Shock Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Akurat w tej kwestii to mogę siedzieć non stop pod pantoflem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Boguś, w których miejscach skopciły się te serwa? Na lotkach, wysokości, czy losowo? Zastanawiam się, czy nie dać zewnętrznego BECa do swoich KST DS113 MG aby zasilić je napięciem 6V i odciążyć regulator. Najpierw na klapie potem na lotce. SW też dostaje w tyłek ale tam jest OK ... nic się nie dzieje jak na razie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Akurat w tej kwestii to mogę siedzieć non stop pod pantoflem Fajnie masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Wsadź tam phasora Też by poleciał... jeno z większą werwą. Odlot samej wręgi nie grozi bowiem jest zespolona z dość sporym kwadratowym węglowym kształtownikiem który jest wklejony przez całą długość kadłuba aż po sam statecznik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 P.S żona mi kazała kupić . ech, pozazdrościć.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Ejże Panowie a co Wy tacy bojaźliwi.. Ja z zakupem też nie mam problemu, w razie czego musi mieć świadomość aby nie rozdała po ludziskach sprzętu za free A tak na poważnie kasa w budżecie domowym musi się zgadzać, to jest priorytet. Potem przyjemności i skrzywienia hobbystyczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 No i se mam . Niestety na razie model swoje odleży w pudełku bo jadę odpoczywać Oczywiście nie omieszkałem sprawdzić zawartości pudełka i tu doznałem sporego zaskoczenia, nawet małego szoku. Jestem pod wrażeniem wykonania modelu, wszystkich detali, najdrobniejszych szczegółów, kompletnego wyposażenia do budowy modelu -nigdy nie miałem modelu z Multipleksa i wiem za co zapłaciłem ! To nie tylko kawałki elaporu , galanteria robi wrażenie. Przymierzyłem Phasora.... to chyba jednak lekka przesada pocisk ziemia powietrze zrobię jednak z Toxica. Poza tym oś Phasora jest za duża do piasty i kołpaka z Funraya. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.O Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Nawiercisz i będzie git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
a74BACK Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Nawiercisz i będzie git W DUPIE też będzie musiał !!! Na ołów zrobić miejscie .-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maruta82 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Koledzy też jestem na etapie składania. Dziś wysłana została paczka z podzespołami do funray-a Jak widać wszyscy zachwalają owy model więc nie umiem się doczekać pierwszego oblotu Dodam że miałem pierwszą wersję easyglidera którego katowałem niemiłosiernie i wytrzymywał to!! Więc jestem spokojny o funreya co do katowania w powietrzu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Pochwal się wyposażeniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin.O Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maruta82 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Wyposażenie : Silnik Axi 2820/10 gold linę V2 Śmigło skladane 10x8 Regulator dualsky xc-65 lite Serwa 6x dualsky 65MG Muszę jeszcze kupić pakiet ale to już na spokojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 7 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2019 No ładnie ładnie... Widać że się dzieje Jak wrócę z urlopowego wypoczynku nie omieszkam kontynuować dalej aktywność w tym wątku. Póki co plaża piwko i lenistwo. Pozdrawiam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
silesia_system Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Miałem okazję polatać tej wiosny Funray’em, i faktycznie jest to naprawdę dobrze latający model o zadziwiających wręcz własnościach jak na piankolota. Czekam na waszą relację jak sprawdza się na zboczu bo tam powinien się świetnie sprawdzić dzięki swojej zwrotności. Rafał może kiedyś na łaziskach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2019 Paweł, na bank Funraya przetestujemy na hałdzie . Wsadzi się na pakiet sztabkę ołowiu i powinien dać radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Wyposażenie : Silnik Axi 2820/10 gold linę V2 Śmigło skladane 10x8 Regulator dualsky xc-65 lite Serwa 6x dualsky 65MG Muszę jeszcze kupić pakiet ale to już na spokojnie Hmm nie chcę Cię martwić ale ta konfiguracja silnika z tymi śmigłami jak dla mnie to lipa. Nie wiem jaki planujesz pakiet, ale przy tym silniku i śmigłach, 4S całkowicie odpada bowiem usmażysz silnik który raptem wg specyfikacji ma bidne 585 W. A mniejszych śmigieł już nie znajdziesz pod ten kołpak. Natomiast przy 3S Funray za bardzo nie będzie miał ochoty zabrać się w górę. Nawet jeśli zastosujesz większe śmigła. Wyjdzie Ci albo za duża moc albo temperatura od cała filozofia. Sprawdzone w eCalc_u a ten praktycznie rzadko się myli w obliczeniach. Zawsze zastanawiam się skąd producent podaje dane w których silnik będzie sprawował się optymalnie, Czasem mam wrażenie że całkiem z powietrza lub gałęzi. Osobiście wk....ł bym się jak zrobiłbym zakup sugerując się danym, zamontował do modelu a tu zonk. Aby nie być gołosłowny podpowiem że docelowo na samym początku zakupiłem silnik Dualskiego ECO 2826C V2 i dawał radę na pakiecie 3S i śmigłach 13x6,5 było całkiem sympatycznie. 4S i śmigła 11x6,5 dawały już fajne wznoszenie. Zapewne na tym był poprzestała ale miałem w zanadrzu silnik Turnigy SK3 Gliderdrive 1120 kV / 860W więc zainstalowałem aby przetestować. Pakiet 4S + śmigła 10x6 powodowały banana na ustach, na 3S + 12x6,5 też było niczego sobie. Obecnie mam silnik Turnigy SK3 Gliderdrive 840 kV / 830W - i tak na razie zostanie, pakiet 4S + 12x6 daje pełnie szczęścia. Czyli 1,5 ciąg do wagi, statycznie natomiast prawie 2700g i tak powinno być moim zdaniem Jest moc, relatywnie mniejszy apetyt na elektryczne paliwo i nie ma bidy w wdrapywaniu się latami na pułap 200 czy 300m Tak jak wspominałem w dobieraniu podzespołów opierałem się na eCalcu oraz praktycznych testach z wykorzystaniem silników i śmigieł. Oczywiście zawsze powtarzam że każdy dobiera wg swoich preferencji. Ja preferuję że ma być żwawo z przytupem, Jak to mawiał ,,Koksu,, nie ma Lypy Aha serwa które chcesz zainstalować to jedynie na SK ew. lotki, reszta na sporym limicie. 1,2kg może być słabawo, no chyba że nie masz zamiaru korzystać z dobrodziejstw tego modelu, czyli wiatr, prędkość,akrobacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Informacyjnie dla przyszłych składaczy... plastikowe ochraniacze na natarcie skrzydła są rzecz jasna prawe i lewe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maruta82 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Profil zaktualizowany i dzięki za upomnienie ???? Co do silnika to sugerowałem się podanymi specyfikacjami ze strony producenta Poskładam oblecim i wtedy zobaczę co zmienimy w napędzie Może trochę szkoda że silnik wziąłem z tak wysokiej półki No nic mimo wszystko dzięki za sprawdzenie i informacje które dały mi do myślenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2019 Mariusz nie ma problemu, w razie czego mam tego Dualskiego to sobie założysz potestujesz i sam zobaczysz.Silnikowi jeść nie trzeba dawać więc w razie czego przyjdzie na niego pora.Zaraz zrobię symulacje na eCalcu raz jeszcze wprowadziłem pakiet tylko 3S Ten wykres jest ze śmigłem 10 x 8 W drugim przypadku ze śmigłem 11 x 6,5 Tu masz z pakietem 4S Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi