Skocz do zawartości

P -39 AIRACOBRA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lucjan, jak zwykle fajna robota.

Próbowałeś kiedyś "postarzać" model robiąc przetarcia farby aż do metalu, czy tylko ograniczałeś się do brudzenia?

Opublikowano

Aleś ją upaprał?, jakby na ruskim froncie służyła?

Nie no, jest super! Jak zwykle z pod Twojej ręki.

A nie kusiło Cię przemalować w polskie barwy?

Bell_P-39Q_Airacobra_01.thumb.jpg.719be460678943fd100f0a0f60d648b6.jpg

Opublikowano
W dniu 28.01.2020 o 19:59, Marek_Spy napisał:

Super zresztą wszystkie modele masz takie.

Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka

Dzięki. Ja już tak mam że zawsze coś    kombinuję przy modelach.

9 godzin temu, kesto napisał:

Lucjan, jak zwykle fajna robota.

Próbowałeś kiedyś "postarzać" model robiąc przetarcia farby aż do metalu, czy tylko ograniczałeś się do brudzenia?

Dzięki  za słowa uznania.   Postarzałem modele różnymi technikami ,  a przetarcia najlepiej wychodzą na  modelu pokrytym  folią aluminiową.

9 godzin temu, mecenas napisał:

Aleś ją upaprał?, jakby na ruskim froncie służyła?

Nie no, jest super! Jak zwykle z pod Twojej ręki.

A nie kusiło Cię przemalować w polskie barwy?

Bell_P-39Q_Airacobra_01.thumb.jpg.719be460678943fd100f0a0f60d648b6.jpg

Dziękuję Wojtku !       Przemalowywanie modelu w inne barwy   spowoduje wzrost i tak ciężkiego już modelu , dlatego nawet postarzenia  robione są bardzo oszczędnie ( aerografem i ołówkami ).

9 godzin temu, witold_pi napisał:

latał na niej ruski generał i była nieuzbrojona (podobno) więc trudno tu mówić o patriotyzmie.

I na dodatek to malowanie jest takie jakieś mało atrakcyjne ?

Opublikowano

Trochę  pomajstrowałem przy  kabinie.  Wykonałem   wzmocnienie .  Muszę przyznać  że tworzywo  z którego  wytłoczona  jest kabina , jest  kruche i pęka przy cięciu nożycami  i obawiam się że może popękać także   od drgań silnika . Dlatego  wykonam odbitkę kabiny  , by w przyszłości  móc  wykonać wytłoczkę  z mocniejszego tworzywa.

IMG_1946.thumb.JPG.8d09217c48345a6987067a484cc67ba6.JPGIMG_1947.thumb.JPG.c81145fc382990b83d82d1196cedda02.JPGIMG_1948.thumb.JPG.0d2f2e83d9c574f0ca2e6ef0dad8d40e.JPG

Opublikowano

Bardzo podoba mi się wykonanie linii podziału blach, nitowanie i ślady eksploatacyjne. Proszę o mały "przewodnik" krok po kroku,  jakich użyć narzędzi  i technik do ich wykonania.

Opublikowano
8 godzin temu, RAFALR30 napisał:

Bardzo podoba mi się wykonanie linii podziału blach, nitowanie i ślady eksploatacyjne. Proszę o mały "przewodnik" krok po kroku,  jakich użyć narzędzi  i technik do ich wykonania.

Linie podziału , detale  i nity   rysowałem  ołówkiem przy użyciu szablonów. Najlepsze są ołówki  od 2B- 5Ba także dobrej jakości kredki .

Do tak zwanego cieniowania  i śladów eksploatacji  używam aerografu  napełnionego  mieszanką  farb n.p. HUMBROL  : czarny, biały , srebrny doświadczalnie dobierając proporcje,  rozrzedzoną do gęstości wody. Imitację odprysków farby i przetarcia   robię półsuchym  pędzelkiem gęstą srebrną

farbą   Humbrol , (Po otwarciu  puszki z farbą  zlewam ostrożnie bezbarwną  ciecz , na dnie pozostaje srebrny gęsty grunt ). Na końcu model pokrywam

matowym bezbarwnym lakierem  samochodowym . Efekt zależy od wyobrażni  i umiejętności  plastycznych modelarza.

Pozdrawiam

• Lubię to 2
Opublikowano

W prawym skrzydle zamontowałem serwomechanizmy   ,  powiększyłem wnękę na koło  tak aby zmieściło się  koło o średnicy  zbliżonej do skalowej czyli 125 mm.

IMG_1956.thumb.JPG.a98ff17ab0bc54adb14105e2a145abaa.JPGIMG_1957.thumb.JPG.50a7452c4f15abe4958975129b9566e1.JPGIMG_1958.thumb.JPG.075aa8a7a5d3b7fe3f64a50f45937ea2.JPG

Opublikowano
Linie podziału , detale  i nity   rysowałem  ołówkiem przy użyciu szablonów. Najlepsze są ołówki  od 2B- 5Ba także dobrej jakości kredki .
Do tak zwanego cieniowania  i śladów eksploatacji  używam aerografu  napełnionego  mieszanką  farb n.p. HUMBROL  : czarny, biały , srebrny doświadczalnie dobierając proporcje,  rozrzedzoną do gęstości wody. Imitację odprysków farby i przetarcia   robię półsuchym  pędzelkiem gęstą srebrną
farbą   Humbrol , (Po otwarciu  puszki z farbą  zlewam ostrożnie bezbarwną  ciecz , na dnie pozostaje srebrny gęsty grunt ). Na końcu model pokrywam
matowym bezbarwnym lakierem  samochodowym . Efekt zależy od wyobrażni  i umiejętności  plastycznych modelarza.
                                                         Pozdrawiam
Zazdroszczę takiej wyobraźni plastycznej... ostatnio próbowałem zrobić cienie z rur wydechowych na masce... odpuściłem...
Piękna praca...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
17 godzin temu, robert.pilot napisał:

Zazdroszczę takiej wyobraźni plastycznej... ostatnio próbowałem zrobić cienie z rur wydechowych na masce... odpuściłem...
Piękna praca...

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Dzięki za miłe słowa . Gdybyś mi dostarczył swój model to chętnie bym Ci go podrasował.?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.