Skocz do zawartości

Moja pierwsza drukarka 3D - Prusa Steel (aka cordobesa)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Michał powiedz mi jedną rzecz bo nie mogę rozgryźć :)

Zamontowałem prowizorycznie ten opto :

srSM4X.jpg

Problem pojawia się przy zerowaniu osi, po podłączeniu opto i zerowaniu Z extruder przy zerowaniu idzie mi w górę zamiast w dół jak do tej pory. Gdzie to przestawić ? Nie używam repetriera itp. wszystko konfiguruję ręcznie w Marlinie.

Opublikowano

Ja mam repetiera ale pewnie w marinie będzie podobnie, ja bym przestawił wartość #define Z_HOME_DIR , jeśli masz 1 to -1 albo odwrotnie.

Możesz też spróbować wpiąć wtyczkę silnika Z na odwrót w rampsa i też da radę :)

Opublikowano

Jednak to nie sprawa ustawień .. Ramps po prostu nie widzi endstopa (identycznie się zachowuje po odłączeniu od płytki). Idzie parę sekund w górę i się zatrzymuje. Sam w sobie endstop działa, dioda świeci, po włożeniu w szczelinę czegoś gaśnie. Nie wiem jak to ugryźć, na poprzednim Rampsie mi działało na tym nie chce. Mechaniczny wciąż działa prawidłowo.

Opublikowano

A co ci pokazuje jak odpalisz komendę testową (w repetierze M119) ?

Powinno wyskoczyć coś w stylu x_max:L y_max:L z_max:L

Sprawdź czy przy Z_MAX zmienia ci się H/L jak zasłaniasz szczelinkę czy nie.

• Lubię to 1
Opublikowano

Sprawdziłem, zmienia się, ale już widzę w czym problem. Opto działa mi w odwrotnej logice. X i Y_min mam : open a Z : Triggered. Po włożeniu w szczelinę zmienia się na open. Powinno być odwrotnie, muszę poszukać w marlinie gdzie to przestawić.

Działa ..

// The pullups are needed if you directly connect a mechanical endswitch between the signal and ground pins.
const bool X_MIN_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.
const bool Y_MIN_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.
const bool Z_MIN_ENDSTOP_INVERTING = false; // set to true to invert the logic of the endstop.
const bool X_MAX_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.
const bool Y_MAX_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.
const bool Z_MAX_ENDSTOP_INVERTING = true; // set to true to invert the logic of the endstop.
#define DISABLE_MAX_ENDSTOPS

Dzięki za naprowadzenie z tym M119, od razu pokazało w czym problem.

Opublikowano

Będę, ale za dwa tygodnie. Mama dziś do mnie przyleciała na trochę i szkoda czasu na pierdoły ... ;):) Jest bardzo solidne :)

Opublikowano

Jestem w połowie montażu. Extruder pasuje idealnie do wózka bez potrzeby jakiś przeróbek. Do pozostałych elementów musiałem dorobić z mosiądzu odpowiednio wycentrowane gwintowane tulejki prowadzące wszystko po prętach obu osi Z. Otwory na 4 śrubki były już przygotowane i nagwintoane M2 w elementach co znacznie ułatwiło robotę. Gdyby sie ktoś zdecydował na taki upgreade to zrobiłem na wszelki wypadek kilka sztuk na zapas i zapisałem program na przyszłość, więc mogę dorobić.

Fi7jrB.jpg

UF8Qy2.jpg

9FqPS3.jpg

Otrzymałem również nieco lepsze pręty gwintowane Z-etek z nierdzewki.

Pojawił się jednak mały problem, nad którym obecnie pracuję.

Okazało się, że w nowych elementach jest inny rozstaw pomiędzy tym gwintowanym a prowadnicą 8 mm. Rozstaw jest o 3.5 mm większy, co wiąże się z małą przeróbką elementów ramy. Na dolne podstawy dorobię dokręcane nakładki ze sklejki natomiast górne wykonam od nowa z nowym rozstawem. W zasadzie na tym powinny się zakończyć obecne modyfikacje.

Opublikowano

A ja dziś otrzymałem list od Kacpra

a mianowicie złożyłem u niego podpory do mojego CNC

no i wyglądają suuuuuuuuuuuuuper

Dzieki Kacper GOOD JOB :)

post-5474-0-82594900-1457785234_thumb.jpg

Opublikowano

spoko, polecam się na przyszość .. dla pocieszenia napiszę, że szybko będziesz miał okazję się odwdzięczyć i dorobisz mi górne elementy ramy bo z tego co pamiętam wycinasz w drewnie, ale nie miałem jeszcze okazji się zapytać :)

Opublikowano

No to niewiele ci już brakuje do uruchomienia.

Ja ostanio zebrałem od znajomych woreczki pochłaniające wilgoć, bo miałem filament w worku i  jak drukowałem to na początku trochę strzelało.

Opublikowano

Coś właśnie czytałem o problemach "mokrego" filamentu, ale jeszcze nie doświadczyłem.

Biorę się za składanie, dziś przyszły elementy wycięte przez Roberta. Dzięki wielkie za wycięcie i szybką wysyłkę !! :) Fajnie, że na weekend doszło, biorę się za malowanie i jak nie będę miał żadnych wycieczek z pasowaniem endstopów to jeszcze dziś powinna odbyć się próba.

QBSDUl.jpg

Opublikowano

Tak jak Michale prosiłeś tak i "ogłaszam" :)

Koniec :) Wszystko już chodzi na "metalu". Nie wiedziałem czego oczekiwać, ale drukarka znacznie się wyciszyła i usztywniła. Wydruk jest dużo stabilniejszy i wizualnie widać poprawę. Osie Z są teraz na sztywno a nie na luźnych nakrętkach i ma to pewnie jakiś wpływ, dzięki czemu mogłem znacząco zwiększyć akcelerację. 

Chwilowo wstrzymałem się z montowaniem opto. Myślę jak go odpowiednio zamocować by wymiana dyszy nie wiązała się za każdym razem z resetowaniem ustawień. Zmniejszyłem znacząco prędkość zerowania Z. Obecnie extruder w razie opóźnionej reakcji zacznie mi się wbijać w stół czego wolałbym uniknąć ;) Wcześniej w razie co wszystko unosiło się na nakrętkach.

Zabieram się właśnie za projektowanie obudowy elektroniki, pomysł jest i będzie fajnie. Zamówienie wycięcia złożę u Roberta, mam nadzieję, że się nie pogniewa :) :)

Zrobiłem próby wydruku na dyszy 0.2 mm i na razie jestem zawiedziony efektami, muszę więcej poeksperymentować z ustawieniami ..

ddnZOt.jpg

Opublikowano

Dzięki !! Będzie jeszcze fotka zabudowy, ale to wkrótce. Czekam natomiast na efekty prac u Ciebie, bo niegrzecznie zająłem Ci temat co nie znaczy, że nie czekam co tam u Ciebie w drukarkowym świecie :)

Opublikowano

Ostanio skupiam się bardziej nad wykorzystaniem drukarki niż jej zmianami :). Nie chcę nic ruszać jak działa dobrze, może jak skończę projekt drukowanego quadrcoptera to ruszę z tematem.

Chciałbym w końcu zabrać się za inne ciekawe filamenty.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.