Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak sobie myślę, że gość w wersji sportowej powinien latać w kasku, inaczej będzie miał problem z zatokami...

W moim Spcewalkerze II  latają od trzech lat bez kasków i nie chorowali mi jeszcze :)  Ale masz rację coś w tym jest

post-5634-0-74864600-1445966784_thumb.jpg

Oblot:

Jak zauważył Krzysztof pogoda była wymarzona ze względu na zdjęcia jak i na loty. Planowałem ten wtorek od kilku dni śledząc prognozę pogody w Radawcu. Na początku jak zwykle parę fotek przed lotem (tak na wszelki wypadek) i do roboty. Najpierw kołowanie i bieg po linii prostej. Model kołuje b.dobrze, robi ciasne manewry  a jak się rozpędzi to trzyma kierunek. Próba podniesienia ogona też wypadła dobrze, więc wypadało wystartować.

Start krótki jak na pierwszy raz, bardzo ładny. W powietrzu trymowanie SW (model zadzierał do góry) i tyle …… nic więcej. Silnik (jego kąty) ustawione prawidłowo. Próba klap - opuszczone i model nie zmienia poziomu,  więc pierwsze lądowanie zrobiłem od razu na klapach. Pierwsze lądowanie było jednocześnie testem podwozia, wyszło twardo i sprężyny w podwoziu miały nad czym popracować.  Następne lądowania już poprawne. Model chyba wyważony optymalnie po zdjęciu gazy łagodnie obniża lot. Lot od 50%  do 100% gazu poziomy.

Miałem dzisiaj tylko Mobiusa więc złożę jakiś mały film z oblotu, żeby trochę modelu było widać a na film „prawdziwy” poczekam na Gregory.

Latałem z dwoma kabinami i Sport wydaje mi się, że ma jakby zauważalnie mniejszy opór – przy tym samym położeniu gazu model jest szybszy. Wylatałem 3 kpl. pakietów każdy po 5,5min w powietrzu. Przed wymianą pozostawało jeszcze w pakiecie 30% pojemności.  Latałem raczej ostrożnie, żeby się do modelu najpierw przyzwyczaić (do jego dynamiki) - ale na jedna pętlę sobie pozwoliłem.

Dzisiejsze loty  to było sprawdzanie symetrii zakrętów i ćwiczenia startów i lądowań. Model mimo, że duży i wydawałoby się ciężki to startuje szybko i z dużą elegancją. W ostatnim locie domiksowałem SK z lotkami i trochę polatałem ostrzej – zakręty bardzo ładne. Wszystkie mocowania na magnesy wytrzymały, niczego w powietrzu nie zgubiłem – przydała się wcześniejsza odrobiona  lekcja z PZL P.24.

Klapy – lądowałem na klapach w pełni wychylonych (90 deg). Klapy są skuteczne (skuteczniejsze od moich dotychczasowych) mogłem włączyć je nad skrajem lotniska i  przyziemić już na ¾ jego długości przy pogodzie bezwietrznej .  Jak napisałem wcześniej wychylenie klap nie zaburza równowagi podłużnej modelu. Wykonałem również parę startów na półklapach – ok.

Myślę że to model konstrukcyjnie bardzo udany.

Tyle pierwszych wrażeń z lotów, model lata dobrze a jego pilot RC się szkoli co by pokazać więcej  :)

post-5634-0-88145800-1445969580_thumb.jpg

Opublikowano

Gratulacje.

Ładny model,teraz nic tylko odwiedzać wszelakie pikniki i dawać pokazy :) .

Najbliższy pokaz modelu w przedszkolu Wnuczki w wersji Dusty - dopytują mnie i dopytują  :)

Myślałem, że na pokazy to SE 5a bardziej ?

post-5634-0-47972300-1445970080_thumb.jpg

Nie bardzo wiem skąd trawa - śmigło wysoko nad ziemią, może to od kół ?

Opublikowano

Z obiema kabinkami samolot wygląda równie dobrze nie wyglądają jakby były doklejone na siłę. Obie są naturalnie pasujące do reszty kadłuba.

Gratuluję oblotu.

Opublikowano

Z obiema kabinkami samolot wygląda równie dobrze nie wyglądają jakby były doklejone na siłę. Obie są naturalnie pasujące do reszty kadłuba.

Gratuluję oblotu.

Dziękuję za wszystkie gratulacje, warto było popracować przez 8 miesięcy nad modelem, żeby przeżyć dzisiejszy dzień :) . 

post-5634-0-86972500-1445970698_thumb.jpg

Opublikowano

Trawa jest od kół. Ostatnio miałem takie piękne ślady na Me-262 - piękne, ciemne zabrudzenia... Zostawiłem je, dodają uroku, prawie jak ślady "dymu" z działek :)

Model ładny to pewnie i ładnie lata. Naprawdę fajnie wygląda, podoba mi się. Czekam na film :)

Opublikowano

GRATULACJE Piotr !!! Pogoda wymarzona do oblotu model prezentuje się super cieszę się że przez chwilkę mogłem popatrzeć jak stoi na murawie naszego lotniska,nie chciałem przeszkadzać w oblocie też wole w skupieniu zrobić to sam bez podpowiadaczy,a film nakręcimy jak już się wylanszujesz na tym typie modelu  :)

Opublikowano

GRATULACJE Piotr !!! Pogoda wymarzona do oblotu model prezentuje się super cieszę się że przez chwilkę mogłem popatrzeć jak stoi na murawie naszego lotniska,nie chciałem przeszkadzać w oblocie też wole w skupieniu zrobić to sam bez podpowiadaczy,a film nakręcimy jak już się wylanszujesz na tym typie modelu  :)

Dzięki Grzesiu, że rozumiesz. Budowanie  modelu na forum to jest duże obciążenie, no bo z definicji musi się udać.  A przecież tak nie koniecznie może być - ziemia ciągle przyciąga.   :)

post-5634-0-61799800-1445979793_thumb.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Budowanie  modelu na forum to jest duże obciążenie, no bo z definicji musi się udać.  A przecież tak nie koniecznie może być - ziemia ciągle przyciąga.   :)

Ani przez chwilę nie pomyślałem,że Ci się nie uda, nie Tobie :) Model piękny perfekcyjnie wykonany (jak wszystkie Twoje modele) wszystko przemyślane, obliczone ,wyważone,pilot doświadczony,opanowany. To murowany sukces. Gratuluję kolejnego wspaniałego modelu. Myślę,że nie tylko w kraju ale i na świecie nie ma takiego drugiego. Czekam na film, a może uda się zobaczyć lot Popylacza na żywo? Będę w Lublinie 2/11/2015. Pozdrawiam Lech

Opublikowano

Ani przez chwilę nie pomyślałem,że Ci się nie uda, nie Tobie :) Model piękny perfekcyjnie wykonany (jak wszystkie Twoje modele) wszystko przemyślane, obliczone ,wyważone,pilot doświadczony,opanowany. To murowany sukces. Gratuluję kolejnego wspaniałego modelu. Myślę,że nie tylko w kraju ale i na świecie nie ma takiego drugiego. Czekam na film, a może uda się zobaczyć lot Popylacza na żywo? Będę w Lublinie 2/11/2015. Pozdrawiam Lech

Dzięki Leszku za ciepłe słowa. Myślę, że jest to też i dobra robota J.Suchockiego, który konstrukcję "Popylacza" zaprojektował i dostarczył KIT. 

Oczywiście zapraszam na lotnisko, albo na kawę do mnie w zależności od pogody i Twoich możliwości. :)  

post-5634-0-25490100-1445982306_thumb.jpg

Opublikowano

Obiecany film z oblotu:

Podoba się ?

Na filmie widać moje pierwsze niezbyt udane lądowanie. Pisałem wcześniej dużo na temat podwozia w modelu  no i w sposób niezamierzony poddałem swoje podwozie weryfikacji. Gdybym nie miał założonych sprężyn, podwozie rozgięłoby się i pewnie oblot na ten dzień zostałby zakończony.

Opublikowano

Model "Made by Pioterek" zawsze poleci  :) . Gratulacje i podziękowanie za kolejną świetlną relację z budowy, która stanowi niezłe kompendium wiedzy na temat budowy modeli RC. 

Opublikowano

on tak wolno lata czy to film w zwolnionym tempie?

To jest rzeczywiste tempo jakim latałem. Ale będzie bardziej dynamicznie, jak poczuję się pewniej. :)

A nie zastanawiałeś się dlaczego tak wolno latają np. Antki - wloką się na niebie niemiłosiernie 190-250 km/h. To sprawa perspektywy z której patrzysz, obok Ciebie przeleci szybko daleko w perspektywie będzie się wlókł.

Model "Made by Pioterek" zawsze poleci :) . Gratulacje i podziękowanie za kolejną świetlną relację z budowy, która stanowi niezłe kompendium wiedzy na temat budowy modeli RC.

Dziękuję Rafale i życzę Ci również wiele radości z naszego hobby.

post-5634-0-81180600-1446048541_thumb.jpg

Opublikowano

A co słychać u Małych Sprawców tematu Popylacza ?

Od rozpoczęcia budowy modelu minęło 8 miesięcy. To dużo w rozwoju małego człowieka. Wnuk pozostał wiernym kibicem tematu, Wnuczka - no cóż tu natury nie da się oszukać, po fascynacji mechanicznymi zabawkami, przeżywamy obecnie okres Disney  "Frozen"  a więc mamy dużo mocy. :)

post-5634-0-76514700-1446106003_thumb.jpg

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.