mirolek Opublikowano 6 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2021 Marku - wielkie dzięki za wykonanie oznakowań ? Druk na ultra-cienkiej folii wymagał uwagi przy wygrzewaniu ale efekt jest świetny, zobaczymy jak to się sprawdzi w czasie bo oratex z czasem odpuszcza naprężenie. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 13 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2021 test silnika w ramach przygotowań do oblotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mirolek Opublikowano 19 Grudnia 2021 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 Każdy budujący model wyobraża sobie tą chwilę, kiedy model najpierw kołuje na lotnisku a potem zwiększa obroty silnika, rozpędza się i startuje ... w moim przypadku zawsze towarzyszy temu obawa jak model zachowa się przy starcie, czy wystarczy mocy silnika i oderwie się od pasa, czy będzie sterowny i nie zwinie się w korek .... czy poleci .... POLECIAŁ ? Konieczne było małe trymowanie aby uzyskać prawidłowy i prostoliniowy lot bo model po starcie nieco zadzierał ale po minucie miałem wrażenie, że model leci już sam i wystarczy mu nie przeszkadzać. Mocy silnika jest z zapasem, model doskonale sie prowadzi na dużej i małej prędkości, bardzo stabilny w powietrzu mimo wietrznych warunków, przy podejściu do lądowania nie przeciąga a podwozie ma chyba idealną twardość i doskonale amortyzuje nierówności terenu. To bardzo udana konstrukcja ? Dziękuję wszystkim modelarzom którzy obserwowali temat i wspierali mnie radą i doświadczeniem. Dziękuję Wojtkowi za udział w oblocie, Sławkowi za zaproszenie na lotnisko RC Model Clubu a projekt po udanym oblocie ... uznaję za zakończony. Jestem z budowy tego modelu bardzo zadowolony a pierwsze loty zwiększają tylko apetyt na kolejne. Tak pewnie będzie przez jakiś czas, że każdy wyjazd na lotnisko będzie z RWD-5 ... aż do czasu, gdy powstanie kolejny model ? ms 24 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jetfan Opublikowano 19 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 9 godzin temu, mirolek napisał: Bardzo ładny model, gratuluję wykonania i oblotu. No i polska konstrukcja. Super! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
merlin71 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 Pięknie wykonany model! Świetnie wygląda i świetnie lata. Wielkie gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Piękny. Ależ ma zapasy nośności! Jak się wlatasz, to na małych prędkościach będziesz czarował realizmem lotu. Gratulacje! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ahaweto Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Gratulacje !!! Widzę że "wzruszyłeś" się po oblocie ? ale to chyba łzy szczęścia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jerzy_R Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 28 minut temu, ahaweto napisał: to chyba łzy szczęścia Znaczy to, że pod płaszczykiem twardego, bezwzględnego podniebnego łowcy tli się jeszcze iskierka dobroci... Gratulacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 20 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Wielkie gratulacje Mirku. Model lata bardzo godnie. Super robota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
302_Osh Opublikowano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Piękny model. Dlaczego on tak pędzi, ten silnik nie jest czasem przewymiarowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 21 Grudnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Bardzo dziękuję, wzruszyłem sie teraz jak czytam komentarze, to bardzo miłe ? W czasie lotu też łza się w oku zakręciła ale to chyba z uwagi na zimny wiatr ....nie moge się przecież przyznawać do takich emocji ? Myślę, że każdy kto buduje model od zera z czasem nabiera jakiegoś emocjonalnego połączenia z własną konstrukcją. Pamięta się poszczególne etapy budowy, małe radości gdy coś wychodzi jak trzeba i nerwowo obgryzane paznokcie jak coś się nie udaje. Patrząc potem jak to wszystko poskładane w całość leci w powietrzu, mam z tego wielką satysfakcję. Czy model pędzi? Na początku zanim go wytrymowałem leciał faktycznie na pełnym gwizdku i na pewno leciał zbyt szybko. Potem gdy już był ustawiony latał na połowie gazu i moim zdaniem prezentował się z tą prędkością całkiem dobrze a że trochę wiało i z wiatrem się rozpędzał to już niestety tak zawsze będzie. Jak powyżej zostało napisane "zapasy nośności" sa spore, do kolejnych lotów zmienię śmigło na większe o mniejszym skoku i model na pewno zwolni, na dużej prędkości lotu mi absolutnie nie zależy. Silnik o klasę mniejszy, jeśli chodzi o moc konieczną do startu tez byłby wystarczający ale wtedy konieczny byłby balast na przodzie, przy silniku klasy 52 udało się model wyważyć samym pakietem zasilania. ms 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregory Opublikowano 21 Grudnia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 Piękna maszyna i oblot super !!! Gratulacje ! Ach te RWD ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ikar61 Opublikowano 1 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2022 Mój RWD-5 równiez gotowy do oblotu. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 13 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2022 Model zacnie się prezentuje ... czy już poleciał? Mój ostatnio troszkę "popyrkał" na lotnisku w Płocku ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ikar61 Opublikowano 14 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 Była próba ale okazało się że silnik o ciągu 2300 Gr. jest za słaby aby model wystartował z trawy a waga modelu do startu to 2800 gram .Kupiłem E-MAXA o ciągu 2900 gram dzis pewnie otrzymam przesyłkię to zamontuję i myśle ze natym silniku to poleci a silnik to E-MAX GT 2826/05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 14 Czerwca 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 Trochę to niezroumiałe, jeżeli masz ciągu statycznego 2,3kg a RWD do lotu potrzebuje nie więcej niż 0,6x2,8=1,68kg ciągu to czemu nie wystartował ? To nie jest akrobat abyś potrzebował 1:1 Przy słabszym ciągu będziesz miał dłuższy nieco rozbieg ale model powinien bez problemu się od ziemi oderwać. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ikar61 Opublikowano 14 Czerwca 2022 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2022 Zamontowałem już ten silnik o ciągu 2900ze śmigłem APC 13x 6,5 no i czekam na odpowiednią pogodę bo jak narazie to wjeje i pada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. mirolek Opublikowano 23 Czerwca 2022 Autor Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2022 W ostatni weekend była piękna pogoda i przy okazji plenerowych warsztatów modelarskich jakie organizowało Stowarzyszenie Modelarzy Aircombat Kraków, prezentowane były również inne modele RC, między innymi moja rodzina RWD. RWD-5 bis powstał jako trzeci do kolekcji ... i na pewno nie będzie ostatni ? 12 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ikar61 Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Trawka wykoszona do zera,silnik E-MAX -o ciągu 2900 gram Waga modelu -2800gram ,no i próba startu RWD-piątki.Wystartował i po chwili zwala sie w lewo i laduje na łanach żyta.Nic się nie uszkodziło to następna próba i to sam z tym ze na prawą stronę i koniec prób bo ulegaja uszkodzeniu sklejkowe bagnety i wał silnika do wymiany.Niewiem czemu tak się dzieje,model wykonany zgodnie z planami,wywazony idealnie,zwichrzenia skrzydeł prawidłowe.Zastanawia mnie kąt pomiedzy skrzydłem a st. poziomym bo w ksiązce pisze że os st. poziomego równoległa do podstawy skrzydeł.Natomiast mam plany RWD-9 i tam skrzydła sa na plu 3 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomizer Opublikowano 4 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2022 Podejrzewam za mała prędkość przy starcie... ale pewny nie jestem. Mam ten sam silnik w Spitfire 2021, śmigło 14x7. Waga modelu około 2150g przy rozpiętości 1,6m. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi