Paweł Prauss Opublikowano 23 Grudnia 2019 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zachęcam do poczytania. Lina 2019_2L.pdf 1
robertus Opublikowano 24 Grudnia 2019 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Podglądam sobie grupę F4B na fajesie i jakie oni tam modele picują to aż miło popatrzeć.
Artur Lis Opublikowano 24 Grudnia 2019 Opublikowano 24 Grudnia 2019 Szkoda , ze jest taka refleksja osób które tak myślą . Modele na uwięzi są perełkami . Sam wychowałem się w modelarni gdzie jako młody adept początkujący , budowałem modele szybowców F1a . A po roku , chyba było to 1995r. przeszedłem do budowy modeli "Uwięziowych " Pierwszy uwięziowiec, był zbudowany z planów modelarskich "Pętla " W obecnym czasie, buduje tak jak każdy modele RC . Ale czasami mam, chęć polatania na uwięzi , co tez skłania mnie to do zbudowania kilku modeli na uwięzi. Zawsze miło, wspominam te czasy zabawy z linkami?
Robert Tomzik Opublikowano 24 Grudnia 2019 Opublikowano 24 Grudnia 2019 W Polsce jest grupa modelarzy zajmująca się czynnie lataniem na uwięzi, ale jest to nadal mała liczba osób... Sam w ubiegłym roku wróciłem po 12 latach przerwy (F2B). Niestety jest to nadal mała społeczność w porównaniu do chyba wszystkich krajów sąsiadujących z nami... "Tam" latanie na uwięzi jest jakoś bardziej popularne niż u nas i widać światełko w tunelu na przetrwanie tego sposobu latania w postaci młodych adeptów tej sztuki pilotażu modeli. Także, kto ma ochotę i chęć - dlaczego nie zapraszam do pokręcenia się w kółko
Nielot Opublikowano 3 Stycznia 2020 Opublikowano 3 Stycznia 2020 Ja już powróciłem 3 sezony temu. Znalazłem Perkoza w modelarni, zrobiłem i śmigałem . W kolejny sezon zbudowałem akrobatkę Sobasia na 2,5 KMD. No i zacząłem troszkę "kręcić" Glebnąłem dwa razy, odbudowałem i czekam na wiosnę.? Jak się uporam z innymi pracami to może coś sklecę na większy silnik np. 5 cm.
Robert Tomzik Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 No to koniecznie trzeba coś większego i zapraszam do pokazania się na jakiejś imprezie modelarskiej Kilka w roku ich się odbywa: http://komisjamodelarskaap.pl/wp-content/uploads/2020/01/2020-Kalendarz-Imprez-AP_Model_20191231.pdf W tym również odbywają się mistrzostwa świata na uwięzi, również ujęte w powyższym kalendarzu - warto przyjechać i podejrzeć najlepszych
sylkub Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Artur ,w Rzeszowie była silna grupa modelarzy "uwięziowych" z Tomkiem Troniną na czele , a w niedalekich Wierzawicach jak dawniej rozgrywane są zawody modeli na uwięzi .Może spróbować reaktywować uwięź w Rzeszowie jest już nawet jeden chętny do powrotu kol. Bogusław Pelczar, który na ubiegłorocznych zawodach w Wierzawicach deklarował chęć powrotu do uwięzi. Pozdrawiam Sylwester
Bobo_old Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Ha ?.To były czasy -wygrzebałem dwa stare zdjęcia z zawodów LOK w Olsztynie. Niestety nie pamiętam, który to był rok. na pierwszym Tomek Tronina (obrócony tyłem) był jeszcze bardzo młody. Na drugim wypuszczam Jego model. Boguś Pelczar był z Krosna - w Rzeszowie jedynie się uczył. 2
sylkub Opublikowano 5 Stycznia 2020 Opublikowano 5 Stycznia 2020 To był rok 1977. Też znalazłem dwa zdjęcia . Pozdrawiam Sylwester 3 1
Artur Lis Opublikowano 7 Stycznia 2020 Opublikowano 7 Stycznia 2020 W dniu 5.01.2020 o 19:40, sylkub napisał: Artur ,w Rzeszowie była silna grupa modelarzy "uwięziowych" z Tomkiem Troniną na czele , a w niedalekich Wierzawicach jak dawniej rozgrywane są zawody modeli na uwięzi .Może spróbować reaktywować uwięź w Rzeszowie jest już nawet jeden chętny do powrotu kol. Bogusław Pelczar, który na ubiegłorocznych zawodach w Wierzawicach deklarował chęć powrotu do uwięzi. Pozdrawiam Sylwester Dziękuje , za rozwinięcie tematu . Wiem , o Wierzawicach zawsze mam jak co roku się wybrać popatrzeć jak Zawodowcy latają , myślę ze w tym roku się uda podjechać . Nie chce, nic obiecywać ale spróbuje . Co do Uwięzi , narazie jest to nie możliwe bym zaczął uwięź . Mam sporo modeli szybowców na warsztacie rozłożonych , a końca nie widać. W miedzy czasie robię nowy kadłub-kopyto do F5J nowe kształty do relacji pt'' Bruks"" to jest narazie mój priorytet . Pozdrawiam Artur
Sage Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 W dniu 5.01.2020 o 23:35, sylkub napisał: To był rok 1977. Też znalazłem dwa zdjęcia . Pozdrawiam Sylwester Tak trochę przez przypadek tu do uwięzi zajrzałem i taka niespodzianka . Jako dzieciak byłem w '77 na tych zawodach LOK jako kibic. Potem zdarzało mi się na tym torze nawet latać pierwszymi modelami. W bloku tuż obok, u Babci, spędzałem część wakacji budując pierwsze modele na uwięzi z Ojcem. Kolejny rok to dożynki w Olsztynie i towarzysz Gierek na podmokłym stadionie . Ten "tor' jeszcze chyba cały czas jest w tym miejscu. Będę musiał sprawdzić przy następnej wizycie. 1
kesto Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 Też znalazłem kilka starych zdjęć z zawodów F2B w Ełku z początku lat 80-tych. Sylwek powinien siebie rozpoznać? Na pierwszym zdjęciu - przygotowania do wspólnego lotu 6-ciu modeli jednocześnie. Dzisiaj już chyba byśmy tego nie powtórzyli? 2
kesto Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 Ten chudziutki szczawik na ostatnim zdjęciu, drugi z lewej.? Na pozostałych zdjęciach znajdziesz już mnie sam. 1
bynek Opublikowano 1 Lutego 2020 Opublikowano 1 Lutego 2020 Ten zawodnik z prawej strony, to Andrzej Syty z Białegostoku.
kesto Opublikowano 5 Lutego 2020 Opublikowano 5 Lutego 2020 W dniu 1.02.2020 o 01:59, Sage napisał: Ten "tor' jeszcze chyba cały czas jest w tym miejscu. Będę musiał sprawdzić przy następnej wizycie. Tor faktycznie jest jeszcze na tym samym miejscu, tylko jakiś "geniusz" postawił tam bramki do kosza i z latania d...a.
sylkub Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 Krzysztof, oczywiście poznaję. Trochę czasu mineto. Z obecnych na tych fotkach w F 2B lata jeszcze Kuba Chaszczyński drugi po mojej prawej stronie . Fajne były zawody u Was. Zawsze miło wspominam.
Nielot Opublikowano 9 Lutego 2020 Opublikowano 9 Lutego 2020 W dniu 1.02.2020 o 20:13, bynek napisał: Ten zawodnik z prawej strony, to Andrzej Syty z Białegostoku. No tak Andrzej Syty nasz czołowy akrobata. Mam z nim cały czas kontakt. Wyemigrował do Szczecina a obecnie jest warszawiakiem ?
kaczma2 Opublikowano 17 Listopada 2020 Opublikowano 17 Listopada 2020 Zainteresowała mnie klasa modeli F4B Club na hali. Modele z napędem elektrycznym. Mają mały pakiet lipola w modelu i nie wiem jak sterują obrotami silnika. Czy na ręku mają tester serw i kierują trzema izolowanymi linkami (5,5 m.)? Wystarczy mały plac asfaltu i można przy słabym wietrze polatać. Mam mały model RC i łatwo przerobić na uwięziówkę. Stary model na uwięzi na 2,5 cm przerobiłem na napęd elektryczny i zrobiłem z odbiornikiem w modelu, który steruje tylko obrotami, linki 15 m. Nadajnik na szyi.
Rekomendowane odpowiedzi