ZKA Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Tak jak napisał stan_m , makieta powinna odwzorowywać prawdziwy samolot (konkretny egzemplarz) . w związku z tym model nie może być ,, wygłaskany " . No chyba , że jest to egzemplarz prosto z fabryki lub odpicowany egzemplarz muzealny . największymi problemami u makieciarzy jest odwzorowanie powierzchni i malowania , a w następnej kolejności realistyczny lot - we wszystkich jego fazach . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Kwietnia 2021 Kolejne elementy się robią aby móc powoli zamknąć przednią część kadłuba. Zacząłem od góry i na nie wyciętej jeszcze pokrywie wylaminoeałem ramkę owiewki. Od spodu zostały karabiny, rurka pilota, hamulec aerodynamiczny i będzie można nakładać detale. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Ramka wyszła nadwyraz dobrze. Pasuje idealnie jedynie szyba wymaga docięcia i całość będzie siedziała idealnie na swoim miejscu. W pierwszej wersji chciałem robić otwieraną ale rezygnuje aby nie obciażać modelu bez potrzeby. Nie chce zrobić takiego klocka co by do staru potrzebował pasa jak na Okęciu. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2021 Pomalowałem do końca ogon. Gdzieniegdzie lekko zapyliło mi ster kierunku ale bez problemu to jutro poprawię. Kupiłem też folie water slide do wydrukowania kalek. Niebawem przeprowadzę próby i zobaczymy co z tego wyjdzie. Mam nadzieję że pozytywnie. 7 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Zrobiłem eksperyment lakierując kalkę bezbarwnym lakierem i nic poza minimalną stratą ostrości się nie wydażyło więc szcześliwy zrobiłem kilka napisów których lokalizację udało mi się jako tako ustalić. Wcześniej nałożyłem też bardzo lekkie przybrudzenie aby wyciagnąć nity. Uważam że wyszło dobrze. Teraz tylko zastanawiam się czy robić go w matowym czy w błyszczącym wykończeniu. Osobiście jestem za matem. 12 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2021 Wyszło dobrze?! Bardzo dobrze! Rewelacja! Żebym ja tak umiał... A co do lakieru to zrób próbki. Według mnie to mat albo półmat. Błyszczący raczej nie bardzo. Półmat mógłby być dobrym kompromisem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 9 godzin temu, merlin71 napisał: Wyszło dobrze?! Bardzo dobrze! Rewelacja! Żebym ja tak umiał... Nie bądz taki skromny, Twoja 11 wygląda doskonale. Biorę się za przednią cześć kasłuba, może do lata uda mi się choć pustego zrobić, a w przyszły m roku polatać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Miło słyszeć, ale nie ma co porównywać. 11ka to przy tym zabawka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekCichy Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2021 Gdzieś mi spadła szczena i nie mogę znaleźć... piękne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. solainer Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2021 Prace przy modelu idą pełną parą, staram się chociaż godzinę dziennie poświęcić i odrazu widać efekty. Przednia część kadłuba do końca tygodnia powinna już zostać zalaminowana. W między czasie definitywnie zakończyłem pracę przy ogonie. Z drukowanego kopyta zrobiłem formę i wylaminowałem dyszę. Wyszło lepiej niż się spodziewałem. Przygotowałem też w ręce do mocowania rury. Zrobiłem też drzwi podwoziowe więc w drewnie zostało mało do zrobienia. Najgorsze to szlifowanie. 6 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 10 godzin temu, solainer napisał: Wbił się w podłoge!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dariusz Dudzik Opublikowano 21 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2021 A działko jakie tam zamątujesz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grabek1985 Opublikowano 22 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2021 @solainer jak zrobiłeś imitację nitów, wyglądają zacnie, jak również cała reszta. Gdzie kupiłeś KITa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 W dniu 21.04.2021 o 08:12, Dariusz Dudzik napisał: A działko jakie tam zamątujesz ? Karabiny zrobiłem takie. Balsa 1,5 zwinięta w rurkę i wpasowana w kadłub. Zrobiłem też hamulec. Troszkę inaczej niż w kicie. Użyłem dwóch siłowników pneumatycznych zamiast serwa gdyż użycie serwa przy tak dużym hamulcu wymagało by mocnego serwa a siłowniki pneumatyczne poradzą sobie z nim bez problemu. Zrobiłem też pancerny uchwyt rurki pitota. Rurka jest demontowalna do transportu. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RAFALR30 Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Godzinę temu, solainer napisał: Zrobiłem też hamulec. Troszkę inaczej niż w kicie. Użyłem dwóch siłowników pneumatycznych zamiast serwa gdyż użycie serwa przy tak dużym hamulcu wymagało by mocnego serwa a siłowniki pneumatyczne poradzą sobie z nim bez problemu. Jakie to siłowniki i w jaki sposób będziesz sterował zamykaniem i otwieraniem tego hamulca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpazo Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Takie samo chciałem zadać pytanie . Servo Multiplexa gigant wystarczyło by z nawiązką. przekładnia serva nie do uwalenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Tylko jedno serwo gigant waży o wiele więcej. Trzeba też wziąć pod uwagę, że będzie brało spory prąd trzymając ten hamulec w pozycji zamkniętej. W tym przypadku do napędu użyje tego samego powietrza które będzie do hamulców w kołach, a do sterowania zwykły zawór trójdrożny i mikro serwo. Wyjdzie lżej i lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 27 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2021 2 godziny temu, solainer napisał: Karabiny zrobiłem takie. Balsa 1,5 zwinięta w rurkę i wpasowana w kadłub. z tego co kojarzę F 100 był uzbrojony w działka rewolwerowe kalibru 20 mm Hamulce aerodynamiczne rewelacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 7 godzin temu, AKocjan napisał: z tego co kojarzę F 100 był uzbrojony w działka rewolwerowe kalibru 20 mm Możesz mieć racje, nie znam się na tym. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2021 Będziesz mieć hamulce w kołach, jak to będzie działać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi