Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja się już staram tym nie denerwować . Jestem członkiem sekcji modelarskiej Aeroklubu więc nasza grupa operuje na lotnisku co wiąże się z niższymi lotami ze względu na ruch lotniczy. Jednak namówię szefa sekcji abyśmy postarali się o pozwolenie bo lepiej obecnie działać zgodnie z literą prawa.

Jest to upierdliwe jednak nieuniknione.

Opublikowano

Jeśli latacie na lotnisku aeroklubowym to nie bawcie się w jakieś zgody z ULC. Aeroklub ma wydzieloną strefę geograficzną i to on nią zarządza, więc może wam wydać zgodę na loty BSP w tej strefie, ustalcie tyko warunki wykonywania lotów, najlepiej na papierze, i teoretycznie możecie mieć sufit na pułapie ich strefy. ULC nie wyda wam odrębnej zgody w istniejącej już strefie, więc jeśli nie będzie możliwości/zgody na wyższe loty od aeroklubu, to nic więcej w tej strefie nie zdziałacie.

• Dzięki 1
Opublikowano
2 godziny temu, Elvis napisał:

Jeśli latacie na lotnisku aeroklubowym to nie bawcie się w jakieś zgody z ULC

Rozumiem.

U nas bardziej jest problem z miejscem do latania bo paralotniarze regularnie korzystają z naszej strefy. Jeśli chodzi o zgodę to nie powinno być problemu ponieważ władze Aeroklubu są życzliwie do nas nastawione.

Opublikowano
51 minut temu, Czaro napisał:

Aeroklub Ziemi Lubuskiej ma pozwolenie ULC na operacje dla klubów modelarskich z nr 1. 

Wiem , ale nie orientuję się dokładnie czy pozwolenie jest bezterminowe bo było wydane kilka lat temu ( jeszcze Leszek załatwiał) 

Opublikowano
56 minut temu, Elvis napisał:

Z tego co wiem to zgody są na max 5 lat. Nasze ma nr 1/..../2026 :)

Aha , podejrzewam ,że Czaro nie pisałby gdyby nie wiedział więc prawdopodobnie mamy zgodę 🙂.

Opublikowano

Jeżeli Ty nie wiesz jaką zgodę ma Twój klub. to znaczy, że szkolenie wewnątrz-klubowe u was szwankuje i powinno być poprawione ;). Podejrzewam, że AZL ma zgodę nr 01/ZML/2023. Pozwolenia są na 5 lat.

Opublikowano

Dobry wieczór/dzień dobry. Wiem że mój post nie wniesie nic nowego i wartościowego ale jak to wszystko czytam zaczynam się zastanawiać czy warto w ogóle wracać do hobby jakim jest modelarstwo lotnicze. Ciężko jest mi sobie wyobrazić, że mój szybowiec, waga planowana 600g, który składam sobie na stole w kuchni może na mnie ściągnąć jakieś kary. Przyznam szczerze że nie rozumiem większości  skrótów które padły w tym wątku i nie potrafię sobie wyobrazić aby latanie na łące pod lasem modelem, który ledwie się odrywa od ziemi wymagało tyle zachodu. 

• Lubię to 2
  • Dzięki 1
Opublikowano
2 godziny temu, Czaro napisał:

Jeżeli Ty nie wiesz jaką zgodę ma Twój klub. to znaczy, że szkolenie wewnątrz-klubowe u was szwankuje i powinno być poprawione ;). Podejrzewam, że AZL ma zgodę nr 01/ZML/2023. Pozwolenia są na 5 lat.

He he ano może i tak .

Nigdy nie lubiałem paragrafów i prawnych regułek ale fakt faktem wiedzieć powinienem.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To jeszcze jedna ciekawostka: w DroneTower nie da się zrobić Check In-u z parametrami otrzymanymi w  zezwoleniu, aktualnie brak takiej możliwości w aplikacji.

PAŻP proponuje zaplanować misję w systemie KSID nad wspomnianym obszarem operacji na podstawie zezwolenia, a następnie aktywować ją w aplikacji DroneTower - szczerze nie widzę tego w klubie przy obecnym przekroju członków i ich modeli, i prawdę mówiąc to... nie nasz problem. Mam wrażenie, że przecieram szlak bo idzie to jak orka po grudzie i sami urzędnicy chyba motają się w coraz to większym gąszczu przepisów, ustaw, paragrafów etc. Toż to już galopujaca biurokracja.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 6.05.2026 o 22:02, Elvis napisał:

To jeszcze jedna ciekawostka: w DroneTower nie da się zrobić Check In-u z parametrami otrzymanymi w  zezwoleniu, aktualnie brak takiej możliwości w aplikacji.

Z jakimi parametrami nie pozwala zrobić check-inu?

Wysokość, promień lotu czy coś innego?

Opublikowano

Przy promieniu lotu większym jak 500 m, zapis parametrów CheckIn-u robi się nieaktywny. Przy wysokości pow. 120 pojawia się nadal ostrzeżenie o przekroczeniu pułapu ale zapisać można.

• Dzięki 1
Opublikowano

Promienia lotu powyżej 500 metrów nigdy się nie dawało ustawić. 

Pewnie uznali, że wzrok ludzki dalej jak 500 metrów nie sięga i byłby to już lot BVLOS ;)

Opublikowano

😃 ale zgoda z ULC jak i aprobata z PANSA na 700 VLOS jest.

A tak serio to przy makietach szybowcow, jak i pewnie w innych dziedzinach 700 m to żaden wyczyn - wszak model jest nie tylko daleko ale i wysoko więc nie robi się z niego przecinek, a przynajmniej nie zawsze 😁

• Lubię to 1
Opublikowano

EASA opublikowała, a ULC przetłumaczył na polski i opublikował oficjalny arkusz kalkulacyjny, w którym oblicza się odległość VLOS. Według tych wzorów 4-metrowa makieta jest bezpiecznie widoczna z 1990m, więc niemożliwe, żeby sami sobie zaprzeczali i ograniczali VLOS tylko do 500m :)

Opublikowano

Te 500 metrów ktoś kiedyś wymyślił sobie ot tak z głowy czyli z niczego. To było jeszcze zanim powstał ten arkusz.

Teraz niby z arkusza wychodzi to co wychodzi, ale jak zwykle nikogo z urzędników nie obchodzi, że ktoś lata dużym modelem. Nikogo też nie obchodzi, że te 500 metrów to za mało na zawody F5J czy GPS Triangle.

Opublikowano

Tak, jest taki arkusz do obliczeń VLOS. 

I szczerze to będę zazdrościł komuś latając VLOS 4 m modelem 2 km od siebie 😄 

Mi to osobiście nie przeszkadza że nie mogę zgłosić w DT więcej jak 500 m, dla mnie priorytetem jest zgoda ULC. Tylko że inny użytkownik DT nie ma pojęcia, że ktoś może być legalnie dalej/wyżej niż pokazuje mu to DT.

Ale myślę że to typowe "bolączki" wieku dziecięcego DT, jak i wielu innych rzeczy w życiu, i z czasem pewnie to poprawią. Byle jeszcze tylko było dla kogo...

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.