sbogdan1 Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 Jeśli nie ogranicza Cię ilość kanałów, to podłącz kalpy i lotki na osobnych kanałach i po sprawie.Ustawisz wtedy różnicowość, butterfly_a. Klapy raczej tyle ile się da i musisz dodać do tego SW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 19 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2018 Gdy wychylę klapy w dół to model zaczyna strasznie pompować, nie sposób tak wylądować. Trzeba by było dodać do tego wychylenie lotek w górę, ale nie mogę tego zrobić bo mam lotki na jednym kanale. Mój odbiornik to Eleres. Chyba spróbuję z mniejszym wychyleniem klap i dodam do tego lekko ster wysokości w dół. lotki lotkami, ale skoro przy klapach w dół pompuje to zmiksuj je ze sterem wysokości i będzie ok.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 21 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2018 A próbowałeś do tego domiksowac wysokości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sagitt Opublikowano 25 Października 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2018 Na razie zmniejszyłem wychylenie klap. Jest dużo lepiej. Jak pogoda pozwoli to wypróbuję domiksować SW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 9 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2018 Co masz na myśli pisząc uruchomiłem klapy? Ustawiłeś je w pozycji do lądowania czy w pozycji do lotu termicznego? Jak masz sterowane klapy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 11 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Witam. Pewnie to co napisze o ustawieniu mojego Herona, wielu z waz już dawno ma zrobione w swoich modelach. Lubie kombinować z ustawieniami. W moim modelu ustawiłem trzy funkcje jakie wykonuje manetką gazu. 1. start - czyli tradycyjnie sterowanie silnikiem 2. Termika - wychylenie klap do 5% w dół 3. lądowanie -butterfly Funkcja 2 i 3 dzięki temu że są sterowane manetką gazu (w tym czasie silnik jest wyłączony) są bardzo płynne. Wychylenia lotek/klap bardzo precyzyjnie, tyle ile potrzebujemy w danym momencie Wykorzystałem do tego trzy fazy lotu odpowiadające każdej w/w funkcji. Lądowanie na butterfly sterowanym z manetki jest dokładniejsze. Oczywiście traktuje to wszystko jako zabawę. Przepraszam że wciąłem się w temat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys20000 Opublikowano 11 Listopada 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2018 Piotrze i tak to moim zdaniem powinno wyglądać - dołóż jeszcze jedną fazę speed też na tym samym drążku - czasami jest bardzo przydatna. To nie jest zabawa tylko prawidłowe podejście do sterowania modelem z wykorzystaniem możliwościowi współczesnych aparatur - to bardzo dużo uczy pilotażu i daje jeszcze więcej frajdy z latania tak ustawionym modelem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 27 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2018 Witam. Jak tam Wasze Herony. Ja Powoli będe swojego ustawiał od nowa. Dla tego chciałem Was zachęcić do śledzenia mojego tematu "Graupner MZ18/MZ24" w dziale aparatury. Będę w nim starał się przedstawiać Tutoriale z ustawieniami aparatury pod motoszybowiec Heron a tym samym ustawienia Herona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sknera771 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Witam. Pewnie to co napisze o ustawieniu mojego Herona, wielu z waz już dawno ma zrobione w swoich modelach. Lubie kombinować z ustawieniami. W moim modelu ustawiłem trzy funkcje jakie wykonuje manetką gazu. 1. start - czyli tradycyjnie sterowanie silnikiem 2. Termika - wychylenie klap do 5% w dół 3. lądowanie -butterfly Funkcja 2 i 3 dzięki temu że są sterowane manetką gazu (w tym czasie silnik jest wyłączony) są bardzo płynne. Wychylenia lotek/klap bardzo precyzyjnie, tyle ile potrzebujemy w danym momencie Wykorzystałem do tego trzy fazy lotu odpowiadające każdej w/w funkcji. Lądowanie na butterfly sterowanym z manetki jest dokładniejsze. Oczywiście traktuje to wszystko jako zabawę. Przepraszam że wciąłem się w temat Mam pytanie czysto techniczne, co się stanie gdy podczas fazy 3 masz drążek ustawiony np. w połowie i w tym momencie przełączysz się na fazę 1, powiedzmy że chcąc odejść na drugi krąg. Butterfly się wyłączy a silnik ruszy na 50% czy musisz manetką zjechać do zera i od nowa w górę by uruchomić silnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 27 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2019 Silnik ruszy z prędkością proporcjonalną do wychylenia drążka gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 28 Stycznia 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2019 Dokładnie tak jak napisał mój przedmówca. Butterfly się wyłączy a załączy silnik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 28 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2020 Witam. Dziś izolujac się od reszty świata polatałem Heronem. Większość ustawień jakie mam zrobione sprawdzają się idealnie. Doszło jedno nowe ustawienie. Przy zaciaganiu SW, wychylaja się nieznacznie klapy w dół. Sprawdza się to fantastycznie w tym modelu. Dużo lepiej wykonać ciasny skręt lub kręcić się ostro w kominie. Dziś to doświadczyłem i polecam. O tym ustawieniu przeczytałem na naszym forum z f5j.P.S. Dziś termika była świetna. Z 80m wszedłem na 278. Nawet ptaszysko z mojego komina się zdziwiło co heron wyprawia.Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Elegancko : Heron to dobry model. Do rekreacji oczywiście. Ja swoim latam dość intensywnie już 2,5 roku i jestem bardzo zadowolony.A Twoje nowe ustawienie jeśli nie masz nic przeciwko? również przetestuję. Niby oczywista rzecz a jakoś nie wpadłem na to. Swoim wyszedłem kiedys w termice na 610m ( mierzone Altisem) .Na zboczu też wspaniale się spisuje nawet przy nieco silniejszym wietrze także lataj , trenuj i wstawiaj posty. A tak z innej beczki....przez pandemię nasze forum ożyło? Chyba to jedyny plus w obecnej sytuacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, Ares napisał: Na zboczu też wspaniale się spisuje nawet przy nieco silniejszym wietrze koledzy Heronowcy taki filmik prezentujący możliwości Herona(linka mam od Bogusia, dzięki): W dniu 28.03.2020 o 15:17, dekooral napisał: Przy zaciaganiu SW, wychylaja się nieznacznie klapy w dół snap flap - stosuję na całej szerokości spływu i model zawija w miejscu klapy z lotkami(camber) wychylają się w przeciwną stronę niż wysokość(czyli mix caber z wysokością), wielkość wychyłu dobiera się eksperymentalnie, różne modele różnie reagują Zjawisko polega na chwilowej zmianie profilu płata - zwiększa się wypukłość/siła nośna i jednocześnie obniża prędkość przeciągnięcia umożliwia ciaśniejsze zwroty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2020 Miałem na myśli trochę wyższe góry ...?jednakże trzeba uczciwie przyznać ,że nieźle zasuwa , choć ja preferuję nieco inny styl latania ; bardziej makietowy .Ale tak też można oczywiście. Do takiego bardziej ostrego latania to lepszy byłby Funray. Ale jak widać i Heronem można. Zresztą nie ważne jaki sie ma model ,ważne żeby kochać latanie i modelarstwo w ogóle . Mało nas w dzisiejszych czasach zostało...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar_io Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Witajcie, Konfigurował ktoś z Was niedawno Herona jeśli chodzi o wyposażenie? Poprzednie strony są z przed dwóch lat, niektóre silniki, serwa nie są już dostępne. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Siemanko! Posiadam w swoim hangarze ten model kupiłem że względu iż powracam do modelarstwa po 5latach i musiałem przypomnieć sobie latanie ? Jak dla mnie lata rewelacyjnie! Kupiłem nieużywaną używkę od kolegi modelarza. Wyposażenie: Silnik Redox 1500/1200 Regulator Redox 45A Śmigło Aeronaut 10x5 Serwa klapy/lotki Hitec 81 Kierunek Wysokość Redox90S (będę wymieniałem na Serwa z metalowymi trybami ponieważ serwo plastikowe na sterze wysokośći jest ryzykowne) Bateria 2700mah 30C 3s Odbiornik Minima6T 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ares Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Również posiadam Herona i potwierdzam Twoją opinię ,że to bardzo fajny i dobrze latający model ale moim zdaniem nie jest najłatwiejszy w pilotażu . To serwo wysokości Redoxa wymień jak najszybciej bo szkoda ryzykować dobrego modelu. U mnie w ogonie jest HS-65BB :piąty sezon model lata bez problemu. Pozdrawiam i gratuję. Macie piękne lotnisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriuRC Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 18 godzin temu, Ares napisał: Również posiadam Herona i potwierdzam Twoją opinię ,że to bardzo fajny i dobrze latający model ale moim zdaniem nie jest najłatwiejszy w pilotażu . To serwo wysokości Redoxa wymień jak najszybciej bo szkoda ryzykować dobrego modelu. U mnie w ogonie jest HS-65BB :piąty sezon model lata bez problemu. Pozdrawiam i gratuję. Macie piękne lotnisko. Muszę zakupić to serwo na wysokości aby nie było przypału. kilkadziesiąt lotów za mną tym modelem nie robie nim akrobacji tylko szybowanie i łapanie termiki jak narazie model lata bez przygód ma na sobie normalne ślady użytkowania i niech tak pozostanie. Pozdrawiam i życzę miłego użytkowania szybowca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGJ Opublikowano 29 Maja 2023 Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2023 Było pięknie... ale mój błąd i trzeba będzie odbudować... \ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi