Grabcio Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 Ostatnio stałem się szczęśliwym posiadaczem zestawu . Chcę powoli kompletować materiały i wyposażenie. Mam pytanie - jakiej długości potrzebna jest rura skrzydeł? Będę szukać czegoś tańszego niż https://carboncenter-sklep.pl/rura-z-wlokna-weglowego-38x35x2000-mm-prepreg-winding-p-248.html (ale jednak chcę łącznik węglowy).
enter1978 Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 Robert ja nie za bardzo jestem w temacie tego modelu ale z tego co kojarzę to taki model został rozbity przez tą rurę , oszczędności się mszczą okrutnie i zawsze zamiast taniej wychodzi drożej , kwestia czasu, tak miałem z serwami , i tak miałem z silnikiem. Szkoda za zaoszczędzone 200zł unicestwić 10 tyś zł a o własnej pracy i dużej ilości poświęconego czasu na budowę to nawet nie wspominam.
Grabcio Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 Wiadomo - duży model to i koszty duże. Nie zamierzam zmniejszać średnicy łącznika czy też jego grubości ścianki lub długości. 38 x 35 mm pozostanie na pewno i na pewno nie będzie to rura wykonana jedynie z rowingu. Ale jeśli wystarczyłaby np rura 1,5 m to może warto takiej poszukać. Niestety kit mam na razie w wersji full 2D i chwilowo łatwiej mi zapytać o długość rury niż zmierzyć. Zanosi się, że czasu na poszukiwania będę miał dużo . Można dotrzeć do producentów kompozytów węglowych, którzy przygotują rurę na wymiar. Cięcie tego cholerstwa w warunkach domowych zdrowe nie jest. Chętnie też dowiedziałbym się, co za łącznik był zastosowany w tym rozbitym modelu. Dobrze wiedzieć, czego unikać .
kszczech Opublikowano 5 Listopada 2019 Autor Opublikowano 5 Listopada 2019 Robert, nie słuchaj Wiesława :) Żaden z tych modeli nie był rozbity przez rurę. Zmierzę dzisiaj wieczorkiem i dam znać. Ale to coś koło 1,20 m. Jakby co to pisz, pytaj. Hej
enter1978 Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 Chodziło mi nie o ten konkretny model tylko o takie gabaryty , nie pamiętam dokładnie o co chodziło ale rura była za połowe ceny i nie podołała.
Grabcio Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 ... Zmierzę dzisiaj wieczorkiem i dam znać. Ale to coś koło 1,20 m... No właśnie - czyli kupując rurę z podawanego wcześniej źródła około jej 40% idzie w odpad. To moim zdaniem wystarczający powód aby poszukać gdzie indziej. Szczególnie, że nie mam ciśnienia, by kupować już. Za informację o długości będę wdzięczny.
Grabcio Opublikowano 6 Listopada 2019 Opublikowano 6 Listopada 2019 Dzięki wielkie. Edycja: Zrobiłem mały rekonesans w temacie łącznika skrzydeł i zostałem sprowadzony na ziemię. Nie wygląda to najlepiej. Można zamówić rury węglowe 3k 38x35x1200 oraz 39x36x1200 w ilościach minimalnych 1 - 2 sztuki. Naddatek nieduży - 3 cm. Niestety to jedyna dobra wiadomość. Koszt to około 150 - 155 USD plus koszty przesyłki. Wychodzi na to, że bardziej się opłaca kupić w Carbon Center i przeszło 80 cm rurki wywalić do śmieci. Typowo są dostępne rury o długości 1 m w cenie do 50 USD. Nieźle, zwiększenie długości 120% = zwiększenie ceny 300%.
kszczech Opublikowano 6 Listopada 2019 Autor Opublikowano 6 Listopada 2019 Planowałem przeprojektowac skrzydła na 100 cm rurę. Ale jakoś czas zleciał i nic nie ruszyłem z tym. Jak chcesz to się wstrzymaj trochę. Przeprojektuję. Ale to potrwa bo teraz powstaje nowy projekt ????
Grabcio Opublikowano 6 Listopada 2019 Opublikowano 6 Listopada 2019 Zostaw jak jest. Przy tej rozpiętości bałbym się zastosować krótszy łącznik skrzydeł.
kszczech Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2019 Witam, co poniektórzy są zniecierpliwieni przebudową tego forum i nie mogą doczekać się zdjęć z relacji. A są w trakcie budowy ? Dlatego pozwoliłem sobie udostępnić wszystkie zdjęcia tutaj: https://photos.app.goo.gl/fNdUxD7JSwc7HPxe7 Mam nadzieję, że prace ruszą do przodu, a zdjęcia w końcu pojawią się. Hej
kszczech Opublikowano 30 Grudnia 2019 Autor Opublikowano 30 Grudnia 2019 Aha, jeszcze pdf się do zdjęć nie dołączył. Jest tutaj: https://drive.google.com/file/d/1GDcr9SCoPJOo0cQRkiC5NPsOtZd03DJp/view?usp=sharing
Cybuch Opublikowano 4 Stycznia 2020 Opublikowano 4 Stycznia 2020 Jestem kolejnym właścicielem wycinanki od Kolegi Marcina Extra 300 2,7m. Na prośbę Marcina postaram się zrobić relację z budowy . Wiem , że wszystkie wcześniejsze fotki poszły do archiwum , więc są niedostępne. Jednak zdążyłem zrobić kopię fotek i jak ktoś będzie w potrzebie są dostępne u mnie. Budowę zacząłem od płatów. Wyraźnie widać pierścienie korygujące średnicę rury nośnej z fi. 38 na fi. 35. Proszę zwrócić uwagę na przekątne ażurów żeber i belek dzwigara - warto to zrobić- naprzemiennie. Nie ma powodu do paniki jak brak relacji z budowy. Ten projekt jest tak zrobiony , że każdy go poskłada. Z mojej strony Wielki szacun dla konstruktora.
kszczech Opublikowano 4 Stycznia 2020 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2020 Zdjęcia już się pojawiły. Powodzenia w budowie.
Cybuch Opublikowano 15 Stycznia 2020 Opublikowano 15 Stycznia 2020 Proste narzędzie do wycinania trójkątnych listew.
Cybuch Opublikowano 25 Stycznia 2020 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zrezygnowałem z trójkąta na spływie płata i wygląda to tak
darkarll Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 To gniazdo na serwo , miało według konstruktora wyglądać trochę inaczej . Najpierw dwie listewki , chyba 10/3 , a na to właściwe gniazdo .
Piotrek_SGM Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 W dniu 25.01.2020 o 16:16, Cybuch napisał: Zrezygnowałem z trójkąta na spływie płata i wygląda to tak Czyżby to takie serwa? https://www.aliexpress.com/i/32879814449.html Używałeś już ich gdzieś? Jak wrażenia?
Cybuch Opublikowano 27 Stycznia 2020 Opublikowano 27 Stycznia 2020 8 godzin temu, Piotrek_SGM napisał: Dopiero co zakupione. Badane na hamowni , przy 11 kg. wypinają się metalowe zatrzaskowe snapy. Ładnie wykonane i prawie zero luzu, elektronika całkiem estetycznie wykonana.
Piotrek_SGM Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 O, to ciekawa informacja, dzięki.
Rekomendowane odpowiedzi