FockeWulf Opublikowano 21 Grudnia 2022 Opublikowano 21 Grudnia 2022 To nie moja bajka ale jestem pełen podziwu jak z niczego powstaje coś I to coś tak pięknego i działającego. Fantastyczne modelarstwo w nowym wydaniu! Gratuluję projektu i ambicji tworzenia coraz to lepszych i bardziej złożonych projektów! Z miłą chęcią śledzę wątek. 1
przemo Opublikowano 24 Grudnia 2022 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2022 Dosłownie mała aktualizacja w temacie Suzuki ... Wnętrze ogarnięte tak na skromnie czyli rysowałem dość pobieżnie i tak żeby było. Wnętrze to osobny moduł, który jest przykręcony do podwozia i zawsze można go w każdej chwili zdemontować. Jest to dość mały samochód więc musiałem wybrać między wnętrzem samochodu a miejscem na pakiet czyli pakiet mógł wylądować ciut niżej co przełoży by się na niższy SC ale musiał bym uciąć więcej z wnętrza kabiny albo dać pakiet ciut wyżej i uratować wnętrze kabiny. Tym razem wyciągarki nie przewiduje bo miejsca nie ma na tyle więc ratunek będzie w postaci trap lub innego modelu. Pojemnik na odbiornik fajnie bo wyszedł w miarę wysoko i udało mi się go upchać nad nadkolem. Kabli będzie naprawdę mało. Jednak nie przewiduje w tym wypadku zewnętrznego bec'a. Na dach wyląduje lightbar taki 50 mm, jest plan do zaliczenia w przyszłym roku wraz z synem jakiejś nocnej wyprawy Przednie lampy już prawie ogarnięte bo brakuje tylko kloszy, które będę robił z 2mm poliwęglanu Tylny zderzak już na gotowo ... no i będzie trzecie działające światło stopu Figurka kierowcy w trakcie druku ...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. przemo Opublikowano 4 Stycznia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 4 Stycznia 2023 Dotarły naklejki metalizowane ... co się ich naszukałem to moje I nowe opony w stylu AT Na dniach może wstawie szyby i będzie mi brakować tylko do szczęścia modułu oświetlenia 5
przemo Opublikowano 24 Stycznia 2023 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2023 Suzuki czeka na kierowcę bo tylko w zasadzie on został i naprawa oświetlenia bo po ostatniej jeździe padły w diody ... ogólnie do sezonu daleko mam czas W warsztacie leżało truchło Maza a w nim ogrom części które postanowiłem wykorzystać ... pomysł padł, żeby zbudować "baje" ale coś koło tego ale z koniecznie z napędem 4x4 i na działających mechanizmach różnicowych, żeby bez zbędnych przeszkód można było jeździć na spokojnie po asfalcie Cały projket w zasadzie w 90% to druk 3D z części gotowych to wahacze, półosie, amortyzatory, skrzynia klon Axiala, a reszta to moje w dużej mierze to moje widzi mi się. Chce wsadzić tutaj silnik bez szczotkowy 3000kv co na obecnej skrzyni i dyfrach ma dać prędkość 32 km/h ... w teorii ... sądzę, że będę obniżał prędkość programując ESC. Podwozie tak wygląda w teorii, dwie połówki bo nie zmieściło by się na stole drukarki. Pomarańczowy element to miejsce na rurkę węglową 4mm, która daje sztywność podwoziu i ułatwia sklejenie połówek. Karoseria ściągnięta z Thingiverse https://www.thingiverse.com/thing:4598321 ... nic innego jak VW Garbus ... Tutaj mała wizualizacja jak to będzie wyglądać z dorysowanymi elementami. Atrapa silnika też zaciągnięta z thigiversa i przeskalowana do 130%. Podwozie ogarnięte ale szukam innych amorków bo za bardzo mi nie podchodzą i ciekną po zalaniu olejem. I po połączeniu z karoserią Jestem po pierwszych jazdach i jestem zadowolony coś mi się wydaję, że do Urala powstanie przyczepa na Herbiego ... Herbie bo za łebka oglądałem film o dzielnym garbusie o takim imieniu i takie otrzyma malowanie ... oczywiście dostosowane do obecnej karoserii 2
przemo Opublikowano 13 Lutego 2023 Autor Opublikowano 13 Lutego 2023 I pojechał ... Combo bezszczotkowe 3000 kv i do tego pakiet 2S, 5500 mah ... prędkość mi jak najbardziej taka odpowiada bo będzie nim też jeździł mój 5 letni syn 3 1
Kedusme Opublikowano 16 Lutego 2023 Opublikowano 16 Lutego 2023 Twoje prace robią wrażenie ? Chyba odpisywałeś mi na grupie druku 3d, po zile poznaję?
przemo Opublikowano 17 Lutego 2023 Autor Opublikowano 17 Lutego 2023 22 godziny temu, Kedusme napisał: Twoje prace robią wrażenie ? Chyba odpisywałeś mi na grupie druku 3d, po zile poznaję? A dziękuje W zasadzie VW jeździ ale widzę, że nie dodałem zdjęć po malowaniu więc nadrabiam zaległość ... konstrukcję cały czas testuje i modyfikuje ... szukam obecnie optymlanych amortyzatorów ... zaczynałem od 100mm, po 90 mm a obecnie testuje 60mm od onroad'a ... są dość sztywne i nawet obiecujące ale zatrzymam się gdzieś wydaje mi się na 70mm albo 80mm tylko muszę jeszcze tego trochę przerobić i dopaść takie amory ... w każdym bądź razie pracę trwają cały czas ... 2
przemo Opublikowano 17 Marca 2023 Autor Opublikowano 17 Marca 2023 Puchar Śląska 2023 w RC Trial'u ruszył. Ural już jest po pierwszej rundzie i udało się stanąć na podium w pierwszej rundzie A w warsztacie wracam do tematu 8x8 ... tym razem zmierzyłem i to się w bramkach zmieści czyli MAN Kat 8x8. wstępne szkice bo model już zabrnął do takiego momentu A w praktyce to powstaje na razie podwozie, mechanika już prawie na ukończeniu bo czekam na dostawę w zasadzie drugiego serwa i wałów. 4
robertus Opublikowano 17 Marca 2023 Opublikowano 17 Marca 2023 O matko jakie bydle, podziwiam. Pochwal się na grupie pfmrc na facebooku, masz czym.
przemo Opublikowano 17 Marca 2023 Autor Opublikowano 17 Marca 2023 Ano bydle ale takie mniejsze ... zapraszam do oglądnięcia relacji z pierwszej rundy puchary śląska Tam dopiero można zobaczyć "bydle", w naszym kręgu znany jako "stonoga" czyli biały Man HX 10x10 ... 8x8 to przy tym pestka w ramach ciekawostki Man posiada 3 osie skrętne czyli 2 pierwsze i ostatnia 1
Kedusme Opublikowano 21 Marca 2023 Opublikowano 21 Marca 2023 Git ta czterosiowka, mi już też po głowie chodzi coś podobnego? Mógłbyś wrzucić zdjęcia z góry by było widać jak jest rozdzielony napęd? Edit: Dobra, wystalkowałem Cię na FB? Widzę że podwozie 8x8 już śmiga, jeszcze raz, dobra robota ???
przemo Opublikowano 21 Marca 2023 Autor Opublikowano 21 Marca 2023 I tak bym potem wrzucił jak to wygląda ... póki co wrzucam film na szybko z kręcenia wałami na filmie jest obecnie wersja 8x6 bo brakuje mi jednego wału żeby napędzić 3 most. W zasadzie wszystko przygotowane kwestia jego montażu Wrzucę aktualizację jak mi coś więcej przybędzie 3
przemo Opublikowano 23 Marca 2023 Autor Opublikowano 23 Marca 2023 Mała aktualizacja ... podwozie gotowe, czekam na serwo skrętu jeszcze na pierwszy most i mogę zająć się powoli tym co będzie na tym podowziu Szoferki przybyło w zasadzie Od góry obszerny dostęp do elektroniki, która jest przymocowane do ramy więc szoferkę będę mógł w celach serwisowych na spokojnie ściągać 3
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. przemo Opublikowano 2 Kwietnia 2023 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Opublikowano 2 Kwietnia 2023 AKTUALIZACJA .... Przyszła gąbka o twardości T40 ... jest twardsza jak fabryczne ale może nawet przydała by się jeszcze ciut twardsza. Miałem wycinać wkładki gąbkowe laserem na ploterze u znajomego ale okazało się że wysokość robocza plotera to 20mm a gąbki mają 40mm. Trzeba było to jakoś ogarnąć i zachować powtarzalność ... z pomocą przyszedł druk 3D ... jak zawsze wykonałem sobie szablon do wycinania gąbki przyznam, że działa jak chciałem ... W końcu mogłem poskładać koła do kupy, jedno koło waży 266 gram ... przyznam, że jestem zadowolony z wagi. 8 kół to ponad 2 kg na mostach Podłubałem co nie co z szoferką, zderzakiem no i Man stoi już na kołach w warsztacie .... przyszedł czas na walkę z wnętrzem ... 4 1
przemo Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Wyciągnąłem Man'a z warsztatu ... jest ukończony ... powiedzmy "ukończony" bo nigdy jeszcze nie widziałem "ukończonego" modelu ... taki model jest jak "Yeti" ... ponoć istnieje ale nikt go nie widział ... gdzie nie gdzie muszę się skupić na kosmetyce i podokładać jakiegoś szpeju. Na pace będzie jeździć rozkładana kładka. Mam już plik przygotowany, żeby ją wydłużyć. I króciutki film jako dowód, że model jeździ 4
przemo Opublikowano 16 Kwietnia 2023 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2023 ogólnie nauka jazdy od nowa ale frajda poruszania się taką "kolumbryną" jest nie do opisania ogólnie ... pierwsza krew za drugim razem już nie będzie boleć wszyscy uczestnicy i kilka fot z jazdy Manem w terenie Miejsce 8 na 10 ... jestem zadowolony z dnia spędzonego na jeździe ... miejsce drugo rzędne Relacja Wideło ze spotkania 3 1
JacekCichy Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Swietnie wyglada i tak samo jezdzi gratulacje! Na tych ujeciach z dolu gdzie jedzie po tej drobnej brazowej ziemi wyglada jak prawdziwa 1
przemo Opublikowano 11 Lipca 2023 Autor Opublikowano 11 Lipca 2023 Kolejna runda za nami a przed nami jeszcze są kolejne 1 1
przemo Opublikowano 5 Listopada 2023 Autor Opublikowano 5 Listopada 2023 Zaczynam zimowy projekt ... na tapetę znowu wjeżdża Ził 157 ... dla mnie najpiękniejsza ze starych ciężarówek. Chce się tutaj pochylić nad wykonaniem podwozia i zbliżyć się choć ciut bardziej do oryginału ale nadal z nastawieniem, że model ma robić w terenie a nie stać na półce czy jeździć po dywanie Kilka zdjęć z tego co udało mi się stworzyć na ekranie komputera Projekt fizyczny zaczynam do wykonania mostów napędowych. Ogólno dostępne mosty na rynku są za długie i stąd decyzja, że mosty zbuduje od podstaw w oparciu o dostępnę zębatki z aliexpress czyli tzw klony Axiala, z którymi mam dobre doświadczenie. Mosty urodziwe nie są ale tutaj mają działać pracę zacząłem od skrócenia oś z pomocą przyszła rurka mosiężna, klej do metalu i pręt stalowy 1.5mm jako piny które mają dodatkowo zabezpieczyć miejsce klejenia. tutaj oś zabezpieczona wklejonymi pinami. i wielkość mostu po złożeniu czyli urwałem 22 mm względem mostu Axial'a. No i wymyśliłem sobie wersję CS czyli ciągnik siodłowy ... będzie jazda, żeby upchać elektronikę ale jestem dobrej myśli Zawieszenie też chce oprzeć o elementy drukowane w kooperacji z prętem stalowym co dało bardzo fajny efekt z którego jestem zadowolony. Film poniżej w testowego zawieszenia przodu. Tylne zawieszenie planuję analogicznie 20231102_184330.mp4 CDN ... 4
Rekomendowane odpowiedzi