jarek996 Opublikowano 19 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 52 minuty temu, Józef 21 napisał: A tu proszę są w zasięgu ręki. Tak w zasoegu reki, to moze nie. Trzeba ich troszke poszukac, bo nie sa ( byly) to najpopularniejsze silniki na naszym globie Ale szukanie ich na calym swiecie ( nowych i uzywanych), to tez fajna przygoda ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Józef 21 Opublikowano 19 Października 2022 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2022 Mieszkasz nie w kraju tylko w Europie a to jest kolosalna różnica. Odważyłem się w okresie pandemii parę zamówień dokonać z Ali wszystkie dotarły w miarę szybko a za te które nie dotarły dostałem zwrot środków. Ale wracając do twojego hobby też mnie to kręci z zawodu jestem mechanikiem, więc takie silniki to rarytasy. Lecz niestety nie stać mnie na takie, jestem na emeryturze i starcza mi na godziwe życie tutaj w kraju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 6 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Mam do nich słabość 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 2 godziny temu, MASK napisał: Mam do nich słabość ?? Ten to mam TYLKO jeden, ale jak wiesz, ja mam slabosc do R120 4-C. Chyba ze 4 nowe i 5 uzywek ? Dalej nie moge 35 zlapac. Dosyc rzadko ostatnio wystepuja. Walcze teraz o 240. Jest uzywka, ale Niemiec nie wysyla, tylko odbior osobisty. Kolega jedzie przez jego miejscowoc za miesiac i bylem gotow zaplacic teraz, a odebrac pozniej. Nie odpowiedzial na razie. Cena rewelacyjna : 400 EUR. Jest tez nowa we Wloszech, ale Pan Makaron chce 1200 EUR. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Czy moze mi ktoś wytłumaczyć jak ta Enya diesel działa?Przecież tam są zawory i nijak nie ma jak przeciwtłoka tam umiejscowić.Jak tam się odbywa regulacja kompreji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Teraz, jarek996 napisał: ?? Ten to mam TYLKO jeden, ale jak wiesz, ja mam slabosc do R120 4-C. Chyba ze 4 nowe i 5 uzywek ? Dalej nie moge 35 zlapac. Dosyc rzadko ostatnio wystepuja. 42 minuty temu, Grzesiek napisał: Czy moze mi ktoś wytłumaczyć jak ta Enya diesel działa?Przecież tam są zawory i nijak nie ma jak przeciwtłoka tam umiejscowić.Jak tam się odbywa regulacja kompreji? Marcin Ci pewnie wytlumaczy, bo ja sie niestety na Dieslach NIE znam ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qzyn Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 Hej, w Enya diesel zamiast świecy zarowej jest śruba regulująca kompresje/stopień sprężania, poprzez zmianę pojemności komory spalania. Przeciw tłok niepotrzebny a zakres regulacji wystarczający jak widac. Motorek raczej rzadko spotykany 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 12 minut temu, Qzyn napisał: Hej, w Enya diesel zamiast świecy zarowej jest śruba regulująca kompresje/stopień sprężania, poprzez zmianę pojemności komory spalania. Przeciw tłok niepotrzebny a zakres regulacji wystarczający jak widac. Motorek raczej rzadko spotykany Laser (ulubione silniki Twojego kolegi z lotniska ?), tez ma ( albo mial ) DIESLA w swoje ofercie. https://www.rcscrapyard.net/laser-diesel-engines.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 6 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2022 5 godzin temu, Grzesiek napisał: Czy moze mi ktoś wytłumaczyć jak ta Enya diesel działa?Przecież tam są zawory i nijak nie ma jak przeciwtłoka tam umiejscowić.Jak tam się odbywa regulacja kompreji? Tu jest dokładny opis: Old Tunes On New Fiddles-The Enya 4-Stroke Diesels (recenzja Adriana Duncana) (modelenginenews.org) 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 9 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2022 Przed chwila wciagnalem silnik ENYA 90-4C za 50 EUR. Niemiec pisze, ze sprzedaje jako defekt i do naprawy (bo dawno go nie odpalal), choc pisze tez, ze kreci i ma dobra kompresje. Silnik wyglada na prawie nowy (choc pewnie cos tam smigal). Pokaze go z bliska, jak dojdzie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 14 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2022 Dzisiaj ukazal sie anons z silnikiem ENYA V240 ( uzywka) za 250 EUR!!!! Napisalem zeby przyslal wiecej fotek i faktycznie przyslal jeszcze 4. Zapytalem, czy moge zaplacic z opcja OBEJRZEC przed zaplata. Odpisal, ze sie w to nie bawi .Pozniej napisalem (bo bylo to juz BARDZO podejrzane) , zeby przyslal fotke ,ale polozyl obok banknot 10 EUR . Napisal, ze nie ma 10 EUR. No to napisalem, ze 1 EUR tez wystarczy. Napisal, ze nie ma ? Zglosilem go jako podejrzanego sprzedawce. Teraz dostalem maila , ze widza ze bylem z nim w kontakcie i zeby nie kupowac, bo to jest oszustwo!!! Mialem nosa. 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 No i zlapalem w koncu (na Ebay) nowy silnik ENYA 35-4C. Kosztowal mnie (z przesylka do Szwecji) 573 dolary australijskie. Koles ktory ze mna walczyl, stanal 5 dolarow przde mna ?. Myslalem, ze pyknie dalej, ale sie udalo. Jest to ostatni w kolekcji ( na razie?), jakiego mi brakowalo. Sa jeszcze DIESLE, ale o nich nigdy nie myslalem. Tyle ze nigdy nie mow nigdy, jak to mawiaja ? Na razie jednak jestem zadowolony i mam chwilowo spokoj. W przyszlosci moze zajme sie DIESLAMI i 120R z pompa, ale zadnego cisnienia nie mam. Musze teraz zrobic remanent w nowych i uzywkach. Robie remanent z innymi rzeczami, wiec z silnikami spalinowymi tez powinienem. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Jarku a czy male dwusowy też sa w twojej kolekcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 ZADNYCH dwusuwow! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 6 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 No i jakieś wodne były. A 40-4c masz? Bo chyba mi umknęło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 Mam 3 godziny temu, MASK napisał: A 40-4c masz? Tak. Dwa lata temu chyba trafilem. Musze sie cofnac w watku i sprawdzic, bo pewnie o tym pisalem. Musialem tylko dokupic do niej pudelko ( z USA , chyba nawet przez Ciebie do Pawla poszlo). Zestaw narzedzi wezme z jakiejs 40. No i mam dieselka na oku ? Na dniach sie rozstrzygnie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 6 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 22 minuty temu, jarek996 napisał: No i mam dieselka na oku ? Na dniach sie rozstrzygnie . 41 czy 36? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 6 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2022 36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MASK Opublikowano 7 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 Ten za 200 Jurków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarek996 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2022 Marcin; gdybym ja pamietal ile za wszystko placilem, to moze bym sie w koncu opamietal. Lepiej nie wiedziec (ale calkiem mozliwe, ze tyle co piszesz) ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi