Skocz do zawartości

No i po Graupnerze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  W dniu 22.11.2019 o 11:55, mr.jaro napisał:

No, o taka glupote, jak ODDAWANIE Volvo, to ja bym Szwedow nie posadzal. Predzej Niemcow, przynajmniej sadzac na podstawie chwilowego rozwoju sytuacji gospodarczo-politycznej.

No akurat przejęcie Volvo przez Chińczyków wyszło im na dobre. Wyzwolenie się z destrukcyjnych objęć Forda było dla nich zbawieniem. To samo z Jaguarem. Odkąd jest w rękach Hindusów wreszcie te samochody coś sobą reprezentują i napęd z odpowiedniej strony mają.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
  W dniu 22.11.2019 o 21:36, Bartek Piękoś napisał:

Są potęgą.

Zalali świat dziadowską taniochą, bo był na nią popyt (i będzie).

Jak trzeba, to produkują na najwyższym poziomie.

W dniu 22.11.2019 o 15:51, robertus napisał:

Czasem gdy przez przypadek trafię na film prosto z Chin to aż oczy otwieram ze zdziwienia. Szybka kolej międzymiastowa, niesamowite rozwiązania komunikacyjne w miastach, roboty itd.

Czasy badziewnych produktów za 5 zł od chińczyka dawno minęły. Oczywiście, nie wszędzie tak jest i cały czas można kupić badziewie za 5 zł, ale można tez kupić coś w normalnej cenie europejskie, ale to coś będzie miało lepszą jakość i więcej funkcjonalności niż teoretyczny odpowiednik "nie z Chin".

Chiny mają kosmiczny potencjał i jak Jarek wspomniał są tam gdzie Japonia była 50 lat temu.

Chcialbym ochlodzic nieco wasz entujzam co do Chinskich produktow wysokiej jakosci:

https://nationalinterest.org/blog/the-buzz/the-simple-reason-the-world-isnt-buying-all-chinas-fancy-18857

https://www.youtube.com/watch?v=ckGLhpNknvM

Bylo jeszcze jedno video gdzie jakies panstwo w Afryce kupilo helicoptery z Chin i pierwszy rozbil sie jeszcze na terenie lotniska; ale nie moge znalesc.  Byc moze dojda do poziomu Japoni etc bo to pracowity narod ale musza sie pozbyc oszust i klamstw w tym oszukiwania samego siebie.  Przyklad wlasny:

Moja firma uzywa do budowy urzadzen rur stalowych 8", nic specjalnego 4140 material, ~1% Chromu..  Napisalem specyfikacje, wydzial zkupow poszukal po swiecie i znalezli hute oczywiscie w Chinach.  Kiedys kupowali tylko w Japoni, Korei Pld lub Taiwan no ale oczywiscie za drogie.  Poprosilem hute o przyslanie dla przykladu wynikow z poprzednich zamowien, oczywiscie wszystko super, np udarnosc wyszla im 157J w temperaturze 0degC.  OK skladamy zamowienie na 500m.  Po zrobieniu poprosilem oczywiscie o kolejne wyniki chemiczne i mechaniczne poniewaz nikt im specjalnie nie wierzy.  Wyslalismy inspektora z Chin (mamy tam swoj oddzial) aby skontrolowal.  Wyniki znowu cycus glancus ale troche gorsze.  Nawet przyslali caly raport ze zdjeciami z testow. Po przyjsciu rur do Australii postanowilem powtorzyc testy mimo lekkich sprzeciwow management (no bo przeciez wszystko juz sprawdzone, no i dodatkowe koszty!).  Okazalo sie. ze material byl tak kiepski, ze takiej stali o tak niskich parametrach nikt juz nie produkuje.  Chromu praktycznie nie bylo wcale, bylo wiecej zanieczyszczen typu siarka etc niz chromu.. Udarnosc byly srednio 7J; gdyby zrzucic ta rure z wyskosci ~1.5m to pekla by jak szklo!  Poszedlem jeszcze dalej, znalazlem ta rure, z ktorej odcieli kawalek na probki; to samo. Dranie sfalszowali wyniki a potem jeszcze bezczelnie dzwonili, ze nasza aparatura do testow jest do kitu! 

To nie jest odosobniony przypadek, jest tego pelno.  Sa firmy Chinskie, ktore nie bawia sie w tego typu oszustwa ale trzeba je znalesc..  Ogolnie w Australii, Chinskie produkty sa synonimem badziewia.  

W moim przypadku zastosowanie tego materialu skonczylo by sie tylko przedwczesna awaria i utrata reputacji przez firme.  Natomiast zastosowanie tego typu materialow np w budownictwie moglo by skonczyc sie tragedia.

Edytowane przez Andrzej Klos
Opublikowano

Syn mojego najblizszego przyjaciela  mieszka w Singapurze i jest (ok ; bedzie . Slub w tym roku ) zonaty z singapurska Chinka.

Mimo to ( mieszkajac tam juz prawie 10 lat i pracujac jako headhunter , a wczesniej w logistyce morskiej ) mowi , ze tak falszywych ludzi jak Chinczycy jeszcze w swoim zyciu nie spotkal ........ 

I nie jest to tylko jego odosobniona opinia.

Opublikowano

no tak :)  :) ...ale to jest inny swiat, inna mentalność....parę lat  temu pewna miła Chinka wytłumaczyła mi na czym to polega...otóż dla Chińczyka oszustwo i kłamstwo w bussinesie nie jest czyms nagannym ...po prostu  jesteś frajer jak sie dałes oszukać..

Przecież słynne na cały świat tzw "Chińskie podróbki " to nie sa wcale podróbki.. po prostu zgnili, obrzydliwi kapitaliści dali know how, maszyny,materiał i wzory a zdolne  małe chińskie rączki potrafiły z materiału przewidzianego na 1000 szt wyprodukować 1010.  Azjaci a w szczególności Chińczycy   mają pewne cechy których nie mają mieszkańcy innych rejonów globu  . Sa niesamowicie cierpliwi....jest nawet takie chińskie przysłowie "usiądz na brzegu rzeki  i czekaj a pewnego dnia zobaczysz ciało swojego  wroga płynące w dół " , oraz szacunek  dla starych ludzi...

Graupner , tu przywołany , jest jedną z wielu firm które ukręciły sobie same bicz na własną dupę

a no i jeszcze coś ...w Polsce z rodziną to się tylko dobrze na zdjęciu wychodzi , w Chinach rodzina to podstawa

Opublikowano
  Cytat

otóż dla Chińczyka oszustwo i kłamstwo w bussinesie nie jest czyms nagannym ...po prostu  jesteś frajer jak sie dałes oszukać..

Pewnie masz rację, Polacy wcale lepsi nie są jeśli chodzi o oszukiwanie(skąd my to znamy?), a 4,5 tysiąca lat cywilizacji(chińskiej) musiało na nich odcisnąć swój bagaż doświadczeń.... Ale niewątpliwe to ciekawy pod każdym względem kraj...

Zresztą, gaworząc sobie z jednym miłym Tajem podczas pobytu w niedalekiej Tajlandii powiedział mi tak: :"buddyzm zakazuje im oszukiwania tylko w stosunku do innych buddystów, i oni tego starają się przestrzegać by zasłużyć na lepszą karmę, ale przynajmniej formalnie nie zabrania oszukiwania ฝรั่ง (czyli "farangów" - cudzoziemców, w tym nas ),

Choć z własnego doświadczenia mogę powiedzieć, że nie spotkałem się z taką próbą w stosunku do mnie, a nieraz wręcz byłem zaskoczony ich zacnością, zwłaszcza tych biedniejszych. Co kraj to inna mentalność, choć z pewnością religia i historia ma tu wiele do powiedzenia...

Opublikowano

Chrześcijaństwo... A Katolicyzm?

Ktoś kiedyś trafnie zauważył (dotyczyło Polaków) - "w Polsce jest większość katolików, ale mniejszość chrześcijan"...

Opublikowano
  W dniu 23.11.2019 o 11:45, rc.fpv.poland napisał:

Dlatego chrześcijaństwo jest całkiem inną jakością niż jakiś tam buddyzm czy islam :) Tu nawet pomyślenie jest zbrodnią przeciw ludziom i Bogu :)

Pozdro

myślozbrodnia to Orvell i Michnik ale kazdy z nich miał co innego na myśli, Panie Szyderco i napewno nie chrzescijaństwo, 

Opublikowano
  W dniu 23.11.2019 o 12:04, d9Jacek napisał:

myślozbrodnia to Orvell i Michnik ale kazdy z nich miał co innego na myśli, Panie Szyderco i napewno nie chrzescijaństwo, 

Nie to żebym był jakimś znawcą ale z tego co mnie dawno temu w szkole mnie uczono to w Polsce dominującą religią jest Chrześcijaństwo w obrządku rzymskokatolickim. Chrześcijanami są przecież i Prawosławni, Protestanci ze swoimi odłamami (Baptyści, Ewangelicy itp.) Ba, nawet Świadkowie Jehowy i Mormoni. Wiara wiarą ale najważniejsze to być dobrym człowiekiem. W życiu spotkałem więcej porządnych ateistów niż gorliwych Katolików. Im bardziej ktoś był świętobliwy tym większy diabeł za skórą. I może w tym jest pies pogrzebany. Dotyczy również rodziny, z przykrością stwierdzam.

Pozdrawiam

• Lubię to 2
Opublikowano
  W dniu 23.11.2019 o 12:31, robertus napisał:

Jakim cudem zaczęliśmy rozmowę o upadłości firmy modelarskiej a skończyliśmy na religii?

Coś poszło nie tak... :)

Diabeł zakręcił ogonem  :D

Opublikowano
  W dniu 23.11.2019 o 12:37, RomanJ4 napisał:

Raczej o wynikających także częściowo z nich(religii) mentalności (Chińczyków i naszej), i tym co z tego wynika, w tym ekspansji handlowej...

dokładnie tak

Opublikowano
  W dniu 23.11.2019 o 12:31, robertus napisał:

Jakim cudem zaczęliśmy rozmowę o upadłości firmy modelarskiej a skończyliśmy na religii?

Coś poszło nie tak... :)

A wręcz na podziale cywilizacyjnym. :)

Ja się zrobiłem na stare lata bardzo sentymentalny i będzie mi Graupnera brakowało. :(

Opublikowano
  W dniu 23.11.2019 o 12:54, RobertK napisał:

Ja się zrobiłem na stare lata bardzo sentymentalny i będzie mi Graupnera brakowało. :(

O toto... u mnie wszystko z lotnictwem się zaczęło gdy Mama kupiła mi "Elementarz młodego lonika" Pawła Elszteina w księgarni międzynarodowej na Gagarina. Miałem wtedy niecałe 8 lat. Potem dołączały kolejne pozycje z tej kolekcji WKiŁ. I tam właśnie zacząłem się z tymi markami spotykać: Graupner, Multiplex, Simprop, Mabuchi, Futaba, Webra, Rossi, Super Tigre, OS. Czytając te książki w wzdłuż i w szerz czułem ten zapach zgniłego, zachodniego kapitalizmu. Trochę autorom zazdrościłem. A u nas w CSH Pilot made in USSR a jak rzucili coś czechosłowackiej Modeli to było święto. Na 10-te urodziny dostałem samostrzała MVVS 1.5D! Czatowałem co miesiąc pod Emipikiem na Alei Zjednoczenia róg Kasprowicza aby dorwać Modelar. Z ichniejszych planów zrobiłem jakąś uwięziówkę klasy SAM. Wykonał niestety jeden lot ale spektakularny. Pięknym lobem przez zenit pieprznął w ziemię. Cudem ten silnik przetrwał. Mam go do tej pory i nawet niezniszczone pudełko. Powód katastrofy? Zerwana sowiecka linka. Ehhh... mimo, że nic nie było to życie było jakieś prostsze... i ludzie się bardziej kochali...

Ale mi się wzięło na wspominki... Szkoda marki, szkoda dobrych choć bardzo drogich towarów. 

Pozdrawiam

Opublikowano

Stosunek jakości/ceny jakoś nie powałał w graupnerze. Gdyby tak było to raczej by się utrzymał, nawet z drogim sprzętem.

Ale niestety rynek to rynek, a konkurencja nie śpi.

Opublikowano
  W dniu 23.11.2019 o 12:54, RobertK napisał:

Ja na stare lata zrobilem sie EUROPEJCZYKIEM i za cholere mnie juz w swiat nie ciagnie ( jak kiedys ). 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.