. Dziś niedziela to w modelarni pustka, ale nie wytrzymałem i poleciałem zobaczyć czy tunele wyschły. Nie mogłem odpuścić okazji i zdjąłem z kopyta tunele, przeszlifowałem wloty i wyloty tyle o ile , i na taśmę klejącą przykleiłem je do modelu. Marnie to wyglądało poklejone na taśmę, dopasowane jak bym to po pijaku robił , ale zrobiłem test na ciąg i wyszedł mi 100g mniejszy niż bez tuneli bocznych. Jak dla mnie to super wiadomość , bo nie muszę kombinować z jakimiś dodatkowymi dolotami. Jak dopasuje tunele do siebie i do tunelu głównego jak Bóg przykazał , to myślę ,że różnica będzie jeszcze mniejsza ,albo wcale jej nie będzie. Tuneli wam nie pokaże, to najgorsze laminowanie moje w życiu, dopóki robiłem to tkaniną 48 to ładnie to wyglądało, po wzmocnieniu 100 wygląda to tragicznie z zewnątrz, tkanina na narożnikach poodchodziła od formy, trzeba było to wszystko poodcinać i oszlifować. Grunt ,ze tunele w środku są idealnie gładkie i okrągłe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Dziś był dzień testowania tuneli. Najpierw naładowanie baterii na full i test bez tuneli dolotowych, ciąg 1900-1950g czyli bardzo ładnie. Wyszlifowanie wszelkich nierówności przyniosło pozytywny efekt. Potem wkleiłem tak jak trzeba tunele laminatowe i kompletna porażka 1400g ciągu tylko. Potem wywaliłem te doloty i zastanawiałem się co zrobić , jak wybrnąć z tego problemu. Więc zatkałem wszelkie otwory które w gotowym modelu będą zakryte, powstały wloty proste , a powietrze dostawało się do środka tak jak sklejkowa konstrukcja kadłuba pozwalała, zero łagodnych zakrętów w środku. Ciąg 1850g. Jutro planuje zastąpić prowizorkę, balsowo-sklejkowymi wlotami(bez tuneli). Bardzo jestem ciekawy jaki będzie efekt. Na razie kiepsko to widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Budowa tartaka zakończona. Dziś wstępnie przeszlifowałem i po szpachlowałem wszelkie dziury i dołki. Jutro znowu szlifowanie i mogę się brać za oklejanie kadłuba folią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2016 Oklejanie folią jest dość trudne. Wszędzie obłości i trzeba nieźle się nakombinować , żeby to jakoś wyglądało. Osobiście średnio jestem zadowolony z jakości oklejania kadłuba. Dawno nie oklejałem niczego folią i musiałem szybko sobie przypominać wszystkie "myki". Na dodatek zbrakło foli na oklejenie całego modelu. W poniedziałek jadę do Lublina, to dokupię. W tej chwili jestem na etapie uzbrajania modelu, ster kierunku i wysokości już działają, zostało założyć serwa do lotek. Najgorsze to struganie formy na kabinkę, gdyby nie to ,to na weekend model byłby gotowy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Oklejanie folią, to jest to co mnie najbardziej przeraża w tartakach. Nie myślałeś aby pokryć balsę cienką tkaniną szklaną i potem normalnie pomalować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Obawiam się że waga byłaby za duża. Obaj mamy ciągle wątpliwości czy nam ciągu wystarczy zatem każdy gram się będzie liczyć. Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RobertK Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Obawiam się że waga byłaby za duża. Obaj mamy ciągle wątpliwości czy nam ciągu wystarczy zatem każdy gram się będzie liczyć. Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka Witaj Piotr Oklejanie cienką tkaniną szklaną i to z użyciem żywicy nie lakieru, wagowo było by porównywalne z klasycznym oracover-em. A przy odpowiedniej technologii może nawet lżejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Skończyłem uzbrajać Iskrę. Ponieważ brakuje tylko kabinki i kawałka folii to zważyłem model. Wyszło 2800g. Czyli na gotowo wyjdzie 2900g. Ciąg maksymalny 1800g. Powierzchnia 0,33m2 czyli obciążenie w granicach 100, czyli wolno to nie będzie lądować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawkar Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 To taka cegielka troche Czytajac Twoj post #92 gdzie zakladales o 700g mniejsza wage pewnie sie rozczarowales. Co tam przynajmniej z Pietka flaszke obalicie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Policzyłem dokładnie powierzchnie skrzydła w programie i wyszło mi 0,345m2. Co daje obciążenie 85g/dm. Tragedii nie ma, ale nadal to będzie szybkie lądowanie, tym bardziej , że ja zrezygnowałem z klap. Co do wagi to faktycznie spodziewałem się niższej. Trudno. Zobaczymy co pokaże w powietrzu. edit: środek ciężkości wychodzi 1cm przed środkiem rury nośnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Będzie dobrze. Co to jest dla odrzutowca 85g/dm2? Tylko odpowiedni pas i ścieżka podejścia i wiooo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2016 Iskra pomalowana, dwa dni oklejania i 30 minut malowania. Wyszło dobrze ,ale gdzie nigdzie podeszła farba pod taśmę maskującą i jutro muszę to poprawić. Zostało nakleić szachownice i naklejki. No i najgorsze oczywiście ciągle nie zrobiona kabinka. Jutro poszukam w modelarni materiału na zrobienie kopyta. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Bardzo fajnie wyszło Rozumiem, że farba natryśnięta na folię. A jaka folia i jaka farba? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Folia to Oracover standard biały. Farba w sprayu Moptip Duplo Color za 18 zł puszka. Jedna wystarczyła na cały model. Folia umyta i odtłuszczona rozpuszczalnikiem nitro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2016 Wielkie dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Dziś spędziłem 4 godzina na usuwaniu podcieków i pajączków oraz drobnych braków w malowaniu. Miałem robić kabinkę (kopyto), ale nie mogłem patrzeć na to że miejscami linie nie są idealnie równe i musiałem to poprawić. Ale za to miałem czas nakleić szachownice . Teraz siedzę i rysuję pozostałe naklejki, może w poniedziałek będę je mógł nakleić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pioterek Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Skończyłem uzbrajać Iskrę. Ponieważ brakuje tylko kabinki i kawałka folii to zważyłem model. Wyszło 2800g. Czyli na gotowo wyjdzie 2900g. Ciąg maksymalny 1800g. Powierzchnia 0,33m2 czyli obciążenie w granicach 100, czyli wolno to nie będzie lądować A z jakiej powierzchni planujesz starować - trawa, beton ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2016 Oblot planuje na lotnisku w Dęblinie czyli pas asfaltowy. Jak się nie uda to w Radawcu na trawce, ale to ostateczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi