Marek_Spy Opublikowano 28 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Super zresztą wszystkie modele masz takie. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kesto Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Lucjan, jak zwykle fajna robota. Próbowałeś kiedyś "postarzać" model robiąc przetarcia farby aż do metalu, czy tylko ograniczałeś się do brudzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mecenas Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Aleś ją upaprał?, jakby na ruskim froncie służyła?. Nie no, jest super! Jak zwykle z pod Twojej ręki. A nie kusiło Cię przemalować w polskie barwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witold_pi Opublikowano 29 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 latał na niej ruski generał i była nieuzbrojona (podobno) więc trudno tu mówić o patriotyzmie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 W dniu 28.01.2020 o 19:59, Marek_Spy napisał: Super zresztą wszystkie modele masz takie. Wysłane z mojego K6000 Pro przy użyciu Tapatalka Dzięki. Ja już tak mam że zawsze coś kombinuję przy modelach. 9 godzin temu, kesto napisał: Lucjan, jak zwykle fajna robota. Próbowałeś kiedyś "postarzać" model robiąc przetarcia farby aż do metalu, czy tylko ograniczałeś się do brudzenia? Dzięki za słowa uznania. Postarzałem modele różnymi technikami , a przetarcia najlepiej wychodzą na modelu pokrytym folią aluminiową. 9 godzin temu, mecenas napisał: Aleś ją upaprał?, jakby na ruskim froncie służyła?. Nie no, jest super! Jak zwykle z pod Twojej ręki. A nie kusiło Cię przemalować w polskie barwy? Dziękuję Wojtku ! Przemalowywanie modelu w inne barwy spowoduje wzrost i tak ciężkiego już modelu , dlatego nawet postarzenia robione są bardzo oszczędnie ( aerografem i ołówkami ). 9 godzin temu, witold_pi napisał: latał na niej ruski generał i była nieuzbrojona (podobno) więc trudno tu mówić o patriotyzmie. I na dodatek to malowanie jest takie jakieś mało atrakcyjne ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Trochę pomajstrowałem przy kabinie. Wykonałem wzmocnienie . Muszę przyznać że tworzywo z którego wytłoczona jest kabina , jest kruche i pęka przy cięciu nożycami i obawiam się że może popękać także od drgań silnika . Dlatego wykonam odbitkę kabiny , by w przyszłości móc wykonać wytłoczkę z mocniejszego tworzywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Albo mi się wydaje, albo szczyt kabiny jest krzywy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinolesno Opublikowano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 5 godzin temu, Grifon napisał: Albo mi się wydaje, albo szczyt kabiny jest krzywy? To chyba tylko złudzenie bo model nie leży idealnie na wprost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Sprawdziłem - kabina jest prosta, to model przechylił się lekko na podstawce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 31 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Karamba, faktycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Troszeczkę do przodu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 2 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 Instalacja serwomechanizmów i drobne prace przy wnętrzu kabiny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 2 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 Bardzo podoba mi się wykonanie linii podziału blach, nitowanie i ślady eksploatacyjne. Proszę o mały "przewodnik" krok po kroku, jakich użyć narzędzi i technik do ich wykonania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 8 godzin temu, RAFALR30 napisał: Bardzo podoba mi się wykonanie linii podziału blach, nitowanie i ślady eksploatacyjne. Proszę o mały "przewodnik" krok po kroku, jakich użyć narzędzi i technik do ich wykonania. Linie podziału , detale i nity rysowałem ołówkiem przy użyciu szablonów. Najlepsze są ołówki od 2B- 5Ba także dobrej jakości kredki . Do tak zwanego cieniowania i śladów eksploatacji używam aerografu napełnionego mieszanką farb n.p. HUMBROL : czarny, biały , srebrny doświadczalnie dobierając proporcje, rozrzedzoną do gęstości wody. Imitację odprysków farby i przetarcia robię półsuchym pędzelkiem gęstą srebrną farbą Humbrol , (Po otwarciu puszki z farbą zlewam ostrożnie bezbarwną ciecz , na dnie pozostaje srebrny gęsty grunt ). Na końcu model pokrywam matowym bezbarwnym lakierem samochodowym . Efekt zależy od wyobrażni i umiejętności plastycznych modelarza. Pozdrawiam 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RomanJ4 Opublikowano 3 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Cytat latał na niej ruski generał i była nieuzbrojona (podobno) Chyba nie Pokryszkin...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 4 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 W prawym skrzydle zamontowałem serwomechanizmy , powiększyłem wnękę na koło tak aby zmieściło się koło o średnicy zbliżonej do skalowej czyli 125 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 4 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2020 Linie podziału , detale i nity rysowałem ołówkiem przy użyciu szablonów. Najlepsze są ołówki od 2B- 5Ba także dobrej jakości kredki . Do tak zwanego cieniowania i śladów eksploatacji używam aerografu napełnionego mieszanką farb n.p. HUMBROL : czarny, biały , srebrny doświadczalnie dobierając proporcje, rozrzedzoną do gęstości wody. Imitację odprysków farby i przetarcia robię półsuchym pędzelkiem gęstą srebrną farbą Humbrol , (Po otwarciu puszki z farbą zlewam ostrożnie bezbarwną ciecz , na dnie pozostaje srebrny gęsty grunt ). Na końcu model pokrywam matowym bezbarwnym lakierem samochodowym . Efekt zależy od wyobrażni i umiejętności plastycznych modelarza. PozdrawiamZazdroszczę takiej wyobraźni plastycznej... ostatnio próbowałem zrobić cienie z rur wydechowych na masce... odpuściłem... Piękna praca...Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 17 godzin temu, robert.pilot napisał: Zazdroszczę takiej wyobraźni plastycznej... ostatnio próbowałem zrobić cienie z rur wydechowych na masce... odpuściłem... Piękna praca... Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Dzięki za miłe słowa . Gdybyś mi dostarczył swój model to chętnie bym Ci go podrasował.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.pilot Opublikowano 5 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 15 minut temu, Lucjan napisał: Dzięki za miłe słowa . Gdybyś mi dostarczył swój model to chętnie bym Ci go podrasował.? Dzięki... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucjan Opublikowano 5 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 Kilka zdjęć obrazujących sposób wykonania częściowej osłony podwozia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi