samolocik Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Słabo. Zainstalowane serwa HS65HB, które są coraz gorszej jakości, silnik fabryczny działa dobrze na pakiecie 3 celowym a model lata dynamicznie na 4 celowym (fabryczny silnik ponoć nie wydala na 4 celach). Sam chciałem kupić poskładany ale zrezygnowałem bo w tej samej cenie mogłem zakupić dużo lepsze wyposażenie a samo sklejanie FUNRAYa okazało się prostsze niż sklejanie CULARISa. Przeczytaj wątek od początku a wszystkiego się dowiesz. Ja nie mam siły przepisywać tutaj tego, co już wcześniej w tym wątku zostało napisane. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 9 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Święte słowa Panie Piotrze Dodam że cała frajda polega na skleceniu tego ,,styropianu,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Therapy Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Mam możliwość kupienia fr poniżej 1000 zł nowego więc oferta jest kusząca. Piszecie o modyfikacjach bo raczej nikt nie kupuje gotowego, dlatego pytałem o fabryczne wyposażenie bo ten jest gotowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 9 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 W dniu 9.03.2020 o 22:48, Therapy napisał: Mam możliwość kupienia fr poniżej 1000 zł nowego więc oferta jest kusząca. Piszecie o modyfikacjach bo raczej nikt nie kupuje gotowego, dlatego pytałem o fabryczne wyposażenie bo ten jest gotowy. Co chcesz się dowiedzieć odnośnie fabrycznego wyposażenia w FR ? Piotr napisał w czym rzecz , poza tym na RC Groups też wspominają o tym samym. Jeśli ktoś nie chce się bawić w montaż klejenie i całą zabawę to kupuje gotowy model. W razie awarii można podmienić podzespoły. W skład gotowca wchodzi Serwo 6 x HS 65 HB - o ile na Lotki i SK ujdzie, to na klapy i SW słabo jak dla mnie Silnik Roxxy C35-48-990 kv - to co napisał Piotr na 3S OK , na 4S bida z nędzą, mimo wszystko wolę mocniejszy napęd. ESC Roxxy BL Control 755 S-BEC - ja używam akurat Dualskiego Osobiście nie kupuje gotowców, bowiem lubię zastosować to co mi pasuję i do tego taniej wychodzi niż fabryczny gotowy zestaw. Jeśli masz okazję taniej zakupić to nad czym się tu zastanawiać, jednak odniosę się do Twojego poprzedniego postu gdzie piszesz cyt : ... Myślę żeby kupić fabryczny. Choć kwota jest spora można za to mieć ze dwa inne modele... a teraz piszesz że niby poniżej 1000 zł czyli do której nawiązujesz kwoty ? 1700 pln w polskiej dystrybucji vs poniżej 1000 pln ... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Therapy Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Mimo niższej ceny dla mnie 1000 na model to nadal sporo. Latam od roku więc ciągle się uczę i szkoda by skasować taki model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 10 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Latałem Easy Starem parę miesięcy a potem przesiadłem się na fornirowego Arthobby SkyEV 1.7 z lotkami i nigdy go nie rozwaliłem choć pierwszych parę lotów to był kosmos w porównaniu do piankowego Easy Stara. Z leniwego modelu, którym jednak po paru miesiącach latałem zarówno "przy nodze" jak i na wietrze, który rzucał nim jak chciał przesiadłem się na szybki fornirowy, który natychmiast reagował na najmniejsze wychylenia sterów i miał dużo większą doskonałość. Jak to, co napisałem ma się do Ciebie? Uważam, że jeżeli latałeś przez rok, ale tak na prawdę, robiąc postępy a nie szukałeś zawsze dobrych warunków terenowych i ładnej pogody to Dasz radę polecieć Funrayem. Jedyne na początek, co bym zalecił to poszukanie dłuższego kawałka równej łąki z krótką trawą i łagodnym podejściem do lądowania. Będziesz zaskoczony jak ten model dobrze trzyma się powietrza i prowadzi jak przyzwoity samochód na autostradzie. Za 1000pln warto zakupić zestaw producenta. Gdybyś chciał zakupić "kit" to ta kwota wystarczy Ci na model + serwa i nic więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 10 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2020 Jarek my nie podejmiemy decyzji za Ciebie sam musisz zdecydować czy warto czy nie, czy dasz radę w locie, sam musisz ocenić. Jeśli chodzi o cenę ...no cóż każdy dokonuje wyboru wg. siebie i swoich możliwości finansowych. Każdy model trzeba poznać, a zakładanie z góry że się go skasuje, to trochę jest na wyrost. Wszystko co lata prędzej czy później przywita się z matką ziemią, w bardziej lub mniej spektakularny sposób. Myślę że nie ma co więcej dywagować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maruta82 Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Koledzy mam małą zagwozdkę Jak wiadomo jest ciężko w chwili obecnej zakupić odbiorniki graupnera np. GR 12 L Czy ma sens do FRa pakować takiego ? http://www.nastik.pl/graupner-gr12-vario-24ghz-hott-p-6086.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Mariusz, jeżeli jedynym powodem wyboru tej opcji jest brak odbiorników to tańsza opcja pod tym samym wezwaniem jest tutaj: https://modelemax.pl/pl/graupner/15159-graupner-sj-aparatura-mz-10-mega-cena-.html Nie Masz żadnego odbiornika? Zawsze można zrobić płytkę drukowaną z pinami, podłączyć w 2 modelach serwa do płytek a przekładać odbiornik - stosowane dawniej i teraz (podpatrzyłem u starszych Niemców i Austriaków) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekooral Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Witam. Wtrące swoje 3 grosze. Od kilku lat używam systemy hott. Posiadam większość odbiorników graupnera. Jeżeli chodzi o ten odbiornik to bardzo polecam. Moim zdaniem jest stabilnijszy sygnał. Często latam przy przekaźniku telekomunikacyjnym i zwykłe odbiorniki niestety tracą zasięg. W dlg którym tam latam mam zamontowany właśnie taki odbiornik Gr 12 z żyroskopem. Czasem się zdaży że aparatura da znać że coś zakłuciło sygnał ale jeszcze nigdy nie straciłem kontroli nad modelem w przeciwieństwie do zwykłych odbiorników pod tym masztem. Wiem głupio robię tam latając ale mam boisko pod nosem A mało czasu by jeździć na lotnisko. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 16 godzin temu, maruta82 napisał: Koledzy mam małą zagwozdkę Jak wiadomo jest ciężko w chwili obecnej zakupić odbiorniki graupnera np. GR 12 L Czy ma sens do FRa pakować takiego ? http://www.nastik.pl/graupner-gr12-vario-24ghz-hott-p-6086.html jak masz kase to możesz. Gyro nie musisz używać, ale w gratisie masz vario, które jest bardzo fajna pomocą przy lataniu szybowcami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uszek Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 A za sam czujnik vario musisz 220 zł zapłacić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 ale jak bardzo chcesz to mogę Ci sprzedać GR12 bo mi leżą od nowości. Niewykorzystane. A klika mam trochę używanych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maruta82 Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 9 godzin temu, cZyNo napisał: ale jak bardzo chcesz to mogę Ci sprzedać GR12 bo mi leżą od nowości. Niewykorzystane. A klika mam trochę używanych. Jestem zainteresowany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sbogdan1 Opublikowano 19 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 41 minut temu, maruta82 napisał: Jestem zainteresowany Mariusz to napisz w takim razie do Jurka na priv a nie załatwiaj transakcji w wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maruta82 Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Przepraszam Pisałem ale kolega nie odpisał Dlatego pozwoliłem krótkim zdaniem tutaj dać znać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 Mariusz jak się dogadacie to daj znać to posprzątam wątek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maruta82 Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 No i pierwsze loty za płoty Dziś udało się ulotnić FR Cza przyznać że lata się bardzo intuicyjnie i z dużą swobodą Mówię tak bo ostatnio latałem Faunem od Blejzyka A ten to strasznie nerwowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maruta82 Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Już parę lotów FR ma za sobą i mam pytanie. Jak to jest z tym środkiem ciężkości Proponowany pakiet to 3s3200mah 75mm od natarcia Ja mam 3600 i dosuniety na maksa do przodu a jednak podczas lotów a zwłaszcza przy napędzie ma tendencje do zadzierania dzioba Dołożyłem dwa odważnki w postaci nakrętek m 10 i to poprawiło podczas szybowania lot ale podczas napędu dalej zadziera do góry Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zipp Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 21 minut temu, maruta82 napisał: poprawiło podczas szybowania lot ale podczas napędu dalej zadziera do góry Zmiksuj silnik z wysokością w aparaturze. W szybowcu istotne jest by prawidłowo szybował i to załatwia prawidłowe wyważenie. Zadzieranie od napędu to zupełnie inna para kaloszy nie związana z wyważeniem a z napędem, którą można łatwo(gdy aparatura pozwala na taki mix) skorygować w aparaturze do kanału wysokości domiksuj kilka(do dobrania eksperymentalnie, zaczynać od minimalnej wartości) procent gazu i będzie dobrze Na ziemi trzeba spróbować czy przy aktywnym mixie dodawanie gazu wychyla ster wysokości w pożądaną stronę, żeby jaj było i FR w plecy Ci się nie wbił po starcie Jeśli chodzi o wyważenie FR, nie masz czasem tej kulki stalowej w ogonie? Nie przypominam sobie by był problem z wyważeniem FR z baterią 3s 2200 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi