Wiesiek1952 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Słowo „kompan” ma nieco pejoratywny wydźwięk. Znacznie lepiej zabrzmiało by „kolega”. Ale może ja staroświecki jestem. Jesteśmy po „processingu”. 2 godziny na 4 lataczy. Sprawdzano wszystko - firmware w Altisie, połączenia do odbiornika, masę modelu. Trwało to i trwało. Nam się udało załapać na początek. Wiele teamów jeszcze czeka w pełnym słońcu przy +32 na betonowej płycie. Mamy „clearance”, modele oznakowane. O 20:00 opening ceremony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Wiesiu, a spotkanie liderôw zesopłów? Co tam macie do ustalenia? Edit Koniecznie zróbcie wspólne zdjęcie polskiej ekipy z modelami ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys20000 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 A co tam focić przecież wiadomo same Jantary Bo Tomek nie pozwoli latać tym czymś na U Junior ma jeszcze jeden inny model ale młody jest można wybaczyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Junior ma dwa inne. Tomek ma dwa Vertigo. Zdjęcia porobiły jak się trochę uspokoi. Na razie wsxysto na szybko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quant Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Coś mi się tutaj nie dodaje w zawodach są wyniki tylko 2 zawodników. A co z resztą? Trenują, obserwują, pojechali i nie latają? Czy zaczynają dopiero od poniedziałku latać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 MŚ zaczynaja się od poniedziałku. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys20000 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Wyżej są wyniki ET i tam startował tylko Wiesław i Konrad. Od niedzieli czyli dziś są MŚ i tam będzie 3 naszych seniorów i 1 junior czyli Wiesław, Wojtek, Tomek i Adam Przy takiej liczbie zawodników w ET latanie modelami przeznaczonymi na MŚ to szaleństwo, a i nie wiele da się polatać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Właśnie trwa meeting Team Managerów. Jest zabawnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys20000 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Dawaj relacje co tam ustaliliście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Krzyś, wszystko jest w przepisach FAI chyba, że jakieś lokalne fiu bździu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 ... chyba, że jakieś lokalne fiu bździu. Organizator to Dudasz, więc można się spodziewać wszystkiego. Kurde wróciłem ale jestem padnięty. Jutro postaram się opisać swoje spostrzeżenia z PreConterst -u. Jestem zachwycony że mogłem brać udział w tej imprezie. W zasadzie poza bodaj 4 reprezentacjami byli wszyscy którzy teraz będą rywalizować w pierwszych MŚ F5J. Taka impreza w pobliżu pewnie nie przytrafi się przez następną dekadę, więc tym bardzie jestem zachwycony że byłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys20000 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 No właśnie nie koniecznie. To co jest w przepisach to jedno ale zawsze mogą być zasady lokalne i czasami one są naprawdę ciekawe, a ze to MŚ to może być gorąco. Np. jakieś strefy wyłączone z lotów i jak to będzie egzekwowane. A zasad lokalne mogą w zasadzie dowolnie zmieniać przepisy. Sędzia Główny ustala i już Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 A co ja napisałem o lokalnych fanaberiach? No, mogą być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek1952 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Meeting trwał i trwał. Jaja. Dyskusje głównie o niczym. Z czegoś co powinno być "spotkaniem informacyjnym" zrobił się "klub dyskusyjny" co by tu zmienić w przepisach od jutra. Najbardziej rozbawiło mnie pytanie o to jak ma się syrena do czasu i czy można startować "w syrenie". Kurde, to są Mistrzostwa Świata a wychodzi, że ludzie podstawowych przepisów nie znają. Nawiasem mówiąc odpowiedź wywołała ryk śmiechu na sali - odpowiadający się pomylił ale skorygował błąd. Siedziałem obok Team Menagera od "kiwi". Ilość uwag wymienionych między nami w trakcie dyskusji... wow. Najczęściej było odczytywanie przepisów FAI, które wygladało tak - punkt x.xx.xx mówi zzzxxzz, (ktoś z sali ale...), poczekaj - dalszy podpunkt mówi zzzxxxrrrxxx, (ktoś z sali ale...), poczekaj - kolejny podpunkt mówi... Moja prośba, żeby nie zmieniać reguł gry na dzień przed zawodami uzyskała aplauz części zgromadzonych (cokolwiek by to nie znaczyło) :-) Ustalono jak następuje: - nie wolno zmieniać kierunku lotu przez pierwsze 3 sekundy po starcie (cokolwiek by to znaczyło tj. nikt nie wie czy zmiana o np. 10 stopni jest OK czy nie) - oczywiście ogólnie chodzi o to żeby nie robić wariackich manewrów 1 sek po starcie..., - nie wolno zawracać przy lądowaniu w odległości mniejszej niż 10 m od punktu lądowania (cokolwiek by to znaczyło, tj. nikt nie wie kto i jak ma to zmierzyć), - strefa bezpieczeństwa nad korytarzem wynosi 3 m (cokolwiek by to znaczyło, tj. nikt nie wie jak to sprawdzić), - strefa bezpieczeństwa nad namiotami wynosi 6 m (cokolwiek by to znaczyło, tj. j.w.). Kropka. Tyle w temacie. Zajęło to ze dwie godziny. PS. Jakies pół godziny zajęło ustalenie zrozumienia prostego stwierdzenia w przepisach, że CD "must" ustalić kierunek lądowania bo CD twierdził, że "may"... No comments... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papuga Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Nie tylko Jantary u naszych latają. Nowy lekki model Tomka. Australijczycy mieli czas na zdjęcia i wrzucenie na Facebooka. za https://www.facebook.com/groups/321263461538040/?fref=nf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzys20000 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Tak przepraszam i biję się pierś. Są jeszcze również nasze Polskie Vertigo od Jarka, którymi lata Tomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Wieści po pierwszym dniu z Trnawy z MŚ F5J 2019 są dobre. Adaś z naszej ekipy wypadł najlepiej. Ma tysiaka i dwa loty powyżej 975pkt. W seniorach Tomkowi brakuje 14 pkt do finałów (czyli do 14 miejsca), Wojtek miał pierwszy słabszy lot i teraz ciąży na nim ogromna presja bo już wszystkie loty trzeba mieć dobre. Ale znając Wojtka poradzi sobie z tą presją i jutro nadgoni wynik. Wiesław dolatał wszystkie loty i miał świetne lądowania i jest bardzo stabilnym członkiem drużyny. Podzielam zdanie Jo Wursta który twierdzi, że najbardziej zadowolony i najbardziej ceni sobie wygrane w drużynie, o dziwo nie te indywidualne ale właśnie drużynowe. Ja też bardzo bym był dumny z chłopaków gdyby drużynowo stanęli na podium. Jeszcze jutro dzień spokojny bo pogoda stabilna, ale od środy zaczną się prawdziwe Mistrzostwa. Zapowiadany jest wiatr w okolicach 8m/s ciągłego i do 15m/s w porywach. Trzymam kciuki za wszystkich chłopaków ale szczególnie za tego najmłodszego i najstarszego członka naszej ekipy. PS. Jutro dalsza króciutka relacja z MŚ F5J 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Jest już coś w sieci na gliderscore Tylko ze to jest dopiero początek, jeszcze będzie drop. Popatrzeć zawsze warto jak to szło w rundach Bardzo ciekawe http://www.gliderscore.com/OnLineScores.aspx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojcio69 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Fajnie się czyta takie relacje z informacją, że wszyscy zadowoleni. Z wyników widać, że loty stabilne. No faux pas przytrafił się Wojtkowi w pierwszym locie, ale o Wojtka się nie martwcie - wie co robi. Szczególnie cieszy sukces młodego, choć nie ma jeszcze list juniorów. Oby tylko od środy pogoda nie decydowała o kolejności na listach, a doświadczenie i umiejętności. Trzymam kciuki i życzę "pudła". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TommyTom Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Wojtek, jak przywieje to tabelę przetrzepie. Dla naszych to szansa, dla innych też. Kibicujemy !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi