AKocjan Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 @Paweł Praus dla tych parametrów przy wadze modelu 500 [g] wartość siły odśrodkowej wynosi 196[N], czyli około 20 [kg] 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Nic dodać nic ująć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej Klos Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 8 godzin temu, AKocjan napisał: uważam, że nie powinniśmy tutaj mieszać kwestii aborcji Nie wiem co Ty miales na mysli bo ja; Jak kogos nie interesuje temat albo sie na nim nie zna to po prostu nie reagowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 21 godzin temu, Paweł Praus napisał: ...taki sobie kapuśniaczek-skąd inąd nie wiem dlaczego tak się to określa. Zapewne Tuwim winien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 9 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 W dniu 8.11.2020 o 14:14, Paweł Praus napisał: ...taki sobie kapuśniaczek-skąd inąd nie wiem dlaczego tak się to określa. ... Siwy KAPUŚNIACZEK | Narodowe Centrum Kultury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegor Opublikowano 9 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszczech Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Uśmiałem się: "Ponadto czysto logicznie da się latać w deszczu i zdarza się to czasem jak w locie on nadejdzie . Proste, lądujemy, chowamy się wraz z modelem..." A przed ładowaniem gasimy silnik w uwięziówce. Najszybciej waląc w ziemię. ? ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Fakt, też się uśmiechnąłem z Twojej interpretacji. Ale to tak ja ktoś czyta ze zrozumieniem.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 10 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2020 Ja mam w swoim modelu klasy F2A wyłącznik silnika i mogę go wyłączyć kiedy zechcę...to samo jest w F2C i F2D. Jedynie w akrobacji F2B na chwilę obecną wyłącznik nie jest wymagany? 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Paweł a jak sterowany jest taki wyłącznik?Trzecia linka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Trzecia linka to dodatkowe, zbędne opory, linki są dwie i to w zupełności wystarcza, maksymalne bardzo szybkie wychylenie steru wysokości w dół i wyłącznik działa, zanim model zareaguje obniżeniem lotu, tak jest w F2A i F2C, natomiast w F2D działa na trochę innej zasadzie, a mianowicie kiedy model traci naciąg na linkach, wystarczy przyciągnąć go do siebie i szybko oddalić rękę z uchwytem... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AKocjan Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 @Paweł Praus, jakie pomysłowe rozwiązanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzesiek Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Paweł jeśli to nie tajemnica zademonstruj taki wyłącznik.Budowe i jeśli to możliwe działanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uszek Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 W F2A i F2C to chyba cięgno do zatrzasku a w F2D pływający orczyk, chyba, że się mylę. Ostatnio w kółko to w latach osiemdziesiątych latałem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 4 godziny temu, Grzesiek napisał: Paweł jeśli to nie tajemnica zademonstruj taki wyłącznik.Budowe i jeśli to możliwe działanie Ok ale już nie dzisiaj... 46 minut temu, Uszek napisał: W F2A i F2C to chyba cięgno do zatrzasku a w F2D pływający orczyk, chyba, że się mylę. Ostatnio w kółko to w latach osiemdziesiątych latałem? Wszystko się zgadza, trzeba odświeżyć odruchy latania uwięziowego!!! W Gliwicach powstaje nowy tor uwięziowy!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Uszek Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Paweł, na starość w głowie mi się kręci?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 11 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2020 Dasz radę, to jak z jazdą na rowerze, tego się nie zapomina!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 Co nieco na temat klasy modeli prędkich na uwięzi można przeczytać tutaj: http://modelaviation.com/f2a-world-cup A zdjęcie i może jakiś filmik samego wyłącznika postaram się zamieścić pod wieczór :-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 @Shock wydziel proszę OT do osobnego wątku. Zaoraliście już oryginalny temat ze 3 strony temu. 2 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 12 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2020 A myślałem , że jeszcze się rozpada , coś długo u mnie to chwila Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi