Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, wiem, znowu dwudziesty dziewiąty...ale jak kiedyś wspomniałem moje następnych kilka modeli będzie z szachownicami.

Wiele osób robiło już 29tkę. Niepokonanym mistrzem dla mnie jest kolega Rosomak a ostatnio i model Marcelizora mi się bardzo podobał.

Na razie siedzę w sketchupie i rysuję.

post-7718-0-29571500-1480710711_thumb.jpg

Rozmiar jeszcze nie ustalony, ale raczej z tych większych, coś około 100cm rozpiętości.

Materiał depron i inne pianki.

Plany w poście tutaj

Opublikowano

Metr rozpiętości - spory model. Robercie jaki napęd przewidujesz ? Bardzo podobają mi się twoje projekty więc będę chętnie tu zaglądał. Najgorsze w tym jest to, że efekty Twojej powodują u mnie spadek samooceny.

Opublikowano

I vice versa Krzyśku :)

Z tym rozmiarem to jeszcze nie wiem, może 90cm może 100cmm, takie widełki. Zobaczę jak skończę go rysować w sketchupie.

Napędem będzie FMS EDF 70mm na 4S, taki sam jak w MiG-23.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Postępy - po malutku.

Rozpietość jeszcze się waham. Może chińskim targiem zrobię 95cm rozpiętości.

Superhornet ma 90cm rozpiętości i 120 długości.

Chciałbym aby było małe obciążenie powierzchni nośnej, a te 5 czy 10cm różnicy to nie zrobią dużej różnicy w wadze szkieletu z depronu.

post-7718-0-26361000-1484328531_thumb.jpg

Wymyśliłem sobie takie moduły, część dziobowa, centropłat, gondole silnikowe, skrzydła odejmowane, jakby miały być metrowe.

Opublikowano

Postępy - po malutku.

Rozpietość jeszcze się waham. Może chińskim targiem zrobię 95cm rozpiętości.

Superhornet ma 90cm rozpiętości i 120 długości.

Chciałbym aby było małe obciążenie powierzchni nośnej, a te 5 czy 10cm różnicy to nie zrobią dużej różnicy w wadze szkieletu z depronu.

attachicon.gifmig-29-04.jpg

Wymyśliłem sobie takie moduły, część dziobowa, centropłat, gondole silnikowe, skrzydła odejmowane, jakby miały być metrowe.

Planujesz skrzydła montować na bagnety? Skrzydło płaskie z np.; KFm2 czy jakiś profil przewidujesz? Lotki  w skrzydłach, stery kierunku czy tylko tylne stery jako wysokość i kierunek?

Opublikowano

Jednak rozpiętość będzie 100cm, długość 120cm.

Skrzydła będą demontowalne, z profilem co ręka da.

Sterowanie klasyczne, pełne.

post-7718-0-49908000-1485001878_thumb.jpg

Czas wydrukować plany i zacząć wycinać. :)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czyżby w tym rozwiązaniu średnica turbiny EDF wypełniała całą średnicę tunelu dolotowego? Ciekaw jestem montażu tych turbin i rozwiązanego sposobu do ich dostępu. Jakieś dodatkowe wzmocnienia  np.: z listewek sosnowych, rurek lub płaskowników węglowych przewidujesz?

Opublikowano

O wzmocnieniach jeszcze nie myślałem. Jakoś tak na bieżąco będę myślał.

Na razie część dziobowa jest dość sztywna, jest tylko jedna listewka wzdłuż, ale to bardziej jako prowadnica pionowego przekroju. Sztywności nadaje zwinięta rura poszycia.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.