robertus Opublikowano 20 Września 2017 Autor Opublikowano 20 Września 2017 Jak rysuję model w sketchapie? Generalnie rysuję połowę modelu. Biorę przekroje od modelarzy redukcyjnych i rysuje bryłę samolotu, nieco ja też upraszczam pod kątem depronu. Potem odbijam połowę i scalam w całość. Na tym etapie myślę też jak podzielić model na moduły. A potem rozwijam pluginem "unfold tool".
JAZLO Opublikowano 22 Września 2017 Opublikowano 22 Września 2017 Jak rysuję model w sketchapie? Generalnie rysuję połowę modelu. Biorę przekroje od modelarzy redukcyjnych i rysuje bryłę samolotu, nieco ja też upraszczam pod kątem depronu. Potem odbijam połowę i scalam w całość. Na tym etapie myślę też jak podzielić model na moduły. A potem rozwijam pluginem "unfold tool". ps. poszycie wyciągasz po krzywej by zachować obłość czy celowo pod depron ciągniesz po liniach prostych i dopiero "unfold tool" pytam ponieważ ma to duży wpływ na wymiary detali i drugie pytanie dotyczy grubości poszycia/depronu mianowicie, ofestujesz każdą wręgę itp o grubość materiału czy pomijasz to i korygujesz na "żywca" ? ale sie wygadałem ale może to ułatwi nam trochę życia a plugina za chwile będę testował w Sketchup8 i Sketchup14
robertus Opublikowano 22 Września 2017 Autor Opublikowano 22 Września 2017 To jest jak robienie małego modelarza. Między wręgami są linie proste inaczej się nie rozwinie. Jeśli np kadłub ma sporą krzywiznę, np w części dziobowej to aproksymuję to węższymi segmentami. Z reguły robię tak, że zaczynam od jednej wręgi, wyciągam walec z niej do następnej wręgi a potem koryguję rozmiar drugiej wręgi co zmienia walec w stożek ścięty i dalej analogicznie. Potem jeszcze raz przeglądam czy model 3D wygląda dobrze, czy nie ma za dużych załamać czy coś w tym stylu, jak trzeba to kasuje poszycie między wręgami i układam linie między nimi jeszcze raz. Tak utworzone trójkąty czy prostokąty (jak kadłub jest typu rura) rozwijam unfoldem. W modelu 3D nie robię offsetu na grubość poszycia, za dużo z tym roboty jest. Wszelkie grubości są na 0. Za to po wycięciu wręg z depronu wtedy je pomniejszam o grubość poszycia jakie chcę zastosować. Taki tip: Poszycie z depronu przy zawijaniu na wręgi może okazać się nieco za długie, bo w procesie nabierania kształtu z płaskiego do walca przez wałkowanie, ugniatanie itp zmniejsza się grubość a długość rośnie. Jak przy tłuczeniu kotletów tip 2, aby dobrze rozwinąć w unfold, zaznacz segment,kliknij dwa razy aż pojawią się wszystkie niewidoczne linie i ustaw "soften edges" na 0. Wtedy będziesz miał wszystkie krawędzie i może się okazać, że nawet powierzchnia boczna walca będzie robiona trójkątami obejrzyj to i wiele innych tutoriali znajdziesz na YT
robertus Opublikowano 20 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2018 Model pojawił się w TV ku mojemu zaskoczeniu - 1m34sek
dukeroger Opublikowano 21 Czerwca 2018 Opublikowano 21 Czerwca 2018 Znaczy znasz pania pilot? kariera medialna panie
robertus Opublikowano 21 Czerwca 2018 Autor Opublikowano 21 Czerwca 2018 Znam to za dużo powiedziane. Gdy byłem w 22Blt w Malborku z modelem miałem przyjemność poznać techników i pilotów, również panią Katarzynę. Miła osoba.
madrian Opublikowano 1 Lipca 2018 Opublikowano 1 Lipca 2018 Teraz to by się przydał jakiś przeciwnik do ganiania po niebie. Może F-14... To był piękny samolot. Kwintesencja ciężkiego myśliwca przewagi powietrznej. Ech... nostalgia...
robertus Opublikowano 2 Lipca 2018 Autor Opublikowano 2 Lipca 2018 jakie teraz plany? może jakiś mig mod? - np konstrukcja pod jeden silnik - czyli dalej mig, z tym że jedynie zwężony A wiesz, że był taki projekt w ramach badania nad wersją MiG-33. Ostatecznie nic z tego nie wyszło. Teraz to by się przydał jakiś przeciwnik do ganiania po niebie. Może F-14... To był piękny samolot. Kwintesencja ciężkiego myśliwca przewagi powietrznej. Ech... nostalgia... Na F-14 namawia mnie wiele osób, ale mam już dwa ze zmienną geometrią skrzydeł.
Matijus Opublikowano 2 Lipca 2018 Opublikowano 2 Lipca 2018 To może lvl up? https://www.youtube.com/watch?v=7SBjPWoXtQc https://www.youtube.com/watch?v=k8Id9INpU_Q&list=RDVRuxMWr-To8&index=4 To by było coś. Ew. Harrier https://www.youtube.com/watch?v=VpNkKDG_2Xc
Vesla Opublikowano 6 Lipca 2018 Opublikowano 6 Lipca 2018 Coś ze śmigiełkiem? Bell & Ross - BR Bird - projekt na wyścigi lotnicze Reno.
MZWBPiotr Opublikowano 20 Lipca 2018 Opublikowano 20 Lipca 2018 Robertus... Mig 21 pod EDF 70mm Zanim nadejdzie ta wiekopomna chwila budowy mojego zapowiedzianego miałbym się na kim wzorować
robertus Opublikowano 20 Lipca 2018 Autor Opublikowano 20 Lipca 2018 Widzę, że lubimy podobne klimaty Kto wie, ale nie wiem czy będzie zwijany z depronu czy cięty XPS drutem.
MZWBPiotr Opublikowano 20 Lipca 2018 Opublikowano 20 Lipca 2018 Zachęcam do techniki cięcia drutem z XPS szybko, łatwo, bezproblemowo
ali1983 Opublikowano 20 Lipca 2018 Opublikowano 20 Lipca 2018 Robertus... Mig 21 pod EDF 70mm :wubMam jakies plany 21'ki pod silnik zarowy. Idealnie tam tez pasuje edf 64mm. Cierpie niestety, z powodu remontu, na brak czasu na budowe modelu. 29tka pod 2x edf 55mm tez sie znajdzie.
robertus Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Przy następnej okazji polatam późnym wieczorem, zeby dopalacze było fajniej widać. 1
robertus Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Parę zdjęć z sesji zdjęciowej. PS. Zauważyłem, że silnik forum strasznie kompresuje zdjęcia 2
robertus Opublikowano 27 Marca 2020 Autor Opublikowano 27 Marca 2020 Poproszono mnie o pokazanie wychyleń sterów. To wkleam 1
robertus Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Autor Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Nudziło mi się, była okazja. Zrobiłem film instruktażowy jak zrobić dopalacz na LEDach i Arduino. 1
Rekomendowane odpowiedzi